Showbizznetwork interviewt: Michiel Jurrjens

Showbizznetwork interviewt: Michiel Jurrjens

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Michiel Jurrjens: ''Ik kan eigenlijk niks zonder muziek''! 

Michiel Jurrjens is een jongen van 19 en die DJ is bij Q-music. Toen Michiel 10 jaar jong was, is hij voor zijn plezier radio gaan maken bij een aantal internet zenders, hier maakte hij online radio. De link met muziek is al vroeg gelegd.

Drie jaar later, Michiel is dan 13 jaar, begint hij zijn loopbaan bij RTV Apeldoorn, de lokale omroep van Apeldoorn, het dorp waar hij vandaan komt. Dit beviel ook zo goed, dat Michiel in 2012 zich opgeeft voor het Q-college, het interne opleidingsinstituut van Q-Music. Het Q-college is een opleiding die jong radiotalent opleidt. Dit heeft er bij Michiel voor gezorgd dat hij DJ is geworden bij Q-music.

Showbizznetwork vroeg Michiel naar zijn werkzaamheden bij Q-music. In de vroege weekendavonden is Michiel te horen, elke zaterdag en zondag tussen 19.00 uur en 21.00 uur. In die tijd praat Michiel en draait hij muziek. Om 19.00 uur begint altijd de I-Tunes dag top drie. Hier mag hij zijn werkdag mee starten. 
Hoe is het om bij Q-music te werken, vroeg Showbizznetwork aan Michiel. ''Dat is een droom die werkelijkheid is geworden!'' aldus een enthousiaste Michiel. Hij vervolgt zijn antwoord ''Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en ben Q-music heel erg dankbaar dat ze jonge radiomakers die kans geven''.

Als DJ is er altijd een relatie tussen muziek, waar komt de liefde voor muziek vandaag, vroeg Showbizznetwork. ''Ik kan eigenlijk helemaal niks zonder muziek'' zei hij. Hij vervolgt, ''Tijdens het werken, tijdens het autorijden, tijdens het koken, zelfs tijdens het douchen staat de radio of Spotify aan''.

Michiel is geboren in de tijd dat Dromen zijn Bedrog van Marco Borsato bekend werd. Dit is een nummer die Michiel al, zolang hij zich kan herinnert, mee kan zingen. Een instrument speelt Michiel zelf niet, maar bij Q-music kan hij tóch andere mensen vermaken met muziek. ''Mooi toch?''.

Michiel bepaalt zelf niet wat hij draait bij Q-music. Hier zit een hardwerkende muziekredactie achter. Die iedere keer een playlist maakt, om ervoor te zorgen dat er een goede balans is tussen de muziek. ''De muziekredactie staat altijd open voor input'' zei hij. ''Als ik een liedje ontdekt heb, of een heel goed verhaal heb bij een bepaalde artiest of bepaald liedje, dan kan ik dat kwijt bij de muziekredactie'' vervolgde Michiel.

Naast DJ bij Q-music is hij ook aan het studeren. Momenteel is hij een tweedejaars student journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Dat is een voltijd opleiding, ''dus doordeweeks ben ik daar volop mee bezig'' aldus Michiel. Zijn studie en zijn werkzaamheden voor Q-music zijn daarom goed te combineren. ''Wel gebeurt het zo af en toe dat ik doordeweeks moet invallen, dus dan moet ik de tijd goed inplannen''.

Wat is volgens jou het succes van Q-music, die vraag stelde Showbizznetwork aan Michiel. ''Q-music wil elke dag plezier, energie en een goed gevoel brengen in het leven van onze luisteraars'' begint Michiel zijn antwoord. Hij vervolgt zijn antwoord, ''dat doen we door de luisteraar iedere dag opnieuw centraal te zetten en alles te doen vanuit die positieve gedachte''. Dit gebeurt met veel opzwepende muziek en spraakmakende acties, de luisteraars waarderen dat, aldus een enthousiaste Michiel. (Q-music maakt op dit moment een bijzondere groei mee al 28 maanden op rij en behoren hiermee tot de top 3 radiostations van Nederland)!

Na Mattie & Wietze en Joep & Eva zou er wellicht een nieuw radioduo kunnen ontstaan. Met wie zou jou wel een duo programma willen maken? Die vraag stelde Showbizznetwork ook aan Michiel. ''Dit is een moeilijke vraag''. ''Ik heb veel chemie van Marieke Elsinga'', vervolgde hij zijn antwoord. Marieke is in de Q-nacht te horen en in de weekenden direct na de radioshow van Michiel. Michiel voegde er nog aan toe ''toch verschillen we heel erg: zij is een vrouw, ik en ben een man; zij is 28 en ik ben 19; soms zijn we het helemaal eens over iets, soms ook niet''. Dit kan volgens hem wel leuke radio opleveren.

Sinds april 2013 is Michiel te horen bij Q-music. De sterke kanten van deze jonge DJ zijn; hij is jong, hij bekijkt de wereld met twee 19-jarige ogen, hij staat volop in het leven en probeert iedere dag het meeste uit te halen. Hij schroomt ook niet op daar open over te vertellen in zijn radioshow. Zo heeft Michiel een meisje live op de radio mee uit gevraagd. Dit vond hij best spannend om te doen, ''dat vond ik doodeng''.

Wat is muziek volgens Michiel? Muziek heeft iets magisch, muziek kan je blij maken, verdrietig of juist heel veel energie geven. Muziek kan je ook terugbrengen naar de plek waar je een paar weken, maanden of jaren eerder was. ''Prachtig vind ik dat'' zei Michiel om zijn antwoord kracht bij te zetten. Het gebeurt wel eens dat we een bepaald liedje draaien en er dan een reactie komt van een luisteraar dat hij of zij nét op dat liedje zat te wachten. Dan is een werkdag voor Michiel geslaagd, als hij mensen bij maakt met muziek.

Welke ambities heb jij voor de toekomst vroeg Showbizznetwork. ''Ik wil heel veel radio blijven maken en binnen vier jaar mijn studie journalistiek afronden''. Daar ligt de prioriteit nu even. Ik zou meer voice-overwerk willen gaan doen, maar daar heb ik nu simpelweg de tijd niet voor, geeft Michiel aan. Waar staat Michiel over vijf jaar? Nog altijd achter de microfoon, met een mengpaneel en een draaiboek voor zijn neus, zegt hij met een knipoog.

Is er nog iets wat jij vindt dat de luisteraars nog over jou zouden moeten weten? ''Dat ik heel blij ben met iedereen die naar me wil luisteren, of dat nou 10, 100 of 10.000 mensen zijn'' gaf Michiel aan.

Michiel Jurrjens hoor je iedere zaterdag en zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur bij Q-music.

 Dit is het eerste interview van Showbizznetwork. De komende weken zullen er meer interviews gepubliceerd gaan worden. De eerste interviews staan in het teken van de dj's van radiozender Q-music.