‘De Nieuwe Wereld’: Bianca Krijgsman genomineerd voor een International Emmy Award

‘De Nieuwe Wereld’: Bianca Krijgsman genomineerd voor een International Emmy Award

Geschreven door Pieter Jongsma

De genomineerden voor de 42ste International Emmy Awards zijn bekend. De NTR Telefilm ‘De Nieuwe Wereld’, in coproductie met IJswater Films en geregisseerd door Jaap van Heusden, heeft als enige Nederlandse televisieproductie een nominatie.

Actrice Bianca Krijgsman is één van de vier genomineerden in de categorie ‘Best Performance by an Actress’. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het International Emmy Award Gala op woensdag 24 november in New York.

‘De nieuwe wereld’ - een film over verlies, vluchten en liefde uit een onverwachte hoek - ging in

première op het International Film Festival Rotterdam 2013 en werd het afgelopen anderhalf jaar door meer dan 25 Internationale Film- en Televisie Festivals geselecteerd.De Emmy nominatie is de meest recente uit een lange reeks bekroningen en nominaties op alle continenten. In Mannheim kreeg de film de speciale juryprijs en op de internationale film festivals van Braunschweig en Melbourne won de Telefilm de tweede prijs. In Washington werd hij bekroond met de Signis Award en op het Fajir International Film Festival van Teheran werd ‘De Nieuwe Wereld’ onderscheiden met de beste film, beste acteur en beste actrice awards. Onlangs op het Mexicaanse Monterrey Film Festival won ‘De Nieuwe Wereld’ nog eens de jury- en publieksprijs.

Mirte (Bianca Krijgsman) werkt als schoonmaakster op het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij de luchthaven. Door routine probeert de weerbarstige vrouw haar pijnlijke verleden weg te drukken en grip te houden op haar bestaan. Tot Luc (Issaka Sawadogo) arriveert, een West-Afrikaanse vluchteling. Hij is niet onder de indruk van haar agressie. Vanaf dag één irriteert en confronteert hij Mirte. Tijdens de tien dagen van zijn asielprocedure leiden hun ontmoetingen tot een onverwachte relatie die Mirtes leven en gevoelens steeds verder loswrikken.

De Telefilm, geproduceerd door IJswater Films en de NTR, kwam tot stand met financiële steun van het ministerie van OCW en CoBO, de uitvoerder van het Telefilmproject.