Expeditie Robinson: Frits stelt politieke keuze voor
Bron: RTL/Shotbysud

Expeditie Robinson: Frits stelt politieke keuze voor

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Na haar twijfels tijdens de vorige eilandraad blijkt Irene toch gekozen te hebben voor een vertrek naar afvallerseiland. Hier komt ze de altijd vrolijke Mark en de niet zo fanatiek werkende Iris tegen. De ontvangst mede door Mark is hartelijk. Maar er zal geduelleerd moeten worden.

Op Zuid valt Eva op, niet door haar harde werken om zich nuttig te maken maar met name omdat ze druk is. En drukte in de ochtend, dat is niet Maxim zijn ding. Op Noord blijkt dat Radmilo zich enigszins gestoord heeft aan de opmerking van Frits over de jongeren en social media. Maar dit soort kleine dingen kan een rol gaan spelen op een eilandraad. Het wegstemmen gebeurt soms ook omdat er spanningen zijn.

Maar niet alleen op afvallerseiland moet gestemd worden. Ook Noord- en Zuid moeten weer tegen elkaar strijden voor immuniteit. En het wordt weer een mooie proef. De teams moeten een zware kist door een parkoers loodsen waarbij ze een gang moeten graven, de kist door een hoop touwen moeten dragen. Dan over balken met de kist en met een ring aan een touw proberen brugdelen op de juiste plaats te trekken waarna er met bamboestokken en touwen een hengel geknoopt moet worden.. En dit laatste is een Robinson klassieker.

‘Haksiem’ de hengelaar.  

De strijd gaat in het begin gelijk op. Bij het ‘vangen’ van de brugdelen blijkt dat ‘Haxiem’ Maxim meer verborgen talenten heeft. Ook hier blinkt hij uit en neemt zijn team daardoor een voorsprong die ze, ondanks begin problemen met een te slappe hengel, niet meer afgeven. En dus winnen ze weer de proef en krijgen ook nog groenten mee en dat voor een team die een kok heeft. En dus moet team Noord voor de tweede keer naar de eilandraad.

Op afvallerseiland wil Mark het feit dat er een immuniteitsmunt verborgen is delen met Irene maar Iris is daar op tegen. Uit de brief blijkt dat Irene moet duelleren tegen Mark of Iris en ze denkt meer kans te hebben tegen Iris. De proef is simpel. Om een balk zit een touw gerold. De dames moeten onder de balk door om het touw af te rollen. Als het vergenoeg afgerold is moeten ze een tunneltje graven en daarna als het touw lang genoeg is het symbool van deze expeditie aanraken. Wie dat als eerste doet, wint.

En dan begint het duel dat de geschiedenis in zal gaan als het langzaamste duel ooit uitgevochten op een afvallerseiland. Het tempo van de twee dames die beiden wel willen winnen ligt zo ontzettend laag dat zowel Mark, de toeschouwer en de aanwezige crew waarschijnlijk moeite moeten doen om niet in slaap te vallen. Maar ondanks dit trage tempo gaat Irene een slag harder dan Iris. Ze begint als eerste te graven en ziet daarna meteen dat ze voldoende touw afgerold heeft en wint het duel. Hierdoor valt Iris (van Lunenberg) als eerste af en moet de expeditie verlaten.

Peluwang, een politieke keuze.

Tijdens het ontbijt voor de eilandraad komt de politieke kant in Frits naar boven. Hij geeft aan bij het team te verwachten dat ze hem weg zullen stemmen. En dat ze bij een volgende verlies waarschijnlijk Roosmarijn weg zullen stemmen omdat zij de Peluwang munt heeft die haar een kans biedt.

Volgens Frits is het beter Roosmarijn die nog een kans heeft weg te stemmen want daardoor kunnen zij en Frits misschien alle twee blijven. Roosmarijn loopt hierop boos weg. Frits hoopt het team aan het twijfelen te brengen en daagt Roosmarijn uit haar verantwoordelijkheid en durf te nemen.

Ondertussen voelt Eva zich een buitenbeentje en niet geaccepteerd in haar groep en zondert ze zichzelf steeds meer af. Een meestal fatale keuze. Willem spreekt met haar en wijst haar erop dat ze dit juist niet moet doen.

Op de eilandraad verwacht ik dat Frits wordt weggestemd en hoop ik op een andere keuze. Maar het is een duidelijke beslissing, alle teamleden stemmen Frits weg. En zoals in andere spellen die ik heb gezien, accepteert Frits dit als een echte gentleman. Maar is hij dolenthousiast als hij niet naar huis, maar naar afvallerseiland mag.