Volop vernieuwing in VARA-seizoen 2013-2014

Volop vernieuwing in VARA-seizoen 2013-2014

Geschreven door Pieter Jongsma

De driedelige serie ‘De Nieuwe Wildernis’ over de indrukwekkende natuur in de Oostvaardersplassen. Het financieel-economische tv-programma ‘EZ’, gepresenteerd door econoom (en cabaretier) Hans Sibbel. De driedelige dramaserie ‘De Prooi’ over de val van ABN AMRO, met Pierre Bokma in de hoofdrol als bankier Rijkman Groenink. Het historische drama ‘Hoe duur was de suiker?’, het langverwachte vervolg op de psychologische thrillerserie ‘Overspel’ én de nieuwe comedyserie ‘Jeuk’ met Thomas Acda en Peter Heerschop. Het zijn slechts enkele voorbeelden, maar ze maken het direct duidelijk: de VARA-programmering in het seizoen 2013-2014 kent bepaald geen gebrek aan nieuwe titels.

 

De VARA maakt het totale overzicht van de programmering op radio, tv en internet vandaag bekend tijdens de perspresentatie in de studio van ‘De Wereld Draait Door’ in Amsterdam. De presentatie is in handen van Paul de Leeuw.

Het is de laatste seizoenspresentatie van de VARA vóór de fusie met BNN, die per 1 januari 2014 ingaat.

 

‘De Kwis’ op zaterdagavond

Het komende seizoen is Paul de Leeuw wekelijks de gastheer van ‘De Kwis’. Dit satirische onderdeel uit ‘Langs de Leeuw’ gaat vanaf 2 november verder als zelfstandig programma op de zaterdagavond op Nederland 1. De kwismasters Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe testen een bekende Nederlander op zijn of haar kennis van de actualiteit en op incasseringsvermogen. Ze doen dat met hilarische vragen, nieuwsoverzichten, muzikale parodieën en een persoonlijke beproeving.

 

Drie aangrijpende documentaires op Nederland 2

VARA-programmamaker Elena Lindemans is de dochter van een psychiatrisch patiënte, die in 2002 een einde aan haar leven maakte door van een flat te springen. De documentaire ‘Moeders springen niet van flats’, te zien in het voorjaar van 2014, gaat over haar moeders' ongrijpbare ziekte en de taboes op psychiatrie en zelfdoding.

In ‘Diagnose: doof en blind’ volgen we Machteld, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze lijdt aan een progressieve ziekte, waardoor ze uiteindelijk in een donkere en stille wereld komt te leven. Documentaire-maakster Hetty Nietsch (o.a. ‘ZEMBLA’, ‘Valentijn’ en ‘Aids: vluchten kon niet meer’) heeft Machteld vijf jaar gevolgd.

‘Bandidos’ is een vierdelige documentaireserie over Nederlandse straatjongens, die het leger ingingen als een laatste kans om goede, geslaagde burgers te worden. Eén van hen, Wensly Francisco, probeert zijn voormalige strijdmakkers weer bij elkaar te brengen om te zien wat er van hen en van hun dromen terecht is gekomen. ‘Bandidos’ is vanaf 6 januari te zien op Nederland 2.

 

Uiteraard keren bekende VARA-titels als ‘De Wereld Draait Door’, ‘Pauw & Witteman’, ‘Kassa’, ‘Vroege Vogels TV’, ‘Buitenhof’, ‘ZEMBLA’, ‘Kanniewaarzijn’, ‘De kunst van het maken’, ‘Twee voor Twaalf’, ‘Per Seconde Wijzer’, ‘Kinderen voor Kinderen’, ‘Bureau Sport’ en ‘Rambam’ terug in de schema’s.

 

Jubileum ‘Spijkers met Koppen’

Het is al 25 jaar een constante factor op Radio 2: ‘Spijkers met Koppen’. Eerder werd al bekend gemaakt dat presentatoren Dolf Jansen en Felix Meurders in september drie zaterdagen het land in trekken voor speciale jubileumuitzendingen vanuit Maastricht, Enschede en Groningen. Daarnaast is ‘Spijkers met Koppen’ op de dag van het jubileum zelf (5 oktober) vanaf 12.00 uur goed voor zes uur radio op Radio 2! Naast een extra lange jubileumuitzending vanuit de Winkel van Sinkel, maakt Coen Verbraak een radiodocumentaire over het programma en wordt het jubileum afgesloten met een live-uitzending vanuit de Kleine Komedie in Amsterdam vol cabaret, ‘Spijkers-columns’ en muziek van Beans & Fatback.

 

Op Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4 en Radio 6 brengt de VARA de vertrouwde, succesvolle programmering, die varieert van ‘Vroege Vogels’ tot ‘De Heer Ontwaakt’, van ‘GIEL’ tot ‘De Gids.fm’ en van ‘Sara op Zondag’ tot ‘Componistenuur’.

Vanaf januari 2014 gaat op Radio 1 een nieuw, gezamenlijk BNN/VARA-programma van start, gepresenteerd door Felix Meurders en Willemijn Veenhoven.