Nominaties en winnaar NL-Awards in de categorie documentaire op Holland Doc 24

Nominaties en winnaar NL-Awards in de categorie documentaire op Holland Doc 24

Geschreven door Pieter Jongsma

Op 12 maart 2014 worden de NL-Awards uitgereikt, de onderscheidingen voor beste producties van regionale publieke omroepen. Holland Doc 24 vertoont op donderdag 13 maart de winnaar in de categorie ‘documentaire’.

In de weken daaraan voorafgaand zendt Holland Doc 24 iedere week op donderdag één van de drie voor deze prijs genomineerden documentaires uit. De genomineerde documentaires  zijn: Houdt God van vrouwen? van Emile Rouveroy van Nieuwaal (RTV Oost), L’amour des moules van Willemiek Kluijfhout (Omroep Zeeland) en Joop van Deursen gaat naar huis, gemaakt door Helga Meijer (TV West).
Hilligje Kok van Bisschop liep zes jaar geleden nog in klederdracht. Tegenwoordig draagt ze eigentijdse kleding en spreekt ze zich uit tegen de onderdanige rol van de vrouw binnen het geloof. Ze wil een actieve rol spelen in haar kerk en binnen de SGP. In Houdt God van vrouwen? (RTV Oost), het derde en laatste deel van een drieluik van Emile Rouveroy van Nieuwaal over behoudende protestantse gemeenschappen.
Uitzending: donderdag 20 februari om ca. 19.30 uur

Het leven van een mossel lijkt verrassend veel op dat van een mens. Liefde, erotiek, geboorte, puberteit en de dood zijn dit weekdier niet vreemd. De documentaire L’amour des moules van Willemiek Kluijfhout (Omroep Zeeland) toont op prachtige wijze het leven van de mossel, van zijn conceptie tot zijn sterven. De documentaire laat mensen aan het woord met een speciale relatie tot de mossel, zoals een gynaecoloog die mosselslijm gebruikt om ongeboren kinderen te redden en topchef Sergio die er heerlijke gerechten van bereidt. Na het zien van deze mosselodyssee bekijk je het zeediertje met andere ogen.
Uitzending: donderdag 27 februari om ca. 19.50 uur

Joop van Deursen gaat naar huis
 (Helga Meijer, TV West) is een portret van de Haagse Joop van Deursen die in de oorlog werd opgepakt door de Duitsers. Hij wist uit zijn gevangenschap te ontsnappen en vond in de Achterhoek onderdak bij de familie van programmamaker Helga Meijer. Met persoonlijk filmmateriaal van één van haar tantes en met materiaal van Van Deursen zelf, die ook amateurfilmer was, stelde Meijer de documentaire samen.
Uitzending: donderdag 6 maart om ca. 19.30 uur