Nieuwe televisieserie over vooroordelen en discriminatie

Nieuwe televisieserie over vooroordelen en discriminatie

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De NTR komt vanaf zondag 22 februari met een nieuwe vierdelige televisieserie: Uitgesloten. Hierin zoekt Anousha Nzume Nederlanders op die te maken hebben met vooroordelen en discriminatie.

Zij onderzoekt waar vooroordelen vandaan komen en vraagt politici, werkgevers, verzekeringsmaatschappijen om uitleg en verantwoording.

Discriminatie
Discriminatie is in Nederland bij wet verboden. Maar de praktijk is weerbarstig. Discriminatie is niet altijd aantoonbaar, het gaat vaak om een grijs gebied van vooroordelen en ongelijke behandeling. Onbewuste voorkeuren heeft ieder mens. Ernstiger is het als instanties en werkgevers door vooroordelen mensen uitsluiten van werk, of medische behandelingen niet vergoeden.

Anousha Nzume: “Discriminatie is verboden en toch blijkt uit onderzoeken dat het nog steeds voorkomt. In deze serie pluizen we de verhalen van een aantal mensen helemaal uit en kijken we waar we uitkomen. De Tweede Kamer? De werkgever?”

Wetenschappers Daniël Wigboldus en Jacco van Sterkenburg laten zien hoe mensen op onbewust niveau oordelen en mensen indelen volgens stereotypen, bijvoorbeeld donkere sporters zijn fysiek sterk, maar ongeschikt als coach.

Uitgesloten, zondag 22 februari, 1, 8 en 15 maart 2015 om 16.25 uur, NPO 2.
Bekijk Uitgesloten op TVblik.nl/uitgesloten