Het Perfecte Plaatje: Kracht en toewijding, liefde en genegenheid
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Kracht en toewijding, liefde en genegenheid

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus-Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Deze week gaan de fotografen voor de eerste shoot met militairen op pad, waarbij ze tijdens de oefening vooral de kracht, moed en toewijding moeten vastleggen. Hierbij is het belangrijk dat men goed laat zien dat er een samenwerking is tussen de militairen en er emotie zit in hetgeen wordt vastgelegd. Dat is nog niet makkelijk, want alles gaat razendsnel.

Het liefst willen ze het pantservoertuig ook nog in beeld, wat het totaal wel een ontzettend moeilijke oefening maakt. Henry heeft deze week goed geluisterd naar de opdracht, maar deze ook nog eens goed overdacht, waardoor hij het perfecte standpunt wist te vinden bij het uitstappen van de militairen. Frans deed dit ook, maar een enkele seconde kan veel doen met het uiteindelijke beeld. 

Tijdens de oefening wordt er daadwerkelijk geschoten. Met losse flodders uiteraard, maar dat maakt het niet minder spannend en intens. Quinty geeft terecht aan, dat zij niet is gemaakt voor het leger en heeft daarin groot gelijk.

Hoewel de actie gaaf is om mee te maken en vast te leggen, is het toch een bijzondere gebeurtenis, waar ik zelf ook niet definitief onderdeel van uit zou willen maken. Quinty is dan ook direct de weg al kwijt, zit Henry lekker in de weg en heeft het zichtbaar toch wel lastig met deze shoot. Ze weet wel een hele mooie plaat te schieten, maar is dit voldoende bij de beoordeling?

Oef, dat is schrikken

Het clubje wordt steeds kleiner en dat is te merken. Frans mag voor deze shoot dan ook alleen op pad en heeft geen last van een medefotograaf die hem voor de voeten loopt. Maar wel van zijn helm, welke steeds net te ver naar beneden zakt, als hij een foto wil maken.

Zou dat de uiteindelijke reden zijn, dat hij net een moment te laat is tijdens het uitstappen? Geen idee, maar de uitslag van de shoot is deze week behoorlijk spannend. De jury is zichtbaar niet enorm tevreden en geeft lage cijfers weg. Het hoogste cijfer deze week is zeker geen 9 of 10 en met 'slechts' een 7 mag Henry zich uiteindelijk de winnaar van de shoot noemen.

Loes en Quinty volgen op de 2e en 3e plek en het volledig verruïneren van zijn suède schoenen levert Frans maar net een voldoende op. Doordat Niek de verkeerde keuze maakt, is hij deze shoot de verliezer met slechts een 4,8, wat uiteraard enorm pijn doet. Kom op Niek, je kunt beter!  

De 2e shoot is totaal anders, het vastleggen van paard met ruiter. En dan het liefst de connectie die er is tussen die twee, waarbij ze ook nog eens een enorme olympische ring in de foto dienen te verwerken. Phoe, geen makkelijke opdracht. Zeker niet wanneer het paard volledig wordt afgeleid door een andere fotograaf en een ander paard vlakbij, het daardoor geen rust meer kan vinden en de band met de ruiter even ver te zoeken is.

Niek is erg gestresst door zijn lage cijfer en dit is terug te zien in de shoot. Voor het eerst lijkt hij de focus te missen die hij anders zo goed heeft en weet hij niet helemaal welk plan hij moet gaan uitvoeren. Henry heeft juist het tegenovergestelde. Hij heeft een plan en voert dit uit. Je hebt niet voor niets een springpaard gekozen. Hij wil dus ook echt de actie vastleggen, omdat ook daar een band van vertrouwen voor nodig is tussen ruiter en paard. Naderhand begint hij hierover erg te twijfelen, maar houdt zich toch aan zijn eerste plan.

Spannender dan ooit

Wanneer de fotografen samen komen, merk je dat ze de uitslag ook steeds spannender gaan vinden. De eindstreep komt langzaam in zicht en allemaal doen ze hun best deze te bereiken. Gelukkig hebben ze deze keer over alle foto's ook wel iets positiefs te zeggen.

Zo vinden ze bij Loes de connectie erg mooi, maar is de foto wel wat krap gekaderd. Die van Quinty is wat grauw, maar heeft dan wel weer een mooie diepte in de foto en bij Frans vinden ze het erg fijn, dat hij voor een totaal ander soort foto is gegaan, al is hij wel wat rommelig.

Tja, blijft een kritische jury natuurlijk. Henry twijfelt alweer, of hij wel de juiste keuze heeft gemaakt, omdat hij bang is dat dit niet volledig voldoet aan de opdracht. Gelukkig kan de jury hem al snel geruststellen, dat ze de foto fantastisch vinden en ontvangt hij, in woorden dan, een diepe buiging.

Ik weet niet hoe het met jullie zat, maar ik zat met de uitslag toch wel een beetje op het puntje van mijn stoel. Niek presteerde helaas niet zoals hij in de weken hiervoor heeft gedaan, maar ondanks dat, vond ik het niet terecht als hij naar huis had gemoeten. Over het algemeen levert hij goed werk af en vind ik dat hij een plekje verdient in de finale. Dat moet hij nog steeds zelf waar maken natuurlijk, dus Niek, blijf de juiste keuzes maken, dan lukt het wel! Hoop ik.

Exit

Maar goed, Henry wordt ook met deze shoot de terechte winnaar. Zijn foto is echt op exact het juiste moment genomen en kan wat mij betreft zo in een paarden magazine. Hiermee wordt hij ook de uiteindelijke weekwinnaar, wat laat zien hoe sterk hij in de afgelopen weken is gegroeid. Loes en Quinty gaan wel redelijk gelijk op, waardoor het uiteindelijk spannend wordt voor Niek en Frans.

Doordat Frans een rommelige foto heeft ingeleverd en Niek wel de connectie tussen ruiter en paard goed heeft vast gelegd, maar daarbij vooral goed oog heeft gehad voor de details, wordt het uiteindelijk beslist met slechts 1 tiende verschil. Frans eindigt met een minimaal verschil net onder Niek en moet daarom helaas het programma verlaten.

Jammer Frans, je was een leuke en gezellige kandidaat. Maar, mijn mening blijft, dat Niek over het algemeen veel sterker is geweest de afgelopen tijd en dus daarom net iets meer dat plekje in de finale verdient. Verknal het dus niet volgende week Niek, want uiteindelijk zullen je prestaties per week hetgeen zijn wat telt.

Op naar de volgende aflevering, met nog slechts 4 fotografen over. Spannend! We moeten er alleen een weekje langer wachten, want vanwege de Tweede Kamerverkiezingen is er volgende week geen aflevering te zien. 29 november gaat de strijdt verder...

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!