Boer Zoekt Vrouw: Vijf boeren hunkeren naar de liefde vanuit het vaderland
Bron: KRO-NCRV / Linelle Deunk

Boer Zoekt Vrouw: Vijf boeren hunkeren naar de liefde vanuit het vaderland

Geschreven door Natasja Landman

Binnenkort komt er weer een nieuw seizoen van Boer Zoekt Vrouw en deze keer is het een internationaal seizoen. Vijf boeren, drie mannen en twee vrouwen gaan met de hulp van het programma op zoek naar de liefde. En wat had deze aflevering een mooi begin.

We zagen een paar oude bekende boeren die zich klaar aan het maken zijn om naar Boer Zoekt Vrouw te gaan kijken. Zo zien we boerin Steffie met haar man en kind, maar ook de veelbesproken Evert en Maud van vorig seizoen. Zij zijn nog gelukkig in de liefde en dat laat weer zien dat de formule van Boer Zoekt Vrouw echt werkt. Hopelijk gaat het ook werken voor de boeren die zich dit jaar hebben opgegeven.

Normaal gesproken worden er een aantal boeren voorgesteld waarna niet iedereen te volgen is in de televisie uitzending. Daar is nu niets over gezegd, maar met vijf boeren die mee doen lijkt mij dat iedereen in de televisie uitzending te zien zal zijn. Alleen is het dan wel te hopen dat ze allemaal voldoende brieven krijgen om er een paar te laten logeren.

Dat vind ik wel lastig aan het internationale seizoen. Schrijven naar een boer is gemakkelijk en zeker als iemand ook in Nederland woont. Alleen schrijf je nu naar een boer die in een ander land woont en dan moet je zelf ook je hele leven overhoop willen gooien. Hieronder zal ik kort de boeren voorstellen die, zoals Yvon zei ‘hunkeren naar de liefde vanuit het vaderland’. 

Haico (42 jaar) een melkveehouder uit Denemarken:

Yvon ging als eerste op bezoek bij Haico een melkveehouder uit Denemarken. Haico is 42 jaar oud en is 30 jaar geleden met zijn gezin naar Denemarken vertrokken. Voor Haico een hele moeilijke tijd, want als 13 jarige verlegen jongen maak je niet gemakkelijk vrienden in een nieuw land. En dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Deense meisjes vonden hem niet leuk en hij werd pas voor het eerst echt verliefd toen hij in de veertig was. Dit was helaas niet wederzijds, maar het heeft bij hem de hunkering naar de liefde aangewakkerd. Toen Yvon vroeg naar zijn ervaring met vrouwen werd hij emotioneel, want ervaring heeft hij niet.

Haico komt op mij over als een hele verlegen, maar wel lieve man. Hij is gek op zijn familie en voornamelijk op de kinderen van zijn zus. Hij had graag zelf ook een gezin gehad, maar wat niet is zou nog kunnen komen. Volgens zijn zus zou hij ook openstaan voor een vrouw die al kinderen heeft en daar gigantisch van gaan houden. En ik hoop echt dat hij iemand gaat vinden.

Dit kan iemand zijn die zelf al kinderen heeft of misschien een vrouw van een paar jaar jonger die zelf ook nog die kinderwens heeft. Ik vraag mij alleen wel af of Haico veel aanmeldingen gaat krijgen. Ik hoop echt heel erg dat er in ieder geval een stuk of tien vrouwen zijn die in zien dat hij een lieve man is. En voor hem naar Denemarken willen verhuizen. Dat laatste lijkt mij ook heel ingewikkeld, al heeft Haico zijn zaakjes wel goed op orde daar.

Claudia (57 jaar) een melkveehouder uit Frankrijk:

De eerste vrouw waarbij Yvon op bezoek ging is Claudia een melkveehouder uit Frankrijk. Claudia is 57 jaar oud en is 20 jaar geleden met haar man naar Frankrijk vertrokken. Helaas is zij 3 jaar geleden haar man verloren en is zij nu weduwe, maar zoekt zij opnieuw een maatje voor het leven. Of zoals haar dochter het zei: ‘un ami pour la vie’. En dat gunnen haar dochters haar ook. Zij heeft echt weer iemand nodig die haar gelukkiger gaat maken.

Claudia komt over als een hele spontane vrouw die haar leven aardig op orde heeft. Zij komt helemaal niet onzeker over en is erg gelukkig met haar biologische boerenbedrijf en haar kinderen. Alleen zoals ik al eerder schreef is zij op zoek naar een nieuw maatje om mee oud te worden. Ze is heel opgewekt en geeft ook aan dat het leven nu eenmaal gewoon doorgaat ook zonder man. Ik verwacht dat Claudia wel een aantal brieven gaat krijgen.

Als eerste natuurlijk omdat het een leuke spontane vrouw is, maar ook omdat zij haar bedrijf goed op orde heeft. Ze woont leuk in Frankrijk en ik denk dat dit wel pluspunten zijn voor een man om te schrijven. Persoonlijk zou ik ook liever schrijven naar iemand in Frankrijk met een mooie boerderij dan naar iemand die in een heel klein dorpje in Zweden woont, maar daarover later meer.

