Het Perfecte Plaatje: Drie op een rij
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Drie op een rij

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus-Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Deze week gaan de overgebleven fotografen de natuur in, iets waar ze zo te merken allemaal wel naar uit hebben gekeken. Tijdens de uitleg wordt er duidelijk aangegeven, dat de jury geen afgehakte dieren wil zien, maar dat blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste van de dieren staan nml in groepen, dus probeer dan maar 1 of meerdere dieren te isoleren van de rest.

De Oostvaarders plassen is een schitterend natuurgebied en je kunt merken dat de fotografen zich van te voren al een beetje over dit gebied hebben ingelezen. Ze gaan dan ook allemaal voor het grote wild, de paarden, de stieren en de herten. Een uur de tijd lijkt veel, maar is dat niet als je naar de andere kant van het gebied moet crossen en de fotografen zijn dan ook blij met hun persoonlijke chauffeurs.

Achtervolging

Onderweg wordt er meerdere malen gestopt voor wat klein wild, zoals een gewone zwaan, of in het geval van Frans, een byzondere zwaan. Frans rent voor zijn leven om de desbetreffende zwaan nog even mooi van voren te fotograferen, maar alhoewel deze zwaan een hoop bekendheid zou kunnen krijgen, blijft het liever bij zichzelf en dus rest Frans enkel wat leuke plaatjes van een mooie staart. Door dus.

Frans wil het liefst een stoere stier op de foto zetten en krijgt hiervoor zijn kans. Hij kiest een mooi laag standpunt, waarbij hij de bloemen mee neemt en daar is de jury later wat verdeeld over. Ik vind het persoonlijk juist mooi. Waldemar en Niek voelen zich beiden als een klein kind in de snoepwinkel, wanneer ze bij de wilde paarden aankomen.

Ze houden zich niet aan de opdracht met betrekking tot de half afgehakte dieren en dat is jammer, maar ook wel erg lastig. Zeker als er twee paarden zo tegen elkaar opspringen ergens in het midden van de kudde. Misschien dat een andere uitsnede Niek hierbij nog had kunnen helpen. Wel was het een fantastisch moment. Henry en Loes gaan beiden voor de herten. 

Spanning

Henry gaat inmiddels voor een foto, waarbij er twee herten naar elkaar kijken, met daarachter het bos. Het licht valt mooi en men beloond hem dan ook met een 7,5. Toch vraag ik me af, of een andere foto niet meer had opgeleverd. Tijdens de shoot kwam er snel een foto naar voren, waarbij alle herten zijn kant op keken. Was ook heel machtig om te zien.

Voor Loes was het een paar minuten super spannend, wanneer ze totaal wordt overgeslagen in de boordeling en de de cijfers steeds lager zakken. Uiteindelijk blijkt echter, dat ze de winnaar is van de shoot, met een kudde voorbij razende herten, waarbij de grote groep vogels met ze mee vliegt. Fantastische foto en dit geeft zeker het gevoel van vrijheid weer. Op naar de volgende shoot. 

Griezelen

Voor de volgende shoot gaan de fotografen griezelen. Ze moeten, omdat de uitzending natuurlijk rond haloween wordt uitgezonden, een griezelige foto maken met een lange sluitertijd. Deze keer was ik blij voor Frans, dat hij redelijk goed was geëindigd en dus niet de Joker als onderwerp hoefde te fotograferen. Waar Loes tijdens de vorige shoot een hele rake plaat wist te schieten, sloeg ze bij deze helaas de plank volledig mis. Haar foto was nergens scherp, maar dat was niet het probleem. Het probleem zat hem vooral in de rare kadering.

Het fotograferen met lange sluitertijd is best lastig en ik vond deze opdracht door eigenlijk alle kandidaten zeer goed opgepakt. Wel hadden ze een soort van zelfde idee allemaal, maar dat is gezien de opdracht ook niet heel gek. Ik was even bang bij Quinty dat ze het niet zou redden vanwege de tijd, maar ze koos gelukkig de juiste foto.

De Joker werd door de gebruikte techniek half doorzichtig, waardoor deze wel totaal anders was dan die van de rest. Echt ontzettend goed gedaan. Niek heeft vaak een plan in zijn hoofd en voert dat gewoon uit. Ook deze week, kiest hij de juiste locatie, maar werkt het plan dat hij bedacht heeft, ook nog eens enorm goed op die gekozen plek.

Niek wordt, voor de derde keer al dit seizoen, de weekwinnaar en volledig terecht. Hij heeft er een goed oog voor en voert het vaak ook op de juiste manier uit. Ik hoop dan ook dat hij het tot de finale gaat redden. Helaas houdt het voor Anna op na deze week. Ze heeft af en toe zeker ook mooie foto's gemaakt, maar over het algemeen gewoon net even iets minder dan de anderen.Jammer, maar toch moet er elke week iemand naar huis. 

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!