Nieuwe televisieserie brengt bijbelverhalen tot leven

Nieuwe televisieserie brengt bijbelverhalen tot leven

Geschreven door Pieter Jongsma

Op zondag 6 oktober start op Zapp (Nederland 3) de nieuwe televisieserie Verhalen met de Zandtovenaar. In zes afleveringen tekent de bekende zandtovenaar Gert van der Vijver eeuwenoude verhalen uit de Bijbel.

Op een eigentijdse manier komen de verhalen met muziek, woord en prachtige zandtekeningen tot leven. Bekende artiesten zingen popnummers die aansluiten bij het verhaal en jonge muzikanten van het Prinses Christina-concours verzorgen intermezzo’s op verschillende instrumenten. De serie is tot stand gekomen door samenwerking van het Nederlands Bijbelgenootschap en omroep RKK. Zij willen een nieuwe generatie vertrouwd maken met de verhalen uit de Bijbel.

De serie Verhalen met de Zandtovenaar is een vervolg op de uitzendingen die het Nederlands Bijbelgenootschap en RKK maakten met Kerst en Pasen. Deze programma’s waren succesvol: ze haalden hoge kijkcijfers en werden gebruikt op scholen, in kerken en ziekenhuizen om kinderen het verhaal achter deze belangrijke christelijke feesten te vertellen. Het nieuwe programma, Verhalen met de Zandtovenaar, belicht zes verhalen uit de Bijbel, uit het Oude én het Nieuwe Testament. De tekst van de verhalen komt uit de ‘Bijbel in Gewone Taal’, een nieuwe vertaling van de Bijbel die in het najaar van 2014 verschijnt.

Rieuwerd Buitenwerf, algemeen directeur Nederlands Bijbelgenootschap: ‘Verhalen met de Zandtovenaar biedt de unieke kans om de Bijbel dichtbij het hele gezin te brengen. Zowel jonge als oude kijkers worden geraakt door de kracht van de bijbelverhalen. Ze wekken verwondering en bieden de kans om na te praten met het hele gezin. Zo bereiken we op een leuke, passende wijze, jong en oud met de Bijbel.”

Leo Fijen, hoofd omroep RKK: “Eén van de taken van een kerkelijke omroep als RKK is de catechese, het doorgeven van het geloof. Dat is geen gemakkelijke opgave in deze tijd. De Zandtovenaar beheerst deze kunst als geen ander. Door bijbelverhalen te tekenen met zand en door begeleidende eigentijdse muziek brengt de zandtovenaar Gert van de Vijver bijbelverhalen tot leven. RKK is er als omroep trots op deze laagdrempelige serie op een mooi tijdstip van de zondag te kunnen uitzenden en doet dat van harte in samenwerking met het Nederlandse Bijbelgenootschap."

Nederlands bekendste zandtovenaar
Gert van der Vijver is vooral bekend van (internationale) programma’s als De Zandtovenaar en Sprookjes van Klaas Vaak. Ook schitterde hij in de laatste videoclip van Marco Borsato en verzorgde hij dit jaar de slotact in Borsato’s stadionconcerten.

Gert van der Vijver: “In dit programma spreken we hart en ziel aan. Alle zintuigen worden ingeschakeld voor dit programma dat je in verwondering brengt. Volgens mij kennen veel Nederlanders deze verhalen uit de Bijbel niet meer. Vandaar dat we ze onder het zand vandaan halen en nieuw leven inblazen.”

De serie Verhalen met de Zandtovenaar wordt geproduceerd door The Media Brothers voor RKK / Nederlands Bijbelgenootschap.