Dolf Jansen in ‘Topvorm’: TV-première bij VARA

Dolf Jansen in ‘Topvorm’: TV-première bij VARA

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Immense röntgenfoto’s van voeten en gewrichten vormen het decor van de nieuwe show van Dolf Jansen. Dolf is een fervent hardloper en blijkt geobsedeerd door zijn lichaam.

Je lijf is je ultieme vrijheid. Je mag en kunt er mee doen wat je wilt. Dit is een van de uitgangspunten van de voorstelling Topvorm. Op zaterdag 17 mei wordt deze voorstelling voor het eerst door de VARA uitgezonden om 20.30 uur op Nederland 1.

Jansen is inmiddels de vijftig gepasseerd en zoekt in zijn cabaretvoorstelling uit in hoeverre hij zelf nog in topvorm is. Ook gaat Jansen de dialoog met het publiek aan. Een half woord uit de zaal is genoeg voor een stroom aan associaties, eigen verhalen of een ter plekke bedachte kwinkslag. Gesprekjes komen voort uit oprechte interesse en verwondering. Kortom: anderhalf uur lang verhalen, improvisatie, hilariteit tot voorbij het balkon, poëzie, audiofragmenten van pijn en genot en een rusthartslag van 38. Cabaret! Theater! Heel heel diep gaan!

Recensies over ‘Topvorm’:
’’Jansen weet persoonlijke verhalen soepeltjes met sociaal engagement te mengen.’’ (De Volkskrant)

’’Zinnen die je niet zou verwachten.’ In Topvorm zijn ze voor Dolf Jansen slechts uitgangspunten om in zijn bekende razendsnelle tempo los te gaan over van alles en nog wat. De cabaretier snuffelt wat aan de actualiteit, duikt in zijn jeugdherinneringen en zijn familiegeschiedenis en maakt ook ruimte voor een gedicht of twee.’’ (De Telegraaf)

’’Over dat hij net vijftig is geworden wil Jansen het hebben, en daarmee over de staat van het lichaam. Dat leidt tot anekdotes, rijmpjes en verhalen die gaan van wat we eten, via doping en schaamhaar naar wat mensen aan oneigenlijke voorwerpen in zichzelf stoppen.’’ (NRC Handelsblad)

Over Dolf Jansen
Dolf Jansen begon zijn carrière in het theater samen met Hans Sibbel. Samen vormden zij het cabaretduo Lebbis & Jansen. In 1989 hadden ze gelijk succes: ze wonnen het Leids Cabaret Festival. Daarna volgden nog vele voorstellingen met én zonder Hans Sibbel. Na solo cabaretvoorstellingen zoals ‘Als ik het niet doe, doet niemand het’, ‘Altijd verder’, ‘Dolf Durft’ en een aantal oudejaarsconferences stond Dolf het afgelopen jaar met ‘Topvorm’ op de planken.

‘Topvorm’ van Dolf Jansen is zaterdag 17 mei om 20.30 uur te zien bij de VARA op Nederland 1.