RTL 4 koopt succesvol Deens format ‘Married At First Sight’

RTL 4 koopt succesvol Deens format ‘Married At First Sight’

Geschreven door Pieter Jongsma

RTL 4 heeft de rechten voor ‘Married At First Sight’ gekocht, een format dat eerder zeer goed bekeken is bij de Deense publieke zender DR3. Een team van deskundigen koppelen singles, die met elkaar trouwen en daarna (minimaal) een maand samenleven. Er is vooraf geen kennismaking. In Denemarken zijn twee van de drie stellen nog steeds samen.

Het aantal singles neemt toe, veelal ongewild en ondanks de vele (nieuwe) mogelijkheden om een partner te zoeken. Problemen als tijdgebrek, er niet echt voor (durven) gaan of gewoon niet goed zijn in daten spelen velen parten. En dat terwijl deze kennismaking juist voorafgaat aan de door velen beoogde serieuze relatie. In ‘Married At First Sight’ wordt dat voor degenen die een drastische stap nodig hebben omgedraaid: ze starten met een serieus commitment.

Nadat eerst uitvoerig met familie en vrienden is gesproken, is deelname aan het programma een feit. Vervolgens bekijkt het team van experts (een psycholoog, een antropoloog, een seksuoloog en een dominee) bij alle aanmeldingen welke combinaties de meeste kans van slagen hebben. Zij doen dit door middel van tests, gesprekken en huisbezoek. Daarna breekt voor (alleen) deze kandidaten de grote dag aan, gevolgd door de serieuze relatie die ze graag willen. Dit alles wordt op een documentaire-achtige wijze met de camera gevolgd.

‘Married At First Sight’ is in de eerste helft van 2014 bij RTL 4 te zien. Het format is van Red Arrow International en wordt in Nederland geproduceerd door Sultan Sushi. In Denemarken werd het programma-idee eerst sceptisch ontvangen maar dit sloeg met het zien van de eerste uitzending om in een positieve houding. Het format is daarna aan verschillende landen verkocht.