Frits Sissing en Lucille Werner presenteren jubileumeditie Sta op tegen kanker

Frits Sissing en Lucille Werner presenteren jubileumeditie Sta op tegen kanker

Geschreven door Pieter Jongsma

Op woensdag 19 november zendt AVROTROS de vijfde editie uit van de live benefiet tv-show Sta op tegen kanker. In samenwerking met KWF Kankerbestrijding staan bekende en onbekende Nederlands op voor de strijd tegen kanker. Dit doen zij door een persoonlijk verhaal over deze ziekte te delen.

Dit jaar staan onder anderen Ilse de Lange, Marco Borsato, Tijl Beckand, Jim Bakkum, Najib Amhali, Henny Huisman, Bert van Leeuwen, Nicole Buch, Miss Montreal, Dennis Weening, Sabrina Starke, Erik van der Hoff, Maxime Verhagen en Di-rect op en vragen zoveel mogelijk steun aan het Nederlandse publiek.

De bijzondere avond wordt vanuit het Nieuwe Luxor in Rotterdam gepresenteerd door Frits Sissing en Lucille Werner. In de speciale 'Newsroom' heeft Lucille Werner aandacht voor bijzondere gesprekken van het belpanel. Tijdens de uitzending zijn er verder portretten van patiënten met hun familieleden en komen er artsen en deskundigen aan het woord.

Frits Sissing: "In 2010 hebben we voor het eerst gevraagd of Nederland wil opstaan tegen kanker. Ik ben er trots op dat we dit na 4 keer nog steeds vragen en er elk jaar weer duizenden donateurs bijkomen. Het is een bijzondere avond om bij betrokken te mogen zijn".
Lucille Werner: "Ik heb zelf in de familie meegemaakt hoe schrijnend deze ziekte kan zijn. Dat is een drijfveer voor mij om met dit het programma zoveel mogelijk donateurs te werven zodat er een einde kan komen aan het verdriet en leed rondom kanker."

Kanker raakt ons allemaal. Éen op de drie Nederlanders krijgt gedurende zijn of haar leven kanker. In Nederland worden twaalf mensen per uur gediagnosticeerd met deze ziekte. Het aantal kankerpatiënten blijft stijgen; nu krijgen ruim 100.000 mensen per jaar de diagnose kanker, volgens prognose zal dit in 2020 zo'n 123.000 zijn. Hoewel het aantal kankerpatiënten toeneemt, neemt gelukkig de kans op overleving dankzij wetenschappelijk onderzoek ook toe. Tijdens de tv-show wordt het Nederlandse publiek opgeroepen donateur te worden. Hoe meer mensen donateur worden, hoe meer geld er beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Wereldwijd werken wetenschappers naar de dag toe dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker. Door te blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek kan men stap voor stap patiënten steeds beter behandelen.

Het televisieprogramma Sta op tegen kanker is gebaseerd op het succesvolle Amerikaanse Stand up to cancer dat sinds 2008 wordt uitgezonden door ABC, CBS en NBC. Dankzij een samenwerking tussen KWF Kankerbestrijding en de Entertainment Industry Foundation (EIF) wordt het succesvolle format voor de vijfde keer ook in Nederland uitgezonden.