Een Jaar Van Nona’s Leven: Verhoudingen op scherp
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Verhoudingen op scherp

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Bij gebrek aan een geschikte man, beloven Babette en Wendy elkaar eeuwige trouw. Ik weet niet of het in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden is. Waarschijnlijk ligt dat aan het wel of niet winnen van de prijzenpot door een van beiden.

Esther lijkt tijdens de plechtigheid inspiratie op te doen voor haar eigen bruiloft. Met dromerige blik zit ze naast JW en fantaseert over wittebroodsweken en de huwelijksnacht. "Wacht maar, zie ik haar denken, "JW komt er nog wel achter dat ik de perfecte vrouw ben voor hem. Wat moet ie met die rare Eunice met haar rare gedans en kort pittige kapsel als hij mij kan krijgen!"

Maar eerst is er werk aan de winkel. Esther onderneemt nu toch écht stappen om zich verkiesbaar te stellen voor manager. Ze hangt alvast briefjes in de loods op, met daarop gekliederd wat de bewoners kunnen verwachten wanneer zij manager is. Het is een beetje terug naar de 50'er jaren. Vroeg naar bed, rust, reinheid en regelmaat. Breien, haken en borduren. Oh ja, en handjes boven de dekens.

Managerfunctie in de aanbieding

Er is weinig animo onder de overige bewoners om de eerstvolgende manager te worden. Zoë, Kim en Wanda hebben zich na eerdere toezeggingen om zich verkiesbaar te stellen, toch maar teruggetrokken. Na een list van Moraima en Kim, volgt de mededeling dat alle bewoners die nog geen manager zijn geweest, zich alsnog verkiesbaar moeten stellen. Dus dan moeten er ook slogans bedacht worden.

Sasha komt met de slogan 'Nee is ook een antwoord' ( dat je het weet, Bern. Ik kan me zo voorstellen dat jij tijdens de relatie nog héél veel keer nee gaat horen). Wanda komt met 'Alles komt goed. Zo niet, dan toch' (ik hoop dat ze er bij de Etos óók zo over denken, Wan. Dan heb je in ieder geval nog een baan).

JW zijn slogan luidt 'Met JW aan het stuur ga je op avontuur' (Nou! Wat een avonturier! Het spat ervan af! Van de tweezitsbank naar de driezits en als je echt op avontuur wilt, in de hangstoel, met Esther). En Kim's slogan luidt 'Motiveren, Inspireren, Activeren' (Bedoelt ze daar soms haar deel-vibrator mee en zijn de batterijen op?)

Pinokkio

Met JW bespreekt Esther haar kansen om manager te worden. 'Op Eunice haar stem hoef je niet te rekenen', zo zegt hij tegen haar. 'Tja, want je hebt niet echt aardig over haar gepraat', verduidelijkt hij. Esther houdt zich van de domme en veinst grote verbazing. Nou já, zeg! Ze begrijpt er niets van. Zij vindt Eunice juist een "hele lieve vrouw", weet ze, bijna stikkend, uit te brengen. Kijk uit voor je neus, Es! Hij groeit!

Er heerst nu écht een voedselcrisis. Bij gebrek aan voldoende eetbaars in de loods, breken enkele bewoners hun eigen voorraad aan. Erik heeft nog wat crackers. Met een beetje oorsmeer en uitgeschraapte restjes uit de pan, is dat best nog wel te doen.

JW klaagt over zijn almaar dalende gewicht en het gebrek aan gehaktballen met mayonaise. Esther zit zoals altijd weer naast m geplakt en lacht met hem mee. Ze kijkt naar hem in volle aanbidding en bevestigt hem in alles. Zoals het een goede huisvrouw en echtgenote uit de jaren '50 betaamt.

Jenga

Om de voedselcrisis te bezweren, komt er een verdienopdracht. Een Jenga-toren bouwen. Het uiteindelijke bedrag dat hiermee wordt gewonnen, is €225. Erik moppert over de hoogte van het bedrag. Dat had makkelijk hoger gekund als mensen maar meer lef hadden getoond, volgens hem. Jeffrey onderbreekt hem en wijst hem op zijn gezeur achteraf. Erik mompelt een beetje en staat met zijn mond vol tanden.

Ook Wanda krijgt commentaar over het feit dat ze geen enkele poging heeft ondernomen om een Jenga-blok te verzetten. Beledigd staat ze op. Op de voet gevolgd door haar schaduw Jasper. Wanda is werkelijk woest dat ze is aangesproken. Briesend uit ze haar verontwaardiging in de slaapkamer. Ze wordt hierin ondersteund door Isaac die zijn lachen nauwelijks kan inhouden.

Erik in het nauw

Wie minder moet lachen, is Erik. Babette en Wendy roepen hem namelijk ter verantwoording over de podcast. Die Erik. Wanneer hem wordt gevraagd wat er eigenlijk op staat, lijkt ie opeens last van acuut geheugenverlies te hebben. "Euh… euh… ja… weet ik niet meer… euh… iets… euh… over kleertjes", stamelt hij.

Op de vraag waarom hij niet naar Babette toe is gekomen, heeft hij geen antwoord. "Het blijft wél een spel", antwoordt hij wanneer Babette vraagt of hij haar soms eruit wil hebben. Babette weet genoeg. Met haar toezegging dat ze hem eruit zal spelen, vertrekt hij.

Ook Wanda zwijgt en houdt zich van de domme wanneer Jeffrey haar en Jasper rechtstreeks vraagt naar de podcast. Die Wanda! En ze heeft altijd zo'n grote muil! Oh ja, achter mensen hun rug om natuurlijk. Spelend met haar waterfles en strak starend naar Jasper doet ze heel verbaasd. Ze blijft stil.

Slecht nieuws voor Kim

Even later gaat ze dan toch naar Babette om één en ander te verduidelijken. De onthulling van het bestaan van de podcast, heeft de verhoudingen op scherp gezet. Babette jammert, Erik klaagt, Janet krijgt de volle laag en Wanda, ja, Wanda is gewoon Wanda. En Erik heeft gelijk. Het is wél een spel.

Maar dit hele spel valt in het niet bij het slechte nieuws dat Kim per brief wordt medegedeeld. Ze moet nu echt een belangrijke beslissing nemen. Blijft ze? Of vertrekt ze?

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!