Achter de schermen bij de inhuldiging op televisie

Achter de schermen bij de inhuldiging op televisie

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Direct na het moment dat koningin Beatrix op 28 januari bekendmaakt dat ze afstand zal doen van de troon, wordt een begin gemaakt met het vastleggen van de voorbereidingen van de NOS op de grootste tv-productie van dit millennium. Het resultaat is een ‘behind the scenes’ film over de totstandkoming van deze mega-operatie. De documentaire, die wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom, is zaterdag 21 december om 19.30 uur te zien op Nederland 2.

Voor de NOS was de grootte en complexiteit van deze klus vergelijkbaar met de registratie van de Elfstedentocht van 4 januari 1997. Wat betreft het aantal verbindingen legde de ‘koninklijke’ operatie van dit jaar het af tegen het ‘tocht der tochten’, maar qua aantal camera’s spande 30 april 2013 de kroon. Alleen al in Amsterdam werden er 115 ingezet, plus nog eens zo’n 45 op andere plekken in binnen- en buitenland. Alle inspanningen leverden bijna achttien uur live televisie op, 27 uur non-stop radio en een continue nieuwsstroom van bijna twee etmalen op NOS Teletekst, NOS.nl en mobiel.

Nederland keek massaal naar de troonswisseling op televisie. De inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk trok de meeste kijkers: bijna 6,6 miljoen mensen zagen hoe hij de eed aflegde. Ook de balkonscène werd veel bekeken: 6,3 miljoen. De hele marathonuitzending, die maar liefst veertien uur duurde, werd gemiddeld door 4,1 miljoen mensen bekeken.

 

NOS De Inhuldiging op Televisie

Zaterdag 21 december, 19.30-19.55 uur (Nederland 2)

Presentatie: Astrid Kersseboom