Laatste uitzending Pauw en Witteman

Laatste uitzending Pauw en Witteman

Geschreven door Daniël Schalk

Vanavond is de laatste uitzending van Pauw en Witteman. Na acht jaar stoppen Jeroen Pauw en Paul Witteman na vanavond met hun dagelijkse talkshow. 16 april 2014 werd bekend dat Pauw en Witteman er na acht jaar mee zouden stoppen, reden was dat Paul Witteman het late tijdstip niet meer aan kon en dat hij toe was aan iets nieuws.

“Na acht jaar en ongeveer twaalfhonderd uitzendingen merkte ik in de loop van dit seizoen dat ik toe ben aan iets nieuws. Net op dat moment kreeg ik het aanbod om het komend seizoen een programma over muziek te presenteren, ook een lang gekoesterde droom.”, zei Paul Witteman na het bekend maken dat ze zouden stoppen.

“Ik denk met veel plezier en warmte terug aan al die jaren van intensieve samenwerking met Paul Witteman, met wie ik naast eerdere programma’s zoals NOVA-Politiek en De Woestijnruiters de laatste acht jaar Pauw & Witteman maakte.”, zei Jeroen Pauw op 16 april.

Het laatste seizoen van Pauw en Witteman is ook nog eens het slechts bekeken seizoen, 2 mei bereikte de talkshow een dieptepunt met 504.000 kijkers. In seizoen 2011 – 2012 trok Pauw en Witteman gemiddeld 1.103.000 kijkers en in seizoen 2012 – 2013 trok de talkshow gemiddeld 1.160.000 kijkers. De slechte kijkcijfers is te danken aan concurrent RTL Late Night met Humberto Tan, die sinds vorig jaar een eigen talkshow heeft tegenover Pauw en Witteman.

Jeroen Pauw zei 10 december vorig jaar dat Pauw en Witteman zich niet zou gaan aanpassen aan RTL Late Night. “We zijn niet van plan meer amusement te brengen en zitten niet dusdanig in de put, dat we denken geen bestaansrecht meer te hebben”, zei Jeroen Pauw. “Ik denk niet dat Pauw & Witteman slechter of saaier is geworden”, vervolgde hij.

Toch wint Humberto Tan de strijd, Pauw en Witteman verdwijnt na acht jaar van de buis, met vanavond de laatste uitzending van de talkshow. 6 mei kwam er ook bijzonder nieuws naar buiten over Pauw en Witteman, de talkshow werd al enige tijd niet meer live werd uitgezonden. “Zoals Paul Witteman zelf al aangaf bij het aankondigen van het einde van Pauw & Witteman, ging het nachtbraken dat gepaard gaat met het maken van een latenightshow hem niet in de koude kleren zitten. In overleg is daarom besloten de opnames van de uitzendingen met een uur te vervroegen.”, liet een woordvoerder van de VARA 6 mei weten.

Vanavond is de laatste aflevering van Pauw en Witteman waarin wordt terug geblikt op de afgelopen acht jaar. In de laatste uitzending zijn onder anderen Bart Chabot, Peter R. de Vries, Mohammed Enait, de Ashton Brothers, Frits Wester, Wouter Bos, Rita Verdonk en Henk Blekerwordt te gast. De uitzending is langer dan normaal, Pauw en Witteman begint vanavond om 23:00 uur en rond 01:00 uur wordt het licht uitgedaan in de studio van Pauw en Witteman.

Pauw en Witteman, vanavond om 23:00 uur bij de VARA op Nederland 1.