Showbizznetwork interviewt: Stephan Bouwman

Showbizznetwork interviewt: Stephan Bouwman

Geschreven door Sebastiaan Boers

Stephan Bouwman: ''Het is gaaf als mensen hun verhalen en plannen met je willen delen''

In februari 2015 werd Stephan Bouwman gekozen als winnaar van het Q-college. Dit is een interne opleiding die radiozender Q-music aanbiedt aan nieuw, jong, radiotalent. Op dit moment is Stephan ook als dj te horen op Q-music. In de weekenden draait de nieuwste dj van Q-music vooral in de vroege ochtenduren.

Na eerdere interviews met onder andere: Erik van Roekel, Joep Roelofsen, Eva Koreman en Marieke Elsinga, is het nu de beurt aan Stephan. Hoe heeft hij zijn overwinning ervaren? Reden genoeg voor Showbizznetwork om deze dj veel vragen voor te leggen.

Dit alles is te lezen in dit interview. Showbizznetwork denkt dat Stephan een goede toevoeging is voor Q-music. Het is een dj met gevoel voor muziek. Daarnaast heeft hij een mooie, heldere stem die perfect bij Q-music past. Welke vragen Showbizznetwork allemaal aan Stephan voorgelegd heeft, lees je hieronder. 

Je hebt in februari het Q-college gewonnen. Wat was het eerste wat er toen door je heen ging?

''Haha, oh man. Ik snapte er helemaal niks van. Erik van Roekel belde ineens en begon een gesprek over Q-college. Ik had in eerste instantie niet door dat het in de uitzending was. Ik dacht dat hij de andere kandidaten ook nog zou bellen. Maar ineens kwam hij met het nieuws: JIJ HEBT Q-COLLEGE GEWONNEN! Het duurde wel echt een paar uur voordat het nieuws goed tot me was doorgedrongen''.

Waarom heb je besloten om mee te doen aan het Q-college?

''Ik maakte op dat moment radio bij de lokale omroep in Rotterdam en besloot dat het tijd werd voor een demo. Toen ik daarmee bezig was wees iemand mij op Q-college. Dat het zo snel zou gaan had ik nooit durven dromen. Radio is het mooiste vak dat er is vind ik. Om dat te mogen doen bij zo'n mooie zender als Q-music is een droom. Het leuke is dat door Q-college iedereen de kans krijgt om die droom te verwezenlijken''.

Hoe reageerden je familie en vrienden op het nieuws dat jij de winnaar was van het Q-college?

''Iedereen gunt het me van harte. Mijn vriendin was die avond toevallig niet thuis. Ik belde haar om het nieuws te vertellen en ze moest gelijk huilen van blijdschap. M'n vader haalde gelijk een fles champagne en organiseerde een BBQ bij hem thuis. Iedereen reageerde ontzettend positief''.

Inmiddels maak je ook zelf een radioprogramma in de weekenden vooral. Hoe vind je dit om te doen?

''Heel tof om te doen! Die nachten in het weekend zijn heel bijzonder. Een groot deel van Nederland is onderweg naar huis van het stappen, anderen zijn al uren aan het werk en weer een groot deel wordt langzaam wakker om het weekend te beginnen. Iedereen is zo open en in voor een leuk gesprek. Het is gaaf als mensen hun verhalen en plannen met je willen delen''.

Op welke manier bereid je je shows voor, als je vrij vroeg in de ochtend al op de radio te horen bent.

''Ik denk dat radio altijd in je hoofd zit. Je bent continu bezig met het voorbereiden van je show. Bij alles dat je hoort en ziet bedenk je automatisch of je er iets mee kan op de radio. Leuke verhalen over Q-artiesten, iemand met een mooi verhaal of gewoon iets dat je opvalt. Elke nacht speel ik het spel de E.Q.. Als je zo enthousiast mogelijk meezingt met een Foute Uur Classic win je een prijs! Dat idee is ontstaan door mijn vriendin. Ze durft nooit echt hard en enthousiast mee te zingen met de radio. Zo moedig ik jou aan om zo hard en enthousiast mogelijk mee te zingen met je favoriete Foute Uur Classics''!

Hoe ziet een gemiddelde dag van een dj er precies uit?

