Het Perfecte Plaatje: De Finale 2022
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: De Finale 2022

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra Groenescheij van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Dit is het moment, het moment waar al die weken, maanden naar toegeleefd is. De finale van het perfecte plaatje 2022. En wat een geweldige finale is het, met twee super leuke, lieve, dankbare vrouwen, die het meer dan verdienen om daar met elkaar te staan. Maar wat gaan ze het nog moeilijk krijgen voor deze shoots. Tijd dus om op pad te gaan.

Een sterk portret

De eerste opdracht is het neerzetten van een powervrouw. Een echte IJslandse powervrouw welteverstaan, die ze dan eerst maar even moeten gaan vinden. Geraldine loopt in eerste instantie een beetje doelloos rond in Reykjavik, om vrouwen te vinden die ze hiervoor zou kunnen gebruiken. In het eerste, beste winkeltje wat ze daadwerkelijk in gaat, komt ze iemand tegen die voldoet aan wat zij zoekt.

Haar plan is om een vrouw op de foto te zetten, die de bewuste staking hebben meegemaakt in 1975 en die dus zijn opgekomen voor de belangen van alle vrouwen in IJsland. En met succes. De vrouw die ze treft is 1 van die vrouwen en heeft zelfs nog een foto, waar ze zelf op staat, van die bewuste dag. Waarom, oh waarom, heb je daar geen gebruik van gemaakt. Hoe mooier is de verwijzing naar die staking, dan een portret van degene die er bij staat op de foto. Hier had je echt wat mee kunnen doen, Geraldine.

Ondertussen is Linda heel slim in gesprek gegaan met de chauffeur en heeft ze hem gevraagd wie er bij deze opdracht in hem opkomt. Goed bezig. Ze rijden dus naar de plaatselijke brandweerkazerne, waar Linda een mooie, jonge meid treft, die in haar brandweerpak alles in huis heeft wat een powervrouw zou moeten hebben. Jammer dat ze ondertussen nog even weg moet vanwege een melding, maar uiteindelijk lukt het gelukkig binnen de tijd, om de voor Linda perfecte plaat te schieten.

Op naar de volgende shoot

Tijdens de reis worden de foto's nog niet beoordeeld, want dit gebeurd uiteraard pas tijdens de finale, terug in Nederland. Voor de dames is het dus op naar de volgende shoot. En dit keer gaat het om een high fashion shoot. Toen de twee dames aan kwamen lopen in de jurken in felle kleuren en met heel veel tule, dacht ik bij mezelf 'pppff, wat een ramp.' Maar wat kan een lokatie veel doen en wat is daar goed over nagedacht. Hoewel ik de jurken verschrikkelijk vind, want wanneer zou je zoiets in hemelsnaam dragen, vond ik de foto's juist fantastisch.

Groen tegen wit en lila tegen zwart, wat een mooie combinaties. De rotswand van het zwarte strand van Geraldine was echt geweldig, jammer dat ze op die plek net te veel last had van de wind. Had makkelijk een 10 kunnen worden. Gelukkig gaf de grot meer beschutting tegen deze wind en kon ze naar hartelust het model aansturen en de houding geven die ze graag zag. Zichtbaar gegroeid tijdens het programma! Dat laatste geld ook voor Linda, alhoewel de Miss IJsland al veel ervaring had in het poseren, wat zeker heeft meegeholpen. De locatie was schitterend gekozen en wat knap van beiden, dat het ze is gelukt, ondanks de mensenmassa om ze heen.

Een drieluik

Tot slot moet er een drieluik gemaakt worden, zoals dit elk jaar gebeurd en net als in voorgaande jaren, vraag ik me af hoe je die goed passend bij elkaar krijgt. Zoals ik al een keer eerder heb aangegeven, is een drieluik voor mij iets met dezelfde sfeer, dezelfde kleuren. Iets wat zichtbaar bij elkaar hoort, niet omdat ze alledrie over een landschap gaan, maar omdat de compositie of het kleurgebruik perfect op elkaar zijn afgestemd. En wat is het dan jammer, dat dit bij beiden niet is.

Hoewel de foto's schitterend zijn geworden, is het lastig om een foto van het noorderlicht, te combineren met een overdag landschapsfoto. Helaas is het noorderlicht niet meer teruggekomen en heeft Geraldine daar dus geen geschikte foto van kunnen afleveren. De foto van het noorderlicht van Linda is schitterend en hoort absoluut thuis in een finale. Of het dan goed in zo n drieluik past, is weer een ander verhaal. Zoals zo vaak heeft Linda een net iets anders beeld bij de opdracht, waardoor ze zich er niet honderd procent aan houdt. 

Geraldine heeft het zelfportret echter schitterend gemaakt en zich volledig aan de opdracht gehouden. Haar foto straalt kracht uit en is absoluut een foto die finale waardig is. Haar eerste foto vind ik ook schitterend, maar ik begrijp het jury commentaar wel, dat door de lage sluitertijd het water zijn 'kracht'. Is verloren. De laatste foto is vooral vlak en wat saai, zeker als je het vergelijkt met de andere twee.

Van alle foto's in de finale, ben ik zelf toch het meeste weg van de foto van de geiser van Linda. Ik houd van de natuur en natuur foto's en zou deze zo in de woonkamer hangen. Misschien toch haar gegevens eens opvragen om te zien of ik hem mag kopen. We hebben nog een mooie foto nodig voor een lege muur. Jammer dat ze de tweede foto en compilatie heeft gemaakt, waardoor haar schimmen ook te zien zijn. Het idee is duidelijk, maar zoals eerder al gezegd, niet helemaal de opdracht.

De uitslag.

Na de eerste twee shoots, was het voor mij, en ik denk voor veel kijkers thuis, al duidelijk. Maar dat neemt niet weg dat je tot op het laatste moment gespannen zit te kijken of het klopt wat je zelf voelt en vind. Ik had het ze met alle liefde allebei gegund. Maar vanaf de allereerste aflevering, ging mijn hart al uit naar Linda. Wat een geweldige vrouw en wat verdiend ze dit. In alle opzichten. Voor mij niets anders dan de terechte winnaar van het perfecte plaatje 2022. 

Linda, gefeliciteerd!

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!