Jacht op klokkenluider Edward Snowden in Brandpunt Reporter

Jacht op klokkenluider Edward Snowden in Brandpunt Reporter

Geschreven door Daniël Schalk

KRO-NCRV komt aankomende zondag met een reconstructie op de jacht op klokkenluider Edward Snowden in Brandpunt Reporter. Snowden staat deze week Nederlandse media te woord en onthult en passant dat China alle geheimen kent van de Joint Strike Fighter.

Snowden is in 2013 wereldnieuws na zijn onthullingen over spionage door de NSA en moet halsoverkop vluchten. In de reconstructie van Brandpunt Reporter is de jacht op Edward Snowden van Amerika in 2013 te zien.

Snowden onthulde in 2013 dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal burgers en overheden bespioneert. Zelfs de mobiele telefoon van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel wordt afgeluisterd. Op het moment van zijn eerste onthullingen verblijft Snowden in een hotel in Hongkong. Wanneer hij daar gearresteerd dreigt te worden op verzoek van de VS, vlucht hij naar Moskou waar hij tot op de dag van vandaag verblijft.

KRO-NCRV laat weten: “In Brandpunt Reporter een gedetailleerde reconstructie van de jacht die Amerika in de zomer van 2013 maakt op Edward Snowden. De klokkenluider, zo blijkt, weet op het nippertje te ontsnappen aan zijn arrestatie. Dankzij een opmerkelijke actie van WikiLeaks.”

Alle hoofdrolspelers uit de jacht op de klokkenluider komen aan het woord. Waaronder WikiLeaksoprichter Julian Assange, NSA-baas Michael Hayden en Edward Snowden zelf.

Brandpunt Reporter: De jacht op Edward Snowden, is aankomende zondag, 25 januari, om 22:35 uur te zien bij de KRO-NCRV op NPO 2.

Bekijk Brandpunt op TVblik.nl/brandpunt