Het Perfecte Plaatje Op Reis: Geen halve finale met enkel vrouwen
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje Op Reis: Geen halve finale met enkel vrouwen

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje Op Reis door háár lens.

Deze aflevering was het spannend of de drie vrouwen over zouden blijven voor de halve finale, of dat Rick als enige man mocht blijven. En helaas voor de vrouwen, of misschien juist niet, Rick toonde zich een ware fotograaf deze week en maakte een einde aan het idee van enkel vrouwen in de halve finale. Voor de finale zelf is er ook nog van alles mogelijk. De opdrachten deze week waren, zoals we gewend zijn, weer niet het aller makkelijkst. En fotograferen op een klein bootje op zee, wat heerlijk dobbert in de golven, lijkt me helemaal niks. Ik wordt al zeeziek wanneer ik er naar kijk.

De eerste opdracht was het vastleggen van de plaatselijke vissers, gefocust op het duurzame werk wat zij doen. Geen grote netten om de vissen te vangen, maar ouderwets met een hengel. Bijna alle fotografen werden hier afgerekend op het regiserende gedeelte van de foto's, maar ergens is dit natuurlijk logisch. Waar een 'normale' fotograaf voor dit soort shoots veel langer de tijd heeft, moeten zij het in slechts een uurtje klaren. Dat je dan enigsinds gaat regiseren, is natuurlijk niet zo gek. Net als in de vorige afleveringen, heeft het maken van een verkeerde keuze gezorgd voor een laag cijfer bij de beoordeling. Want wanneer je de potentiële winnende foto hebt gemaakt en deze niet kiest, dan gaat er toch wel iets mis. Voor een volgende serie is dat misschien een puntje om iets mee te doen.

Pestkop
Rick bleek een beetje een pestkop te zijn, door Tatum ietwat bang te maken dat er geen vis gevangen zou worden, maar Tatum, kom op, daar trap je toch niet in? In eerste instantie deed ze dat wel, maar kwam er gelukkig al snel achter, dat er niets van waar was. Tenminste, behalve van de misselijkheid dan. Leonie sloeg tijdens deze shoot de plank volledig mis. Ze mistte de kern van de opdracht, wat haar uiteindelijk het laagste cijfer opleverde. Dat wordt spannend voor de volgende shoot... Numidia bleek weer de beste foto te hebben gemaakt, met ook nog eens een schitterende vis in de hoofdrol. Het blijft leuk om te zien, hoe ze dan helemaal enthousiast kan worden. Rick had een prima foto, niet helemaal het beste, doordat er toch wel wat zee miste, maar al met al prima gedaan.

Voor de tweede shoot hadden ze een model nodig en dat werden ze zelf. Uiteraard plaatste het lot Tatum en Rick bij elkaar, maar gelukkig hebben ze prima samen gewerkt om elkaar toch een mooie foto te gunnen. Leonie en Namidia bleken een goed team te zijn samen en hadden beiden ook wel hele mooie concepten bedacht. De jury was over beide foto's iets minder enthousiast, alhoewel dat bij Numidia iets meer om de details draaide en ze die van Leonie in het algemeen toch iets minder mooi vonden. Ik vond zelf daarentegen juist de foto van Leonie heel erg mooi, met name hoe ze Numidia zo mooi in beeld wist te brengen. 

Silence is golden
Al vaker heeft Rick laten zien dat hij goed is in het bedenken van concepten en zich daar aan houden. Vaak lopen de anderen (of enkelen daarvan) tijdens de shoot nog met verschillende ideeën, Rick bedenkt iets en voert dat uit. Dat heeft hem al vaker de beste plek opgeleverd en hij kon geen groter compiment krijgen van William dan dat zijn foto duidelijk is gemaakt door een fotograaf. Alles kwam samen, een mooie compositie, mooie kleuren en een passende slogan. Ondanks zijn eerdere plagerijen heeft Tatum hem wel serieus goed geholpen. Jammer dat Tatum niet eerder de juiste setting koos voor haar foto, waardoor ze haar beste kans had gemist. Met nog slechts enkele minuten lukte het haar met haar belichting niet meer om op het balkon dè topplaat te schieten, die ze had kunnen maken. Numidia had een uitstekend idee, maar de uitvoering was net te druk. Toch was het absoluut een cover waardige foto. 

Op naar de uitslag. De fotografen waren zichtbaar zenuwachtig deze keer, of ze hebben ons dat de vorige keren niet laten zien. Geen van allen wilden ze zo vlak voor de eindstreep naar huis en dat kun je ze niet kwalijk nemen. Hopen we stiekem nog op een echte safari in de halve of hele finale? Toch moest er ook deze week iemand naar huis en het was iedereen al snel duidelijk tussen welke twee deelnemers het zou gaan. Tatum en Leonie stonden gezamelijk onderaan de ranking. Het verkeerd uitwerken van het concept, het te rommelig laten van de foto en het niet optimaal gebruik maken van het model, werden Tatum deze week fataal. Waar ik dit al veel eerder in het programma had gedacht, wist ze zich er tot nu toe doorheen te slaan, maar deze week kwam er uiteindelijk toch een einde aan haar avontuur. Ze heeft in de afgelopen weken veel geleerd, dat is duidelijk te zien. Maar de anderen deden het simpelweg beter.

Ik ben benieuwd naar haar thuisopdracht, waar we ook deze week als thuisjury weer een cijfer voor kunnen geven. Hebben jullie de afgelopen weken de fotografen al beoordeeld? Ik wel. Volgende week, de halve finale. Wie gaan er uiteindelijk door naar de finale en wie van hen wordt de winnaar van het perfecte plaatje op reis? Dat gaan we, voor een deel dan, volgende week zien. Tot dan.

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!