Herman den Blijker en Robert Kranenborg op de proef gesteld in ‘The Taste’

Herman den Blijker en Robert Kranenborg op de proef gesteld in ‘The Taste’

Geschreven door Pieter Jongsma

Meesterkoks Herman den Blijker en Robert Kranenborg zijn vanaf vanavond voor het eerst samen te zien in een nieuwe culinaire tv-show bij RTL 4. In het programma ‘The Taste’ formeren beide topchefs net als hun twee Vlaamse collega’s, Gert De Mangeleer en Wout Bru, ieder een team van kooktalenten. De teamleden strijden tegen elkaar via een afvalsysteem om de hoofdprijs: 25.000 euro.

Ook de vier meesterchefs concurreren met elkaar door als leiders van de vier teams te fungeren. De koks gaan bij de selectie van hun kandidaten maar van één criterium uit: de smaak van de gerechten die ze bereiden. De bedoeling is dat de zestig kandidaten een gevarieerd palet vormen van enthousiaste culinaire hobbyisten en (semi-)professionele koks, die meer aandacht voor hun kwaliteiten willen.

De juryleden proeven de gerechten van de deelnemers steevast blind en begeleiden uitsluitend de kandidaten uit hun eigen land. Uniek aan het format is dat de deelnemers alleen op de smaak van hun dis worden gejureerd. De topkoks worden zelf ook op de proef gesteld, want elke week komt er een gastchef (o.a. Jonnie en Thérèse Boer van restaurant de Librije en Sergio Herman van Oud Sluis) met een proefopdracht langs om de teams en hun chefs te beoordelen op hun gerecht. Het winnende team is immuun en blijft. De overige kandidaten moeten opnieuw aan de slag en worden beoordeeld door de vier chefs die alles blind proeven. Per aflevering kunnen er maximaal twee kandidaten naar huis worden gestuurd.

The Taste’ is een programma naar Amerikaans idee, dat begin dit jaar voor het eerst te zien was op de zender ABC. Daar was de Britse kookboekschrijftster Nigella Lawson één van de juryleden.

In de eerste aflevering van ‘The Taste’ stellen de vier chefs Herman den Blijker, Robert Kranenborg en de Vlaamse Wout Bru en Gert de Mangeleer hun teams samen voor de rest van de competitie. De culinaire meesters proeven blind de gerechten van de auditanten en moeten puur en alleen op basis van de smaak van één lepel beslissen of ze de desbetreffende kandidaat in hun team willen of niet.
Relevante links

Uitzending
wekelijks, vanaf vanavonbd, tussen 21.30 en 22.30 uur bij RTL 4.