Ymke presenteert ‘Science Of Stupid’ op National Geographic Channel

Ymke presenteert ‘Science Of Stupid’ op National Geographic Channel

Geschreven door Pieter Jongsma
In het tijdperk van Twitter, Facebook en Youtube worden amateuristische stunts, die nogal eens mis gaan, in snel tempo wereldwijde hits. Op het internet zijn ontelbare video’s van crashes en andere riskante capriolen in omloop, maar waarom mislukken deze heldendaden eigenlijk?

In de nieuwe veertiendelige serie ‘Science Of Stupid’ doet Ymke Wieringa met behulp van wetenschappelijke analyses uit de doeken wat er tijdens deze gedurfde experimenten niet goed ging en waarom. Vanaf 13 april is de 24-jarige wekelijks om 21.00 uur als gezicht van het programma op National Geographic te zien. 

Viral video’s
In ‘Science Of Stupid’ worden naast bloopers ook korte fragmenten getoond van mislukte gevaarlijke stunts, die waaghalzen hebben uitgevoerd in de hoop een viral video te maken. Op haar eigen markante wijze bespreekt Ymke de sensationele beelden en voorziet ze de kijker van feitelijke informatie over wat er precies mis ging en waarom. Ze geeft bijvoorbeeld een stoomcursus luchtvaartkunde door een analyse van homevideos van parachutespringers die in de bomen, op een rijdende truck en zelfs op het Vrijheidsbeeld terechtkomen. In een andere aflevering legt ze de biologie van de mond uit, na videofragmenten van durfallen die extreem pikante pepers opeten of een lepel met kaneel proberen door te slikken, hetgeen bijna onmogelijk is.

Multitalent
Ymke heeft veel tv-ervaring opgedaan in verschillende programma’s en bovendien is ze gepassioneerd over wetenschap. Zo was ze samen met Britt Dekker werkzaam voor het Nederlandse wetenschapstijdschrift Know How, volgde ze twee jaar een cursus sterrenkunde in het Planetarium Amsterdam en heeft ze ook een audiotour voor het Stedelijk Museum ingesproken. ”Ik voel me vereerd dat ik als presentatrice voor ‘Science Of Stupid’ wetenschap laagdrempeliger kan maken. Met dit programma word je zonder bloed zweet en tranen probleemloos in de bijzondere wereld van de slimmeriken ingewijd. Ik weet niet of het je populair maakt als je het in de kroeg wilt hebben over natuurkundige krachten zoals de wetten van Newton, Hooke en middelpuntvliedende kracht, maar extra kennis is altijd meegenomen.”

Mark Bruitsman, hoofd programmering: “De presentatie van onze nieuwe populair wetenschappelijke serie ‘Science Of Stupid’ is Ymke op het lijf geschreven. Met haar brede interesse, enthousiaste uitstraling en originele kijk op de wereld is zij in staat om juist “popular science” ook bij een jongere doelgroep meer onder de aandacht te brengen.”