Q-music DJ Daniel Smulders lanceert 112pas

Q-music DJ Daniel Smulders lanceert 112pas

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Als je onaanspreekbaar bent omdat je een ongeluk hebt gehad of plotseling ziek bent geworden, kost het de politie veel tijd om gegevens van je familie of partner te vinden. Daarom bedacht Daniël Smulders de 1-1-2-pas.

De 1-1-2-pas is een opvallend pasje waarop je naam en de telefoonnummers van twee dierbaren staan: "Je moet er toch niet aan denken dat je kind 's morgens onderweg naar school betrokken raakt bij een ongeluk en dat je pas om drie uur 's middags een telefoontje krijgt."

De helft van de mannen en eenderde van de vrouwen draagt geen gegevens bij zich van mensen die gewaarschuwd moeten worden als zij in een noodsituatie terecht komen. Dat blijkt uit onderzoek van 1-1-2pas.nl en Noviodata.


Dierbaren waarschuwen
Initiatiefnemer en Q-Music-dj Daniël Smulders uit Heeze werd aan het denken gezet toen hij getuige was van een dodelijk auto ongeluk. "Ik zag al die zwaailichten en hulpdiensten en vroeg me opeens af: hoe komt de politie er nu achter wie ze moeten bereiken?", aldus Smulders.

"Als mij iets zou overkomen zou het wel even duren", vertelt hij. "Die gegevens staan natuurlijk wel in mijn telefoon, maar die is beveiligd met een code. Het is een vals gevoel van veiligheid."


1-1-2-pas op 11/2
De 1-1-2-pas is een rood-witte plastic pas voor in de portemonnee. Er is ook een kleinere variant die als sleutelhanger gebruikt kan worden.

Op de 1-1-2-pas worden de naam van de eigenaar en twee telefoonnummers van mensen die gebeld moeten worden, gedrukt. Met deze mensen kan dan snel contact opgenomen worden in noodgevallen. 11 februari is Europese 1-1-2-dag. Op deze dag (11/2) wordt aandacht besteed aan de bekendheid van het alarmnummer 1-1-2.

Politie en Rode Kruis enthousiast
Smulders zocht zelf contact met de politie om erachter te komen hoe zij belangrijke contactgegevens achterhalen. "Ze vertelden me dat het soms lang kan duren. Met de gegevens die op je ID-kaart staan, kunnen ze vaak alleen een vast nummer achterhalen. Maar dat heeft inmiddels lang niet iedereen meer, ik zelf bijvoorbeeld ook niet", vertelt Smulders.

"Niemand gaat er van uit dat er onderweg iets naars gebeurt", aldus Smulders. "Maar het bij je hebben van een mobiel nummer van je partner of familie is een kleine moeite en geeft een gerust gevoel. Voor jezelf en voor thuis."

© Omroep Brabant