NTR met documentaire over blueslegende B.B. King

NTR met documentaire over blueslegende B.B. King

Geschreven door Daniël Schalk

B.B. King is eind vorige maand begraven in Indianola in Mississippi, zijn laatste 'homecoming' in de streek waar hij opgroeide als Riley Ben King. In de documentaire, die de NTR donderdag 11 juni uitzendt in Het Uur van de Wolf, vertelt hij zijn levensverhaal. Zijn levensverhaal begint op de katoenvelden en eindigt in een levenslange tournee langs de wereldpodia.

De film toont hoe zijn geliefde Gibson-gitaar de naam 'Lucille' krijgt, hoe hij in een gesegregeerd Amerika doorbreekt naar een gemengd publiek en hoe hij terecht komt op het podium bij U2. Daarnaast vertellen muzikanten van verschillende generaties met veel liefde over de invloed van 'de grootmeester van de blues'.

Virtuoos is hij volgens zijn beroemde collega's niet, maar met één noot, vooral zijn typerende vibrato, is direct duidelijk dat B.B. King speelt. Hij lijkt tot aan zijn dood op 89-jarige leeftijd feilloos aan te voelen hoe hij mensen met zijn muziek kan beroeren.

Na zijn hit The Thrill is Gone in 1969 maakt hij in 1971 zijn eerste tournee buiten Amerika. De 'white guys', onder wie Eric Clapton, Mike Broomfield, Gary Moore en John Mayall, hebben de blues dan naar een nieuw publiek gebracht en eren King als hun inspirator.

B.B. King geeft  zo'n 300 concerten per jaar, wat maakt dat hij voornamelijk 'on the road' leeft. Daar blijkt geen huwelijk tegen bestand. Als in 1988 U2 het nummer "When Love Comes To Town" voor hem schrijft, staat hij met de jonge Ierse band weer volop in de aandacht. Bono vertelt smakelijk hoe hij tijdens de repetities gewenkt wordt door de meester: "Gentlemen, I have stupid fingers, I'm horrible with chords." Alsof ze het überhaupt in hun hoofd hadden durven halen om hem akkoordjes te laten spelen.

Het persoonlijke verhaal van de innemende 'Blues Boy' uit Mississippi, verteld door Morgan Freeman en King zelf, wordt in deze documentaire aangevuld met veel muziek en getuigenissen van vrienden en collega's waaronder Carlos Santana, Ronny Wood, Robert Cray, Bonnie Raitt, Joe Bonamassa, Bono , Ringo Starr, Bill Wyman, Keith Richards en Eric Clapton.

Het Uur van de Wolf: B.B. King – The Life of Riley is donderdag 11 juni om 22:55 uur te zien op NPO 2.

Bekijk hieronder de trailer van de documentaire:

Bekijk Het Uur van de Wolf op TVblik.nl/het-uur-van-de-wolf