Recensie: Door het oog van de naald

Recensie: Door het oog van de naald

Geschreven door Sebastiaan Boers

Hobby veranderd in hard werken!

RTL 4 komt met een nieuw programma op de woensdagavond. Het nieuwe programma heeft de naam Door Het Oog Van De Naald. De presentatie is in handen van Nicolette van Dam. Zij wordt bijgestaan door twee juryleden, Maik de Boer en Nelleke Rimmelzwaan.

In het programma zijn tien koppels te zien die allemaal één grote hobby hebben; naaien. Het is aan de duo's om hun eigen creativiteit te laten zien aan de jury. Welk koppel weet de jury te overtuigen en gaat door naar de volgende ronde?

Na het grote succes van Heel Holland Bakt (Omroep Max, NPO 1), komt RTL 4 nu met een soort gelijk programma. De overeenkomsten zijn duidelijk zichtbaar. De beide programma's hebben in ieder geval één ding gemeen; de passie voor een hobby.

De reden om Nicolette van Dam voor dit programma te vragen is een juiste keuze geweest van RTL 4. Deze jonge presentatrice lijkt helemaal op haar plaats in dit nieuwe programma. Verstand van mode heeft de blonde presentatrice wel. Het lijkt een goede match, Nicolette van Dam en Door Het Oog Van De Naald.

De komende acht weken staan volledig in het teken van naaien. Op geheel eigen wijze het creëren van kleding. Die trend lijkt zich meer en meer te ontwikkelen. RTL 4 speelt handig in op deze toenemende trend met dit programma. Het bereik is groot wat de kans vergroot dat meer mensen creatief worden.

De koppels krijgen iedere week twee opdrachten, de eerste opdracht bestaat uit iets nieuws voor 2015. Daarbij wordt veel creativiteit gevraagd van de koppels. Dit traject is voor de kijker goed te volgen. De manier waarop de koppels te werk gaan lijkt aan te slaan. De vergelijking met Heel Holland Bakt komt heel vaak voorbij.

De tweede opdracht staat in het teken van een Bekende Nederlander (BN-er). Voor de BN-er moet een uniek kledingstuk gemaakt worden. Dit legt een extra druk bij de koppels die ook duidelijk te zien is in het programma. De taak van Nicolette is om er voor te zorgen dat de koppels zich op hun gemak voelen. Dat lijkt goed over te komen, Nicolette komt natuurlijk en oprecht geïnteresseerd over.

Het programma is nu voor volwassenen. Als dit programma een succes wordt, is het een leuk idee om hier een junior editie van te maken. Ook daarvoor zou Nicolette geknipt zijn om het te presenteren. Ervaring met programma's met kinderen heeft Nicolette immers al. (Help, mijn kind is te dik)

Dit programma geeft een stukje rust, niet voor de koppels maar voor de kijker. De stress die de koppels ervaren onder de tijdsdruk is voor de kijker goed te volgen. Het programma past perfect bij RTL 4, een programma over mode. Ook de toevoeging van Maik de Boer is goed gekozen. Als iemand verstand heeft van mode, dan is het Maik wel. Zijn positieve houding heeft veel effect op het programma. Samen met Nicolette zorgt Maik dat dit programma duidelijk op de kaart wordt gezet.

RTL 4 zet de trend voort die Omroep Max is begonnen. Een hobby verwerken in een programma. In het jaar 2015 zullen ongetwijfeld meer programma's gaan komen die alles te maken hebben met hobby's. De sfeer van het naaien komt duidelijk over. De trend is goed opgepakt door de commerciële zender.

Ook voor Nicolette zelf is dit programma een positieve ontwikkeling. Een nieuw, fris en leuk programma, voor een leuke en vooral enthousiaste presentatrice. Het programma heeft Nicolette gevonden en andersom. RTL 4 had zich geen betere presentatrice kunnen wensen voor Door Het Oog Van De Naald.

Het programma is goed te volgen en vermakelijk om naar te kijken. Vanaf het eerste tot het laatste moment blijft de kijker geboeid kijken. Op Twitter was Door Het Oog Van De Naald ook een tijd lang trending topic. De hashtag #DHOVDN was lange tijd een veel besproken onderwerp. Of het programma ook gaat scoren zal blijken uit de kijkcijfers. Het programma is zeker de moeite waard om naar te kijken.

Door Het Oog Van De Naald is iedere woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4. 

Bekijk Door Het Oog Van De Naald terug via TV Blik.