Recensie ; Thuis voor de buis

Recensie ; Thuis voor de buis

Geschreven door Sebastiaan Boers

De mening van tv kijkend Nederland in nieuw programma! 

Een succesvol programma in Groot-Brittanië, Gogglebox, is voor RTL 4 vertaald naar een Nederlandse variant, Thuis voor de buis (TVDB). In dit nieuwe programma worden verschillende mensen gevolgd met een camera. De kijker krijgt te zien hoe Nederlanders televisie kijken en welke mening daarbij naar voren komt.

Niet alleen de kijkcijfers zijn erg belangrijk voor programma's, maar ook zeker de mening over een programma. Social media speelt hier een grote rol in. Op Facebook en Twitter komen de meningen vaak voorbij. Nu is er iets nieuws; dit programma!

De meningen die de mensen hebben gaan over de programma's die een week eerder te zien zijn geweest. In eerste instantie komen er veel RTL 4 programma's aan bod. Het lijkt hierdoor alsof RTL haar programma's extra onder de aandacht wil brengen. Zo worden de programma's als The Voice Of Holland en Uitstel van executie behandeld in TVDB.

De beelden van Uitstel van executie hakten er bij de mensen die meedoen aan TVDB flink in. De emoties komen hard aan bij de kijker. Dit geeft goed weer hoe een programma leeft in Nederland. Het programma kijkt en denkt verder dan alleen de kijkcijfers. De kijkcijfers zijn belangrijk, maar de mening van de kijker zijn nog veel belangrijker.

Maar ook andere programma's worden behandeld. Programma's als De Rijdende Rechter (NRCV) en het NOS Journaal komen ook aan bod. De meningen hiervan lopen sterk uiteen. De programma's worden door het programma TVDB extra onder de aandacht gebracht. Dit kan er voor zorgen dat de programma's meer kijkers weten te trekken dan daarvoor. Er kan hierdoor met andere ogen naar een programma gekeken worden.

Het is voor de kijker vermakelijk om te zien hoe de mensen televisie kijken. Voor RTL 4 een ideale kans om hier een mooi programma over te maken. De mensen die gevolgd worden geven hun mening die vaak voor hilarische beelden zorgt. Niet alleen humor komt voorbij. Emotionele momenten worden ook gevolgd met alle gevolgen van dien.

Het kan er voor zorgen dat de programma's die behandeld worden bij TVDB positief behandeld worden. Dit geldt niet altijd, ook zijn de mensen soms vrij negatief over programma's. Holland's Next Top Model kreeg niet zulke positieve berichten te horen van TVBD. Dit kan effect hebben in de kijkcijfers van het programma.

Het programma TVDB past goed bij RTL 4. Het is nieuw, het is vermakelijk en het is leuk om naar te kijken. Een mooie aanwinst voor de commerciële zender. Ook de herkenbare stem van Brigitte Kaandorp, die tussen de filmpjes door het programma inspreekt, zorgt voor een huiselijke sfeer. Het is een enorme aanwinst voor RTL 4.

Een programma als TVDB  is iets nieuws en zeer prettig om naar te kijken. Door de verschillende mensen komen er veel verschillende meningen naar voren. Een echte aanrader en zeker de moeite waard om de televisie op de woensdagavond om 21.30 uur af te stemmen op TVDB bij RTL 4.

De mensen die RTL 4 heeft uitgezocht voor TVDB zijn goed gekozen. Het zijn leuke mensen die allemaal een duidelijke mening hebben over de verschillende programma's van de afgelopen week.

Naar de eerste aflevering van TVDB keken 27 augustus 2014 keken maar liefst 1.005.000 mensen. Het kijken naar mensen die televisie kijken scoort! Of het programma dit succes weet vast te houden hangt toch ook weer af van de kijkcijfers die Stichting kijkonderzoek dagelijks publiceert.

Thuis voor de buis is iedere woensdagavond rond 21.30 uur te zien natuurlijk bij RTL 4.