Recensie: Lekker Nederlands!

Recensie: Lekker Nederlands!

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

''Nieuw muzikaal programma met humor bij SBS6''!

Muziek is iets waar SBS6 vol voor gaat met het nieuwe programma van de zaterdagavond: Lekker Nederlands. In dit muzikale programma strijden Jurk! (Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven) tegen het Volendamse duo Nick & Simon. Het lijkt een oneerlijke strijd, maar dat blijkt toch niet helemaal zo te zijn.

Dit alles wordt gepresenteerd door zangeres en presentatrice Do. Na Surprise Surprise is dit een nieuwe uitdaging voor de blondine. Aan haar de moeilijke taak om de vier mannen in het gareel te houden. Gelukkig voor Do maken de mannen het haar niet al te moeilijk.

Lekker Nederlands is een nieuw programma waarin de vier mannen opzoek moeten naar een eigen bedachte tekst op een bestaand en vooral bekend nummer. Bij de intro van dit programma wordt dit format al snel duidelijk. De melodie van de Amerikaanse comedyserie Friends is te horen. De vier mannen samen zingen met Do er een geheel eigen versie van, compleet met Nederlandse tekst. 

Het decor waar het programma opgenomen wordt ziet er groot en kleurrijk uit. Het heeft een gezellige uitstraling die goed bij dit programma past. In het decor is ruimte gemaakt voor een 100 juryleden. Deze juryleden hebben de moeilijke taak om te beoordelen hoe de vier mannen het er van af brengen.

''Lekker Nederlands bestaat uit vier muzikale duels''. 

In totaal komen er vier duels aanbod waarbij werkelijk alles uit de kast gehaald moet worden. De mannen van Jurk! lijken een streepje voor te hebben. Vooral de komische kant hebben Jeroen en Dennis mee. In Ik Hou Van Holland liet Jeroen zich al van zijn beste kant zien. Nu schittert hij met zijn Jurk-collega, Dennis, in volle glorie. De kijker ziet de twee enorm genieten van dit muzikale programma.

Het eerste duel bestaat uit een TV tune. Het is de bedoeling om een bestaande televisie tune in te zetten voor een ander programma. Dat dit niet eenvoudig is, blijkt wel uit de hilarische teksten die verzonnen zijn. De teksten kloppen totaal niet met het origineel. Dat maakt het programma ook leuk om te kijken.

Jurk zorgt voor flink wat humor in dit nieuwe programma. Het is een goede keuze van SBS6 geweest om juist deze twee mannen te vragen om tegen Nick & Simon te strijden. Ook Nick & Simon passen goed bij dit programma, omdat de twee toch typische Nederlandse artiesten zijn.

In het tweede duel moeten de teams elkaar vijf woorden en een grote hit geven. Deze hit moet voorzien worden van een geheel eigen tekst inclusief de vijf woorden. Het traject van het schrijven wordt niet getoond, wat een gemis voor de kijker is. Het (her)schrijven van een wereldhit kan ook leuke televisie opleveren.

Uiteindelijk gaat het er om wie van beide teams het beste kan improviseren met songteksten. Denkt de kijker aan improviseren, dan denkt de kijker vrijwel direct aan Jeroen. Dat Jeroen kan improviseren is allang duidelijk, maar ook het Volendamse duo is hier bijzonder goed in. Dat blijkt wel uit de teksten waar zij mee komen.

Ook mogen beide teams een ode aan iemand brengen in de derde ronde van Lekker Nederlands. Deze ode mag werkelijk aan iedereen worden voorgedragen. De jury heeft dan opnieuw een lastige taak om het beste nummer te kiezen. Een songtekst schrijven lijkt eenvoudig, maar een songtekst schrijven op een bestaande melodie is lastiger dan gedacht. Toch zijn de beide teams dit prima in staan om dit te kunnen doen.

Als laatste ronde komt het er echt op aan. De tijd om een eigen tekst te schrijven is bijzonder kort. Beide teams moeten in een korte tijd een hele songtekst schrijven. Jeroen en Dennis lijken een streepje voor te hebben, maar toch zijn Nick & Simon ook zeker scherper en alerter dan van te voren gedacht.

''Zijn Jurk! en Nick & Simon dé redding voor SBS6''?!

Dit nieuwe programma is een toevoeging aan de zaterdagavond. SBS6 heeft een mooi en muzikaal programma in handen die leuk is om te kijken. Voor iedereen die van muziek houdt, kan zeker terecht bij Lekker Nederlands. De kijker ziet muziek, humor, scherpheid en improvisatie in een razend snel tempo voorbij komen. Alles bij elkaar opgeteld maakt dit een bijzonder luchtig en gezellig programma.

De presentatrice is ook goed gekozen. Do, zangeres en presentatrice lijkt prima op haar plek. Verstand van muziek heeft ze wel en dat laat ze ook goed merken. Haar rol wordt wel klein gehouden door de vier mannen. Daar draait het eigenlijk om, de mannen hebben de hoofdrol. Dit programma kan wel eens dé verrassing voor SBS6 worden, als het gaat om de kijkcijfers.

Het is een hilarisch, gezellig, muzikaal en bovendien een leuk nieuw programma. Dit programma heeft SBS6 zeker nodig gehad. De zaterdagavonden worden weer spannend, met Lekker Nederlands. Of de kijker dit programma ook kan waarderen, zal blijken uit de kijkcijfers.

De concurrentie is aanwezig (RTL 4 en NPO 1), maar Lekker Nederlands is uniek in haar soort. Het doet de kijker wellicht denken aan andere programma's met muziekinvloeden zoals; Ik Hou Van Holland. Ook de vier mannen zijn een goede keuze geweest van SBS6. Daar lijkt zorgvuldig en secuur over te zijn nagedacht. De twee teams weten elkaar te prikkelen op een muzikale manier, wat weer voor leuke televisie zorgt.

Nadenken hoeft de kijker bij Lekker Nederlands niet. De televisie kan worden aangezet en er kan genoten worden van (foute) songteksten met hilarische woordspelingen. Een programma wat heel goed past op de zaterdagavond. Met een muzikaal gevoel het weekend in, dat kan de inzet zijn geweest van SBS6.

Na Wie Goed Doet, kan Lekker Nederlands wel eens kans maken om als beste programma (van SBS6) van 2015 te worden. Het jaar 2015 duurt nog lang, maar Lekker Nederlands mag zeker gezien worden als één van de betere programma's voor de commerciële zender.

Iedereen die van muziek houdt moet dit programma zeker gaan bekijken. Op deze manier heeft de kijker nog nooit naar een bekend nummer geluisterd. Het origineel is natuurlijk bekend, maar de mannen doen er alles aan om het vertrouwde beeld voor even te laten verdwijnen met een geheel eigen versie en tekst.

De buitenkant blijft gelijk, het draait allemaal om de inhoud. Ook die insteek wil SBS6 blijkbaar uitstralen. Dat de inhoud belangrijk is, blijkt wel uit de manier waarom de teksten worden geschreven. Aan de buitenkant wordt niets veranderd, daarmee is de inhoud toch belangrijker dan de buitenkant.

Door de juiste mensen in het juiste programma in te zetten lijkt SBS6 langzaam maar zeker op de goede weg naar de top gevonden te hebben. Jurk en Nick & Simon hebben een positief effect op dit programma. Zij kunnen wel eens gezien worden als dé redding voor SBS6.

Lekker Nederlands is iedere zaterdagavond rond 21.30 uur te zien bij SBS6.

Bekijk Lekker Nederlands terug via TV Blik.