Recensie 2.0 : Wie Goed Doet...

Recensie 2.0 : Wie Goed Doet...

Geschreven door Sebastiaan Boers

Hoe behulpzaam is Nederland?! 

Renate Gerschtanowitz is terug met een nieuw seizoen van Wie Goed Doet. In dit programma wordt gekeken hoe behulpzaam Nederland is. Wie goed doet, goed ontmoet, is het bekende spreekwoord. Dit wordt met dit feel good programma uitvoerig getest.

Met de verborgen camera worden situaties nagebootst om te kijken hoe de mensen reageren. De meeste mensen laten zich van hun beste kant zien en helpen de medemens. De kijker ziet meteen hoe behulpzaam de mensen zijn en wordt aan het denken gezet. Zou iedereen daadwerkelijk een medemens helpen die om hulp vraagt?

Niet alleen amusement, maar ook een moment van bezinning. Dat gevoel weet de presentatrice, Renate goed over te brengen met Wie Goed Doet. Door haar leert de kijker hoe het is om iemand anders te helpen. Dat daar vervolgens wat tegenover staat is een leuke extra. Helpen moet vanzelfsprekend worden en blijven en het goede ontvangen daarna is bijzaak. Daar draait het programma ook niet om, de helpende hand is wat telt. 

Naast de verborgen camera, is Renate zelf ook op pad. Net als in het eerste seizoen, verrast Renate mensen die zichzelf volledig inzetten voor een ander. Als een soort ''Natasja Froger'' gaat Renate de mensen die zelf alleen maar goede dingen doen voor een ander, zelf eens in het zonnetje zetten. Dit geeft een goed beeld van de werkelijkheid.

Ook komen er weer kinderen aan het woord. Hoe is hun kijk op het spreekwoord? Op welke manier willen zij iemand verrassen? De kinderen hebben zelf allerlei ideeën over hoe zij iemand willen verrassen. De reactie die dat opwekt, kan beschreven worden als gevoelig. Als kijker leef je zelf helemaal op en ga je mee in de emotie die dit programma met zich mee brengt.

SBS6 heeft hier wederom goud in handen. Dit mag met recht het beste programma van de commerciële zender genoemd worden. De rol van Renate hierin speelt ook erg mee, ze is één van de beste presentatrices die SBS6 heeft. De combinatie van goede dingen en Renate zorgen voor een goede evenwicht voor dit programma.

De helpende hand van Renate zorgt ervoor dat de kijker weer een reden heeft tot nadenken. Nadenken over hoe zij een medemens kunnen helpen. Iedereen heeft op een moment hulp nodig, dat bewijst dit programma wel. Ook als is het met de verborgen camera, de situaties blijven gelijk. De situatie is misschien gespeeld, de goede daad die daarop volgt, totaal niet. Die is echt en is afkomstig uit een goed hart. Dat komt ook goed over bij de kijker.

Ook dit seizoen van Wie Goed Doet zorgt voor een positief effect. Seizoen één wist al een enorme indruk te maken op onze recensent. Het programma wist een hoge plek in te nemen in het jaaroverzicht 2014 van de recensies. Wie Goed Doet wist zo'n goede indruk te maken, dat het op de tweede plek wist te eindigen. Daarom is er besloten om, net als bij Everybody Dance Now, hier een tweede recensie over te schrijven.

Wie Goed Doet is met recht één van de meest inspirerende programma's van dit moment. Geen enkel ander programma kan tippen aan de kracht die dit programma uitstraalt. Renate weet zich goed in te leven in de mensen die zij in het zonnetje zet. Op Natasja Froger, hebben niet veel presentatrices die gave (aldus onze recensent).

Het programma zorgt voor een stukje herkenning bij de kijker. Het is een programma voor het hele gezin. Ook na het programma is het iets waar nog het hele weekend en de hele week over gesproken kan worden. Of dit programma ook daadwerkelijk helpt om mensen meer goede daden te laten verrichten, dat zal in de praktijk moeten blijken. Wie Goed Doet, doet er in ieder geval onderzoek naar.

Wie Goed Doet... is iedere zaterdagavond rond 21.45 uur te zien bij SBS6. (Dit tijdstip kan veranderen, op www.sbs6.nl staat de juiste uitzendtijd).