''Haha, niet! Elke dag is anders. ;-)''

Hoe omschrijf jij de sfeer bij Q-music? Voelde je je er meteen thuis?

''De sfeer hangt er gezellig bij! Maar echt, het is zo'n ontzettend lieve, vriendelijke en open club. Iedereen werkt met liefde aan Q-music. Natuurlijk is het wel super spannend om hier als nieuwe DJ binnen te lopen. In het begin was ik ontzettend zenuwachtig om bijvoorbeeld een gesprek aan te gaan met Menno Barreveld of Mattie & Wietze, maar doordat iedereen zo aardig is, voel je je hier al erg snel thuis''.

Volgens mij heb je leuke collega's, hebben zij je ook tips gegeven?

''Het is echt een leuk team ja. Ik vraag ook best vaak aan collega's wat ze ergens van vinden. Een stukje terugluisteren van de vorige uitzending of gewoon kletsen over radio in het algemeen''.

Wat betekent muziek voor jou?

''Ken je dat gezegde "een dag niet gelachen is een dag niet geleefd"? Voor mij is dat 'een dag geen muziek is een dag niet geleefd'. Sowieso zing ik de hele dag door, ik speel thuis vaak piano en in de auto, bus of trein kan ik ook niet zonder de radio of m'n favoriete tracks.

Het mooie van muziek is ook dat het zoveel met je kan doen. Als je al zin hebt in een feestje en je zet een goede partytrack op versterkt het je emoties alleen maar. Sommige liedjes halen ook hele mooie herinneringen naar boven. Ik kan gewoon niet zonder''.

Wat wil je nog graag bereiken bij Q-music?

''Ik heb nooit een duidelijke droom gehad binnen de radio of Q-music. Zolang ik iets mag doen vind ik het vet. Dus of dat een plek in het weekend, de avond, middag of ochtend betekent; I'm just enjoying the ride''!

Onlangs was er een nieuwe editie van de Q-top 500 van het Foute Uur. Hoe vond jij deze lijst? En wat is jou favouriete ''foute'' hit?

''Ik vind de Q-top 500 van het Foute Uur heerlijk! Het aansluitende feest in de Brabanthallen was ook echt top. Ik weet nog goed dat de eerste single die ik ooit van m'n eigen geld kocht "Dromen Zijn Bedrog" van Marco Borsato was en het eerste album "...Baby One More Time" van Britney Spears. Fout hè? ;-) Mijn favoriete foute hit is Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken van René Froger. Had 'm ook bovenaan staan in mijn top 10 lijstje''.

Naar welke muziek luister jij zelf als je niet aan het werk bent bij Q.

''Ik luister oprecht naar alles, zolang het maar een goede track is. In de auto heb ik eigenlijk altijd Q-music opstaan. Thuis draait m'n vriendin vaak keiharde metal, m'n beste vriend is helemaal van de hip-hop en m'n ouders juist meer van de classics zoals The Beatles. Maar met een lekker stevig nummer op z'n tijd of een goede house set kan je mij ook erg blij mee maken. Stiekem ben ik ook gigantisch liefhebber van musicals en Disney films. Die muziek is zo gaaf. Ik denk wel dat m'n favoriete artiest Gavin DeGraw is. Alhoewel James Bay erg goed op weg is''.

Je werkt nu ruim vier maanden bij Q. Weet jij waarom Q zo succesvol is?

''Ik denk dat je zoiets nooit met zekerheid kan zeggen. Maar ik denk dat het komt doordat we trots zijn op de zender, iedereen hier werkt met plezier en passie voor het merk. We proberen daarnaast om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor al onze luisteraars. Op de Foute Party merk je dat ook heel erg. Ik ben net vier maanden bezig en zelfs dan komen mensen al naar je toe om even een babbeltje te maken. Zo hoort het ook''!

Hoe vind je de interactie met de luisteraar via social media?

''Ik ben zo ontzettend blij dat we in 2015 leven waar de wereld zo klein is geworden. Social media en vooral de snelheid speelt daar een belangrijke rol in. Je krijgt dankzij al die kanalen de kans om samen radio te maken en een gesprek aan te gaan. Het heeft de radio veranderd op een hele positieve manier''.

Wat heb je allemaal gedaan voordat je bij Q ging werken?

