Een Jaar Van Nona’s Leven: Ik vertrek
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Ik vertrek

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Na een alarmerende brief van het thuisfront besluit Wanda om de loods te verlaten. Haar moeder is ziek en ervaart last van de negatieve berichtgeving over haar dochter. Voorts zou haar - inmiddels ex - verloofde hebben laten weten de relatie te willen beëindigen.

Ik verwachtte ook nog een bericht van drogisterijketen Etos, haar werkgever, met de mededeling dat hun omzet van de Tenaladies sterk is gestegen vanwege al haar gezeik op televisie. Maar nee. Vooralsnog geen berichten van die kant.

Adieu Wanda

Echter lijkt Wanda wakker geschud door de brief. Geëmotioneerd pakt ze als een bezetene haar koffer in. Redden wat er nog te redden valt. Ze wordt alom getroost door Bern die meelevend meesnikt en door Sasha die haar verzekert dat ze helemaal niets verkeerd gedaan heeft. Huh? Oh nou ja, Sasha ziet wel méér dingen door een roze bril.

Na Wanda haar vertrek wordt er nog een compilatie getoond van haar leuke momenten zoals bij elke vertrekkende bewoner. Ik heb dat eerlijk gezegd, gemist. Er waren waarschijnlijk ook maar weinig leuke beelden beschikbaar.

Sasha blijft onophoudelijk huilen en lijkt ontroostbaar. Bern troost haar. "Wij zullen haar zeer missen", zegt hij over Wanda op plechtige toon. Jeetje Bern, het is nu niet net alsof Wanda opgebaard ligt. Ze heeft de loods springlevend verlaten.

Wanda's overhaaste aftocht volgt op het, eveneens plotselinge, vertrek van haar aartsvijand Kim. Dit vanwege een noodsituatie met betrekking tot de gezondheid van diens vader. Kim had nog de keus om terug te keren naar de loods maar zag hiervan af.

Crossen zonder Wanda

Net op de dag dat Wanda overhaast vertrekt, vindt de door Jasper georganiseerde crossdag plaats. Dat is nu óók wat. Niet meer crossen met Wanda, Jappie. Eunice paradeert rond in een rood pitspoespakje en dat mist zijn uitwerking op JW niet.

Deze geeft haar in steenkolenengels te kennen dat hij haar wel méér dan leuk vindt. "Maybe outside, who knows..Tranquillo" zegt hij haar. Nou, nou, die Spaanse lessen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.

Wie óók de betekenis van tranquillo kunnen gaan opzoeken, zijn Marciano en Jeffrey. Tussen hen vindt er een heftige confrontatie plaats waarbij Marciano Jeffrey fysiek heeft belaagd. De consequenties hiervan worden de volgende dag zichtbaar.

Een gele kaart voor Marciano en €10.000 in mindering op de prijzenpot. Jeffrey maakt de groep duidelijk dat zijn grens bereikt is. Hij zal dan ook vertrekken. Ja, niet vandaag. Maar zeer binnenkort. Hij heeft zijn 24 uur inmiddels aangevraagd.

De één zijn dood…

Wanda's vertrek biedt trouwens weer nieuwe perspectieven voor Esther. Door de nieuwe slaapkamerindeling weet ze het zo te bekonkelen dat ze bij JW in diens slaapkamer wordt geplaatst.

Volgens haar puur toevallig. En écht niet expres. Want ze weet heus wel dat het niks zal worden tussen haar en JW, legt ze uitvoerig uit. Nee, op deze manier neemt ze afstand van JW. En oh ja, ze doet het voor Mirthe. Dat jullie het effe weten!

Ze ligt trouwens niet alleen op JW zijn slaapkamer maar ook in diens bed! Nou ja, er bóven dan. Huh? In het bovenste stapelbed? Maar ze klaagde altijd over haar slechte rug en dat ze zo slecht kon slapen. Nou, dat van die rug lijkt wel mee te vallen want ik zag haar daags ervoor nog vrolijk aan een klimrek bungelen. Dat was méér omdat ze JW zag staren naar Eunice die gracieus in het klimrek hing.

Esther klom toen ook maar in het klimrek en wist met de nodige hulptroepen en ondersteuning, een nogal lompe koprol te maken. Niet echt Cirque du Soleil, maar méér de clownsact van Circus Toni Boltini.

Dol-fijn voor Esther

Met het luide gesnurk van Moraima en Ima heeft Esther's 'nieuwe' slaapkamer meer weg van het dolfinarium in Harderwijk. Maar dat maakt haar niet uit. Alleen de gedachte al dat JW pal beneden haar ligt, zal haar doen slapen als een roos. Als ik JW was, zou ik me ernstig bedreigd voelen met een Esther boven me. Je weet nooit waartoe ze in staat is. Als je denkt dat het niet erger kan, bewijst ze juist het tegendeel.

Ik zie het nog gebeuren dat ze snachts plots bovenop m ligt met het smoesje dat ze uit bed gevallen is. Ik zou met één oog open slapen, met een ijspriem of een spuitbus pepperspray binnen handbereik onder mijn kussen. En niet te vergeten een kuisheidsgordel!

JW als God in Frankrijk

JW lijkt overal tussendoor te fietsen trouwens. Wat een heerlijk leven heeft die man eigenlijk in de loods. Lekker de hele dag op de bank liggen/ hangen/zitten. Jaknikker Esther voorziet hem van zijn natje en zijn droogje. Daarbij zal ze hem nooit afvallen, weinig tegengas bieden en altijd verdedigen. In Erik heeft ie een biljartmaatje en mede-zeiksnor gevonden. Beetje drummen. En ook de aandacht van 'GI Jane' Eunice streelt zijn ego. Kortom; een leven als een God in Frankrijk.

Echter lijkt zijn leven nu wat minder rooskleuriger met Esther boven hem in het stapelbed. Niet alleen wordt hij goedmoedig gepest door enkele medebewoners, maar is Esthers verschijning het eerste wat hij ziet wanneer hij smorgensvroeg zijn ogen opent. Das effe schrikken!

Should i stay or should i go

Uiteindelijk vindt er een gesprek plaats tussen Marciano en Jeffrey. Marciano biedt zijn excuses aan en geeft daarbij aan het jammer te vinden wanneer hij de aanleiding vormt voor Jeff om de loods te verlaten. De volgende dag geeft Jeffrey de groep uitsluitsel. Hij besluit uiteindelijk te blijven. Hij legt dit uit via een statement. Zijn uiteindelijke beslissing wordt met gemengde gevoelens ontvangen.

In ieder geval is er weer een vroegtijdige exit voorkomen. Maar voor hoe lang?

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!