John van den Heuvel gesterkt van start in tweede seizoen van ‘Ontvoerd’

John van den Heuvel gesterkt van start in tweede seizoen van ‘Ontvoerd’

Geschreven door Pieter Jongsma

John van den Heuvel is vanaf zondag 20 april terug bij RTL 4 met een nieuw seizoen van ‘Ontvoerd’, het programma dat gevallen van internationale kinderontvoering oppakt.

Zo’n tweehonderd keer per jaar gebeurt het dat de ene ouder zonder toestemming van de andere ouder of van de rechter hun kind meeneemt naar een ander land, het thuisfront daarbij radeloos achterlatend.

Vanuit het (verre) buitenland komt er geen medewerking of zelfs contact tot stand en de weken worden maanden en de maanden soms zelfs jaren. ‘Ontvoerd’ is hun laatste strohalm, het benut alle legale mogelijkheden om het kind terug te brengen naar de eerder door de rechter aangewezen woonplaats. Het belang van het kind staat altijd voorop. In het eerste seizoen wisten John en zijn team hartverwarmende herenigingen voor elkaar te knokken en gesterkt door deze goede resultaten pakken zij in het tweede seizoen cases op in Suriname, Bosnië, Egypte en Marokko.

De eerste aflevering is gelijk een speciale zaak. In de zomer van 2010 stort het leven van Nizaar Nabi van het ene op het andere moment volledig in elkaar. Zijn vrouw overlijdt plotseling tijdens een vakantie bij haar ouders in Suriname. Hun vier jaar oude zoon, die met haar mee was, blijft daarna bij zijn grootouders. Zij eisen de zeggenschap over hun kleinkind op. Vader Nizaar was niet volgens de Nederlandse wet getrouwd en wist niet dat in dat geval alleen de moeder gezag heeft over een gezamenlijk kind. Zijn schoonouders, die de relatie van hun dochter met hem nooit zagen zitten, zijn vastbesloten om hun kleinkind in Suriname te houden.

Een eindeloze juridische strijd om het kind begint, waarbij de schoonouders geen middel schromen om hun ongewenste schoonzoon volledig zwart te maken. Desalniettemin wordt Nizaar door zowel de Nederlandse als de Surinaamse rechter in het gelijk gesteld: zijn zoontje moet terug naar Nederland, terug naar zijn vader. Helaas is dat nog steeds niet gebeurd. Nizaar belt wanneer hij maar kan met zijn zoontje, maar hem in zijn armen sluiten kan hij niet. John besluit hem te helpen de juridische impasse te doorbreken en stort zich in Suriname in een waar wespennest.
RTL 4, zondag 20 april 20.00 – 21.30 uur.