AVRO zendt verjaardagsconcert Koninklijk concertgebouw live uit

AVRO zendt verjaardagsconcert Koninklijk concertgebouw live uit

Geschreven door Pieter Jongsma

Zondagmiddag 3 november zendt de AVRO het Verjaardagsconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest vanaf 14.15 uur live uit op Radio 4. Vanaf 15.00 uur is het te zien op Nederland 2. AVRO-presentator Hans van den Boom verzorgt een inleiding van het concert.

In 1888 gaf het Concertgebouworkest zijn allereerste concert. Op 3 november aanstaande is dat op de kop af 125 jaar geleden. Het Concertgebouworkest speelt onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons twee werken die van bijzondere betekenis zijn. Richard Strauss’ Ein Heldenleben werd in 1898 opgedragen aan het toen tienjarige orkest en zijn chef-dirigent Willem Mengelberg. Strauss zou nog vele malen met het Concertgebouworkest samenwerken. Dit werk was het eerste stuk dat Mariss Jansons dirigeerde met het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast is er een primeur: Louis Andriessen, Nederlands beroemdste levende componist, heeft voor het eerst een werk voor het Concertgebouworkest geschreven. De wereldpremière van zijn Mysteriën, geschreven in opdracht van Het Koninklijk Concertgebouw als verjaardagscadeau voor het orkest.

De AVRO zendt het Verjaardagsconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest live uit op zondag 2 november vanaf 14.15 uur uit op Radio 4 en vanaf 15.00 uur is het te zien op Nederland 2.