Nieuwe tv-zender voor boeren

Nieuwe tv-zender voor boeren

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Er komt een tv-zender voor boeren, dat heeft initiatiefnemer Aleid Smid donderdag bekend gemaakt in het AD.

Op 1 september start de nieuwe zender Farm & Food TV Channel via internet, maar in de loop van de maand gaat de zender ook op televisie uitzenden. De gesprekken over een 24-uurszender voor boeren 'zijn in een vergevorderd stadium', zegt producent Aleid Smid van ASTC Media.

De zender wordt geen promotiekanaal voor boeren 'maar nadrukkelijk een zender voor een breed publiek', aldus Smid, die de zender samen met trendwatcher Adjiedj Bakas oprichtte. "We belichten alle kanten van de agrarische sector en dienen daarmee een beetje als tegengeluid voor de Partij voor de Dieren en de milieubeweging."

Smid wil met de boeren-zender de boeren aan de mensen laten vertellen hoe de dieren leven. "En dat vlees duurder wordt als kippen meer ruimte krijgen. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Wij willen inspelen op die behoefte."

Farm & Food TV Channel speelt in op die behoefte met nieuws- en actualiteitenprogramma's, debatten, portretten van boeren en tuinders, reportages en documentaires over voedselproductie. Smid vergelijkt het met een rubriek 'a la RTL Z', met actueel agrarisch nieuws. De boeren kunnen op de tv-zender ook opzoek, maar niet naar een vrouw. "Ons programma Boer zoekt Personeel biedt informatie over banen en opleidingen in de agrarische sector."

Marit van Bohemen, oud-presentatrice van RTL4 en SBS6, gaat voor de boeren-zender het debatprogramma Boerenpraat presenteren. "Ik ben opgegroeid tussen de koeien en heb de agrarische sector via mijn werk als actrice en presentatrice goed leren kennen", laat Van Bohemen aan het AD weten.

Volgens de presentatrice mogen we best trotster zijn op onze boeren. "Ik ga bij de zender aan de slag omdat ik vind dat we best wat trotser mogen zijn op onze boeren. Zij zijn enorm belangrijk voor de Nederlandse economie, maar staan vaak negatief in het daglicht. Het gaat over plofkippen of koeien die niet meer in de wei komen. Maar de mensen erachter komen nauwelijks aan het woord."

Food & Farm TV Channel wordt door de levensmiddelenindustrie en de land- en tuinbouwsector gefinancierd, laat Smid weten. Ze verwacht dat het televisiekanaal al over anderhalf jaar geld oplevert. "Er zijn veel adverteerders binnen de agrarische sector. Alleen zijn die op het internet en de televisie niet erg actief. Daar valt nog een wereld te winnen. Verder verdienen we aan online-kijkers."

De zender gaat ook een pakket aanbieden voor de drukke boeren. "Een varkenshouder die geen tijd heeft om de hele dag voor de televisie te zitten kan een pakket samenstellen en zo in korte tijd worden bijgepraat over wat er binnen zijn sector speelt", aldus de producent. De tv-zender wordt de eerste boeren-zender in Europa. "De belangstelling vanuit het buitenland is groot. Terwijl we nog niet eens begonnen zijn", aldus Smid.