Yuri van Gelder spant kort geding aan tegen NOC*NSF

Yuri van Gelder spant kort geding aan tegen NOC*NSF

Geschreven door Daniël Schalk

Yuri van Gelder heeft een kort geding aangespannen tegen het NOC*NSF om deelname aan de toestelfinale op de Olympische Spelen af te dwingen, dat bevestigt rechtbank Gelderland. Het kort geding van de turner tegen de sportkoepel vindt vrijdagochtend om 11:15 uur plaats.

Van Gelder heeft advocaat Cor Hellingman in de arm heeft genomen. Hellingman stond de Yuri in 2010 ook al bij toen hij uit de selectie van het WK in Rotterdam was gezet. De advocaat wilde de zitting morgen al laten plaatsvinden, maar NOC*NSF wilde het naar vrijdag verschuiven.

Advocaten denken dat Van Gelder kans maakt om een finaleplek af te dwingen, omdat de regels over hoe sporters van TeamNL zich moeten gedragen erg vaag zijn. Er wordt in het contract dat elke sporter van TeamNL van NOC*NSF moet onderteken niks gezegd over het gebruik van alcohol.

Maandag 15 augustus is de ringenfinale. Volgens de internationale turnfederatie FIG is het uitgesloten dat Van Gelder mag meedoen. De finaleplaats van Van Gelder is ingenomen door de Fransman Danny Rodrigues. Van Gelder werd naar huis gestuurd nadat hij uitging in Rio en alcohol nuttigde.

Bekend Nederland reageerde dinsdag teleurgesteld op het nieuws. “1 vraag: WAAROM Yuri? #ikkanernietbij”, zei oud-olympiër Edith Bosch op Twitter. “Dan mis je dus 3 keer de Spelen en op je 4e en laatste kans ga je tot diep in de nacht stappen! Ik kan er niet bij!”, reageerde Viktor Brand.