Een Jaar Van Nona’s Leven: Explosiegevaar!
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Explosiegevaar!

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Wanneer Zoë Isaac aantreft, die Mirthe vriendschappelijk knuffelt, bijt ze hen toe dat ze uit de deuropening weg moeten. Uit pure frustratie gooit ze vervolgens een krat neer. Ach, ach, het groene monster jaloezie geheten, steekt de kop op bij Zoë.

Later snauwt ze Isaac nog toe dat hij niet zo 'nep' moet doen tegen Mirthe. Ach meid, nepper dan die Ali Expres-wimpers van jou gaat het echt niet worden. Ze huilt uit bij wie anders dan tante Babet. (Oeps, correctie: er is dus wel iemand die nóg nepper is dan Zoë haar Ali Expresswimpers).

Vals roddelend Brabants worstenbroodje

Babette ontpopt zich hoe langer hoe meer als een bemoeizuchtig, vals roddelend en onverstaanbaar mompelend Brabants worstenbroodje. Werkelijk óveral zit ze bij, heeft ze wat te melden of heeft ze een mening over. Ze verdraagt geen kritiek en weet het zó te draaien dat mensen denken dat zij het beste met hen voor heeft.

Ze betuttelt Zoë als ware het haar zwakzinnige halfzusje. Zoë waant zich nu nog veilig bij Babette. Maar ik wil wel eens zien hoe snel Babette Zoë een schop en een gooi onder de bus geeft wanneer dat haar uitkomt.

Het is overige bewoners natuurlijk al opgevallen dat de verhoudingen tussen Wendy en Babette ernstig bekoeld zijn. Babette zegt niet te weten wat er aan de hand is en oppert dat dit wellicht komt doordat ze niet meer rookt. Sindsdien voelt ze afstand, zegt ze tegen Isaac.

Euh… Babette, misschien kwam die afstand al toen jij begon te roddelen over Wendy. Jezelf inlikken bij Isaac door wederom Wendy zwart te maken, maakt de af stand niet kleiner. Bij nader inzien kom ik op mijn woorden terug.

Babette is geen worstenbroodje. Want die zijn best nog wel te doen. Nee, ze heeft meer weg van zo'n zompig frikandelbroodje van de AH. Maar dan wél zo'n afgekeurde, één met zo'n 35% kortingssticker.

Vredespoging Moraima

Een poging van Moraima om de lucht te klaren tussen Babette en Wendy mislukt jammerlijk. Babette gaat metéén al in de verdediging door te stellen dat er niets is en dat ze niet weet wat er aan de hand zou zijn. En dan hoor ik dr nog zeggen "Als er iets is, dan zou ik het je wel verteld hebben." Ze bedoelt natuurlijk: "Als er iets is, dan vertel ik het de hele loods behalve jou."

Wanneer Wendy haar gevoel probeert uit te leggen, wordt dit door Babette afgedaan als raar en 'het is niet zo.' Wendy verlaat gefrustreerd het gesprek en zo kan Babette weer zeggen dat het écht niet aan haar ligt. Echt Wendy, met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

En iedereen maakt zich zo druk om een paar ongenode gasten: muizen. Als ik hen was, zou ik me drukker maken om de aanwezige ratten. Over ratten gesproken: óók knaagdieren willen er goed gekleed uitzien. Rupert probeert de bewoners ertoe te bewegen om op groen te gaan staan voor zijn stelling. Met name Zoë zet hij flink onder druk.

Kleedgeld- stelling

Ook Babette loopt maar te lobbyen om de €1000,- te rechtvaardigen. "Zoveel geld is €1000,- niet, hoor" zegt ze nog. Ja, ze gaat er onder andere een mooi leren jasje van kopen. ‘Als aandenken!’, zegt ze er nog achteraan. Weet je wat een mooi aandenken zou zijn, Babs? Zo'n houten bordje met je naam erop wanneer je moet vertrekken.

Om bewoners toch over de streep te trekken, heeft Rupert het bedrag verlaagd naar €800,-. Daar kun je alsnog een hoop glimmende strakke broekjes van kopen, joe. Uiteindelijk haalt de stelling het. Babet kan haar geluk niet op. Ze wordt intens gelukkig wanneer pakketjes van Zalando arriveren, zegt ze tegen Erik. Dus van Babet Sigaret naar Babet Zalando-pakket.

Zoë laat weten per ongeluk een verkeerde bestelling geplaatst te hebben waardoor de groep even vooruit kan qua koffievoorraad. De verkeerd geplaatste bestelling is echter niets vergeleken bij de confrontatie tussen Jeffrey en Zoë die daags daarna zal plaatsvinden

Zoë over de rooie

De pleuris breekt namelijk uit op kantoor wanneer Jeff Zoë vraagt om sigarettenhulzen te bestellen. Volgens Zoë is dat financieel niet haalbaar. Het gaat trouwens om een bedrag van €1.70. Het ene woord lokt het andere uit en het escaleert. Jeffrey weigert het kantoor te verlaten ondanks Zoë haar herhaaldelijke verzoek.

