VARA herhaalt documentaire 'De magie van Mandela'

VARA herhaalt documentaire 'De magie van Mandela'

Geschreven door Pieter Jongsma

Naar aanleiding van het overlijden van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela herhaalt de VARA vanavond om 20.35 uur op Nederland 1 de documentaire ‘De magie van Mandela’. In deze documentaire, die eerder te zien was in december 2011, gaat Astrid Joosten in Zuid-Afrika en in Nederland op zoek naar de overtuigingskracht en het charisma van Mandela. Waarom viel iedereen als een blok voor Madiba, zoals Nelson Mandela bij zijn stamnaam genoemd werd?

 

In Zuid-Afrika ontmoet Astrid Joosten de advocaat en vriend van Mandela, George Bizos. Ze praat met een oud-bewaker en een medegevangene van Robbeneiland en met Jo Menell, die de biografie van Mandela op film vastlegde. Astrid spreekt ook met jongeren die opgroeien in de sloppenwijken van Kaapstad over de rol die Mandela in hun leven speelt.

In Nederland praat ze met onder anderen oud-premier Wim Kok, Ed van Thijn en Karin Bloemen. Allen schrijven een persoonlijke boodschap in een groot boek, een laatste woord van vriendschap aan de man die Zuid-Afrika voorgoed veranderde. 

 

Benefietuitzending

Astrid Joosten: ‘Tijdens een benefietshow van de VARA 19 jaar geleden verbleef ik ineens een paar uur in de omgeving van Mandela. Het is het enige moment in mijn carrière geweest dat ik eigenlijk niet verder kon presenteren. Mandela vulde de hele studio met dat magische charisma.’ Vier jaar na zijn vrijlating is Mandela in 1994 in Nederland om aandacht te vragen voor democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. Ruud Gullit kon toen eindelijk de bokaal, die hij zeven jaar eerder ontving als Europees voetballer van het jaar, aan hem overhandigen. In de documentaire vertelt Gullit over de jarenlange vriendschap, die begon toen Mandela nog op Robbeneiland zat.

 

Leren vergeven

Ontroerend is de verbondenheid die Ed van Thijn voelde met Mandela, die Amsterdam aandeed toen Van Thijn er burgemeester was. Beide heren kennen een verleden van vernedering, gevangenschap en onderdrukking vanwege etnische afkomst. Van Thijn heeft zich ondanks zijn gevangenschap in Westerbork kunnen verzoenen met Duitsland en later met een SS-er, die hij tijdens een toespraak ontmoette. Hij zegt: ‘De onbedwingbare behoefte om deze SS-er een hand te geven… dat kan niet los gezien worden van Mandela.’

 

Presentatie: Astrid Joosten.

Samenstelling en regie: Cees Overgaauw.

Eindredactie: Kees Schaap en Bernard Krikke.

 

‘De magie van Mandela’ is een productie van de VARA op initiatief van Bernard Krikke en 2WayTraffic.

 

‘De magie van Mandela’, vanavond om 20.35 uur nogmaals te zien bij de VARA op Nederland 1.