''Heb je eventjes? Haha. Ik heb van alles gedaan. Mijn eerste echte baantje was op het strand van Kijkduin als beddenjongen. Vijf of zes jaar lang liep ik daar door het zand te struinen om van die strandbedjes neer te zetten. Super zwaar fysiek maar ook heel leerzaam en een mooie tijd. In die tijd heb ik mijn HAVO diploma gehaald (in zes jaar tijd, oeps) en mijn International Baccalaureate. Klinkt heel stoer, maar betekent gewoon dat ik de middelbare school in het Engels en het Nederlands heb gedaan''.

''In de tussentijd heb ik altijd muziek gemaakt. Ik zing heel graag, speel drums en piano. Gitaar ben ik niet super in maar kan wel een klein beetje spelen. Toen ik per toeval bij de radio terecht kwam heb ik lange tijd een programma gepresenteerd op de vrijdagavond op de lokale omroep. We deden dat live vanuit een kroeg in Amsterdam''.

''Later presenteerde ik een ochtend- en middagshow op de lokale omroep in Rotterdam en mocht ik op Utrecht Centraal Station twee maanden lang een programma presenteren met live muziek. Samen met mijn goede vriend Marc Berg maakte ik ook een vrijdagavondshow op de lokale omroep voor Lanaken en Maastricht. Uiteindelijk verhuisden wij samen naar de lokale omroep van Rotterdam''.

''Het meeste heb ik wel geleerd op m'n slaapkamer. Daar bouwde ik gelijk toen ik radio had ontdekt een eigen studio. Op een internetstation maakte ik op de maandagavond een eigen showtje genaamd "De Bouwplaats". Verder ben ik al 2,5 jaar werkzaam op kantoor bij een groot liftenbedrijf. Ik ben dus doordeweeks overdag administratief medewerker''!

Waar komt de liefde voor muziek vandaan?

''Dat is de schuld van mijn vader, haha. Vroeger zong hij altijd mee met zijn favoriete muziek van The Beatles, Deep Purple en de Mark & Clark Band. Samen op mijn slaapkamertje zongen we dan altijd samen mee met cassettebandjes vol muziek en later ook CD's''.

Je maakt nu programma's in de vroege ochtend, zou je eventueel naar een ander tijdstip willen?

''Eigenlijk heb ik daar nooit over nagedacht. Toevallig had ik het er onlangs nog over met een collega. Ieder tijdstip heeft z'n unieke mooie kwaliteiten. Ik ben wel meer een nachtbraker dan een ochtendmens, dus alles vanaf de middag tot aan de late nacht voel ik mij heel erg thuis, haha''.

Onlangs is Eva Koreman vertrokken naar 3FM, hoe heb jij deze overstap ervaren?

''Voordat ik bij Q-music kwam kende Eva en ik elkaar nog niet. Ze heeft er wel voor gezorgd dat ik mij ontzettend thuis voelde. Het is jammer dat wij elkaar niet beter hebben kunnen leren kennen, maar ik vind het een onwijs toffe chick. Het lijkt me super spannend om zo'n overstap te maken. Maar ik weet zeker dat ze er het positieve uit naar boven weet te halen''!

Mattie & Wietze, Joep & Eva, Stephan & ? Met welke Q-dj zou jij wel een radio programma willen maken?

''Lieke''!

Waarom moeten mensen naar Q-music moeten luisteren volgens jou?

''Niets moet, alles mag. Q-music is gewoon een gezellige zender. We staan altijd open voor jouw verhaal. Dat maakt ons denk ik uniek''.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

''Bij Q-music, lekker radio aan het maken''.

Is er nog iets wat de luisteraars nog niet van je weten, maar wat wel leuk is om te weten?

''Dat ik hoger kan zingen dan m'n vriendin''!

Q-music dj Stephan Bouwman is iedere zaterdag en zondag te horen tussen 04.00 uur en 07.00 uur op Q-music. 

Dit interview heeft voor de zomervakantie plaatst gevonden. Inmiddels zijn er wijzigingen doorgevoerd bij Q-music. Stephan verhuist van de Q-nacht naar de avond. Op de vrijdag, zaterdag én zondagavond is de dj te horen van 21.00 uur tot middernacht. Vanaf 3 augustus is Stephan dan drie avonden per week te horen bij Q-music.