Einstein Lyceum stuurt brief naar RTL

Einstein Lyceum stuurt brief naar RTL

Geschreven door Daniël Schalk

Het Einstein Lyceum in Hoogvliet heeft een brief gestuurd naar de producenten van het RTL5-programma ‘Project P: Stop Het Pesten’. Vrijdag ontstond er commotie over de opnames van het RTL5-programma over pesten, de handelswijze van RTL5 en Skyhigh TV zou zeer ongepast zijn geweest volgens het Einstein Lyceum.

In de brief zegt het Einstein Lyceum, “Vandaag heeft het Einstein Lyceum opnieuw moeten merken dat er door RTL5 en B.V. Skyhigh T.V. inbreuk wordt gemaakt op de rechten van de school en onze leerlingen en dat RTL onrechtmatig handelt.” Voor het Einstein Lyceum is hiermee de maat vol, “In deze brief sommeren wij RTL om iedere inbreuk en ieder onrechtmatig handelen te staken en gestaakt te houden.”

In de brief aan RTL zegt het Einstein Lyceum dat de leerlingen die met verborgen camera’s werden gefilmd door de gepeste jongen van niks wisten net als de school zelf. Vervolgens is de directie overvallen met dit nieuws en is daarna in gesprek gegaan met RTL. “In dit gesprek hebben wij aangegeven dat de handelwijze van RTL uitermate schadelijk is voor alle betrokken partijen.”, staat er in de brief aan RTL.

“Tevens hebben wij aangegeven zelf de regie te willen voeren over het pestgedrag in de brugklassen.” De druppel voor het Einstein Lyceum was toen ze vernamen dat RTL een barricade had gemaakt en daar de kinderen hebben tegen gehouden en de linden hebben gedwongen van hun fiets af te stappen. “De leerlingen werden gedwongen naar de (geheime) camerabeelden te kijken waar hun schoolgenoten, hoewel ‘geblurrd’, duidelijk herkenbaar op te zien waren.” De leerlingen hebben het optreden van RTL in de klas omschreven als ‘agressief’ en ‘onbeschoft’. “Daarnaast voelden de leerlingen zicht gedwongen met de gepeste jongen te knuffelen en high fives te geven. Zij voelden zich hier ongemakkelijk bij.”

In een verklaring laat producent SkyHigh TV weten, “In Project P. geven we scholieren, die de hulp van het programma inroepen, een verborgen camera mee. Dat gebeurt altijd in overleg met en met toestemming van de ouders van de betreffende scholier.” Vervolgens neemt de productie contact op met de school en laten de opnames van het gepeste kind zien aan de leiding van de school.

“Wij vinden het van moed getuigen dat deze scholen ons toestemming geven om de beelden te laten zien aan de medeleerlingen van de gepeste scholier. De scholen werken mee uit het besef dat pesten een groot probleem is dat aangepakt moet worden. Ook vragen, en krijgen wij, de instemming en medewerking van de ouders van de leerlingen uit de klas.”, aldus de producent in een verklaring.

Ook ontkent SkyHigh TV dat ze het Einstein Lyceum hebben overvallen met de beelden maar vooraf een gesprek hebben aangevraagd, “De school heeft de beelden van het pesten gezien en wilde desondanks niet meewerken aan een oplossing voor het pesten. In overleg met de gepeste scholier en zijn ouders heeft presentator Dennis Weening, op openbaar terrein, zelf contact gezocht met de klas.”

Volgens SkyHigh TV was er van dwang geen enkele sprake, “De klas heeft op verzoek van presentator Dennis Weening vrijwillig naar de beelden gekeken, waarbij niemand herkenbaar in beeld komt. Het gaat in Project P niet om daders aan te wijzen maar om bewustzijn te kweken wat pesten met iemand doet. De klas is samen met Dennis op zoek gegaan naar een oplossing om het pesten te stoppen. De klas kwam zelf met voorstellen hiervoor.”