Hoe harder Zoë schreeuwt, hoe meer Jeff zijn hakken in het zand zet. Uit pure onmacht gooit ze tenslotte een beker zijn richting uit. Dat was een dure beker, mop. €10.000,- boete en dat maakt jou totaal op €30.000,-. Ik heb goedkopere bekers thuis. Isaac moet eraan te pas komen om Jeffrey van het kantoor weg te halen.

Als manager moet Zoë zelf het bericht voorlezen aan de groep waarin haar wordt medegedeeld dat ze een gele kaart en een boete ontvangen heeft. Ze laat weten dat het toch vooral Jeff zijn schuld is. Want hoe had ze anders kunnen reageren wanneer iemand maar bloed blijft zuigen, aldus een snikkende Zoë. Die trouwens hoe langer hoe meer op een pandabeer aan de crack begint te lijken.

Jeff in het nauw

Over bloedzuigers gesproken; Mirthe ontdekt een teek bij Rupert. Nee, niet Ima, al bijt die zich óók aardig vast in Ruben. Wanneer de teek wordt verwijderd, reageert Rupert alsof het leven uit hem wegvloeit. Gelukkig is een bloedtransfusie niet nodig.

De hele loods heeft wel een mening over de ruzie tussen Jeffrey en Zoë. Met name die laatste blijft maar bij iedereen herhalen wat er volgens haar is gebeurd er onderwijl als een treurige panda hij lopend.

Vooral hulphond Bern ziet direct mogelijkheden met betrekking tot de eerstvolgende eliminatie. Hij zit plots op kantoor en is met Babette natuurlijk direct aan het rekenen geslagen. Zij is er wel van overtuigd dat Jeff een hoop stemmen gaat krijgen bij de eerstvolgende eliminatieproef.

Kort pittige burrito Eunice vraagt aan Jeffrey of zijn optreden soms met opzet is ingestudeerd zodat hij genomineerd wordt om de proef te spelen. Jeffrey kijkt naar Eunice alsof ze een bedorven taco is, mompelt maar iets en laat haar verder in het ongewisse.

Viva Mexico

Eunice heeft het trouwens voor elkaar gekregen om het middelpunt te zijn van een door de bewoners georganiseerd Mexicaans feest. Ze loopt stralend rond in een door Janet ontworpen biologische, glutenvrije trouwjurk.

Ja, Eunice haar dochter is jarig. Leuk, gefeliciteerd! De overbuurman van Janet haar neef en daar een gescheiden achternicht van die in het buitenland woont, is binnenkort ook jarig. Maar ach, feestjes zijn altijd leuk

Mirthe wordt door Janet aangesproken op het extra eten wat ze heeft gepakt. Ten overstaan van de hele groep. Erik blijft in de buurt want hij lijkt zich aangesproken te voelen. Dat mag ook wel want Mirthe heeft het tegen Babette, wie anders, nadrukkelijk over mensen wiens naam zij niet noemt maar waarvan bekend is dat die zich vaker schuldig maken aan het pakken van eten.

Maakte Erik zich ook maar schuldig aan het wat vaker pakken van tandpasta. Met gepaste trots vertelt ie aan Isaac dat hij na ruim negen maanden nog steeds met zijn eerste tube bezig is (die hij thuis al had aangebroken). Isaac zijn blik spreekt boekdelen.

Een nieuwe manager

Zoë is manager af. Zij heeft haar termijn als manager afgesloten met een grote, zoals Moraima zou zeggen, BAM! Dus tijd voor een nieuwe manager. Moraima wordt met een overtuigende meerderheid gekozen. Zoë heeft nog maar net de spiegels in het kantoor schoongemaakt, of Rupert, de assistent-manager, zit er al.

De zoemer. Het kon ook niet anders. Toen er die ochtend een krat binnen werd gebracht met boter, kaas en eieren, leek dat al een eerste aanwijzing. Erik dacht direct aan een kaasomelet en zag zichzelf al de koekenpan uitlikken. De bewoners lijken in afwachting van de soort opdracht, extra gespannen en nerveus.

Het wordt een duel. Jeffrey weet Zoëzo dat hij een van de spelers zal zijn. Hij krijgt de meeste stemmen. Sasha wordt vervolgens als zijn tegenstander gekozen. Ik zie een sardonisch lachje bij haar wanneer dit bekend wordt.

Ja, lach jij maar. Want dat zij, na Jeffrey, zoveel stemmen heeft gekregen, betekent toch dat meerdere bewoners het gewoon een zure graftak vinden? Of is dit weer iets strategisch? Nou ja, goed. Let the game begin!

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!