Recensie: Nederland in de auto

Recensie: Nederland in de auto

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

''Nederland kijkt naar Nederlanders in de auto''

Na het succes van twee seizoenen van Thuis voor de buis, komt RTL 4 met iets nieuws. In het programma Nederland in de auto, worden gewone mensen gevolgd tijdens hun autorit. Hele gewone gesprekken van hele gewone mensen. Niets is te gek en alles komt voorbij. De voice-over is niemand minder dan Irene Moors. Misschien is dat wel het leukste van Nederland in de auto.

Het idee is leuk, een nieuw programma. Maar slaat RTL 4 hier nu spreekwoordelijk de plank mis? Het succes van Thuis voor de buis is niet meteen succes voor Nederland in de auto. Het lijkt op een hele grote real-life soap serie die eigenlijk thuis zou horen bij of RTL 5 of SBS6.

In Thuis voor de buis werden mensen gevolgd die naar televisie keken. Dit leverde vaak hilarische en vooral leuke televisie op. Nederland in de auto bereikt misschien wel het tegenovergestelde. Een programma wat totaal niet bij RTL 4 past of hoort. Niemand zit te wachten op deze televisie, maar er kunnen ook mensen zijn die dit wel kunnen waarderen. 

Dit is geen programma waar de recensent van Showbizznetwork vaker naar zal gaan kijken. De concurrentie van RTL 4 kan nu haar slag gaan slaan. De kans is groot dat de kijker vanaf 21.30 uur de commerciële zender links zal laten liggen. NPO 1 en SBS6 hebben misschien betere programma's in de aanbieding.

Succes hebben met één programma, houdt niet in dat een ander programma ook een succes zal gaan worden. De introductie verliep ook al niet goed. Veel te snel en bijna gehaast in elkaar gezet, zo kan het bij de kijker overkomen. De gesprekken in de auto zijn wel spontaan en niet geacteerd, maar of dat nu leuke televisie oplevert is een vraag, die waarschijnlijk veel uiteenlopende antwoorden zal hebben.

Wie weet gaat RTL zich nog bedenken over dit programma. Het is totaal iets anders, iets wat de kijker niet snel verwacht bij de familiezender. Het gevoel wat Thuis voor de buis veroorzaakte bij de kijker, kan Nederland in de auto niet evenaren. Het is ook niet eerlijk om in de schaduw van een ander programma te staan. Maar daar blijft Nederland in de auto toch staan.

Uit de schaduw stappen van Thuis voor de buis is bijna onmogelijk. De gemiddelde RTL 4 kijker zit niet bepaald te wachten op televisie met ''gewone'' mensen. Dit ''Man Bijt Hond'' gevoel past totaal niet bij een zender als RTL 4. Nu Man Bijt Hond gestopt is, wil RTL 4 wellicht dit ''gat'' gaan opvullen. Dit kunnen ze beter overlaten aan andere zenders.

Wie weet denken andere mensen hier wel anders over. Een programma als Nederland in de auto, heeft twee kanten. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit programma wel leuk vinden. Deze mensen kunnen er wekelijks van gaan genieten. Maar toch zullen er ook mensen zijn, die dit programma links laten liggen.

Ongelooflijk dat een zender als RTL 4 Nederland in de auto uitzendt. Na een half uur kijken, wordt deze conclusie al snel getrokken. Niets van dit programma, op de voice-over van Irene Moors na, heeft vergelijkingen met RTL 4. Het positieve aan Nederland in de auto is dat Irene Moors de voice-over is. Dat maakt het programma nog enig sinds prettig om te kijken.

RTL 4 probeert met Nederland in de auto een nieuwe weg in te slaan. Het lijkt wel alsof zij hiermee een doodlopende weg in rijden. Omkeren lijkt onmogelijk, maar er is altijd een vluchtroute. De vluchtroute lijdt misschien wel via een omweg naar RTL 5, de jeugdzender van RTL Nederland.

Het is geen programma wat kans zal maken op een tweede seizoen. RTL 4 had beter een derde seizoen kunnen maken van Thuis voor de buis. Dit was een programma wat leuk was om naar de kijken. De mensen die gefilmd werden, vertelden alleen over hun kijk op de televisie. Daarbij kwamen geen onnodige interviewen tussen door. Het idee daarachter is misschien om de onbekende mensen beter te leren kennen.

Hiermee is de spontaniteit compleet weggevaagd. Nederland in de auto is geen programma wat kans maakt op een plek in het recensie jaaroverzicht 2015 van Showbizznetwork. In dit speciale jaaroverzicht zet de recensent van Showbizznetwork tien programma's in een mooi overzicht. Maar feit is wel dat Nederland in de auto niet in deze top tien zal voorkomen.

De mensen zijn die te zien zijn, zijn eerlijk, oprecht en ontzettend open. Ze geven werkelijk een kijkje in hun leven. Alsof de mensen in Nederland in de auto niet door hebben dat ''iedereen'' mee kan kijken. Een gevoel van emotie kan wel overkomen bij de kijker bij sommige verhalen. Sommige verhalen zijn misschien wel te intiem voor Nederland in de auto. Die verhalen zijn misschien niet geschikt om te delen met de wereld.

Een eindconclusie van Nederland in de auto is toch wel dat het een combinatie is tussen Man Bijt Hond en Thuis voor de buis. Of deze combinatie een succes genoemd kan worden, is nog sterk de vraag. Veel zal afhangen van de kijkcijfers van de eerste aflevering.

Nederland in de auto is iedere woensdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4. 

Lees ook: ''Recensie: Thuis voor de buis''