Richard (32 jaar) akkerbouwer uit Slowakije:

Vervolgens komt Yvon aan bij Richard een akkerbouwer uit Slowakije. Richard is 32 jaar oud en is 4 jaar geleden naar Slowakije vertrokken. Hij heeft een heel groot bedrijf met heel erg veel grond. Richard is de jongste man die dit internationale seizoen mee doet. Het is een hele lange man van bijna 2 meter en hij is op zoek naar een leuke vrouw vanuit Nederland.

Hij is op zoek naar een vrouw vanuit Nederland, omdat hij merkt dat de vrouwen in Slowakije andere opvattingen hebben dan dat hij heeft. Hij is anders opgevoed dan deze vrouwen en dat maakt het lastiger. Richard heeft nooit lange relaties gehad, maar wel af en toe gescharreld. Hij is een “scharrelboer” volgens Yvon. Op basis van zijn uiterlijk en hoe Richard overkomt verwacht ik dat hij wel aardig wat brieven zou kunnen gaan ontvangen.

Het enige is dat hij in Slowakije woont en ik niet weet of de vrouwen daar echt heen willen verhuizen, want het lijkt mij voor een vrouw best lastig om daar een eigen leven op te starten. Al zullen er ook vast wel vrouwen zijn die behoefte hebben aan verandering en wel een uitdaging kunnen gebruiken. Die zullen dan wel schrijven op Richard. Ik hoop voor hem wel dat er wat leuke vrouwen gaan schrijven en hij straks geen “scharrelboer” meer is.

Bernice (23 jaar) melkveehouder en paardenfokker uit Zweden:

De jongste vrouw waarbij Yvon langsgaat is Bernice een melkveehouder en paardenfokker uit Zweden. Bernice is 23 jaar oud wat misschien nog wel erg jong is om mee te doen aan Boer Zoekt Vrouw. Toch krijgt zij de hulp van het programma, omdat ze in een dunbevolkt land woont waar het vinden van een partner niet gemakkelijk is. Ook al is Bernice nog jong, ze geeft aan er wel helemaal klaar voor te zijn. Ze woont niet meer bij haar ouders op de boerderij, maar heeft een eigen huisje waar ze echt alleen, of hopelijk straks samen kan gaan wonen.

Bernice geeft wel aan echt in een bubbel te zitten met haar hond en het bedrijf. Ze ontmoet niet veel nieuwe mensen, daar is ze ook te onzeker voor. Ze geeft aan dat ze nieuwe mensen niet eng vindt, maar wel op haar hoede is. Ze is altijd bang dat mensen slecht over haar zullen praten en zolang zij niets zegt kan ze ook niets verkeerd zeggen.

Yvon merkt op dat er wat koeien rondlopen met een hartje op het voorhoofd, zoals waar Maud van vorig seizoen vorig jaar zo emotioneel van werd. Bernice geeft aan dat hartje niet te zien en volgens Yvon is dat nu juist het probleem. Ze moet zich openstellen om de hartjes te zien. Bernice heeft nog nooit een relatie gehad, maar is er wel helemaal klaar voor zegt ze.

Ik vind het lastig met Bernice, omdat ze nog zo jong is. Ze is wel echt op zoek naar een man geeft ze aan en niet naar een jongen. Ik hoop dat er iemand op haar gaat schrijven en ze de liefde gaat vinden, maar ik twijfel hier wel heel erg aan. Al is het alleen al om het feit dat er dan wat jongere mannen moeten gaan schrijven die waarschijnlijk hun leven in Nederland hebben. En willen die dan emigreren naar een klein dorp in Zweden?

Piet (63 jaar) koeienboer en akkerbouwer uit Duitsland:

En de oudste man van deze internationale editie waarbij Yvon langsgaat is koeienboer en akkerbouwer Piet uit Duitsland. Piet is 63 jaar oud en is 18 jaar geleden naar Duitsland verhuisd, maar hij is een geboren Fries. Vanwege zijn slechte rug en het feit dat zijn kinderen hem niet wilde opvolgen heeft hij zijn eigen bedrijf verkocht. Hij werkt nu als freelance boer op de boerderij bij vrienden.

Bij die vrienden op de boerderij heeft hij ook een soort, zoals hij zelf zegt seniorenwoning. Hij kan altijd mee eten bij hun, maar hij mist toch wel echt iemand. Hij heeft een hele goede band met zijn kinderen en ook zijn kinderen gunnen hem weer het geluk in de liefde. Ik verwacht wel dat Piet veel aanmeldingen gaat krijgen.

Duitsland is niet zo heel erg ver weg en vanwege zijn leeftijd zullen er vrouwen kunnen schrijven die richting de pensioenleeftijd gaan en geen thuiswonende kinderen meer hebben. Dit gaat denk ik wel goed komen en dat zou ik hem ook onwijs gunnen. Dan hoeft hij niet meer iedere avond bij zijn soort “gastgezin” te eten, maar kan hij samen met een nieuwe liefde zijn.

Mocht je willen schrijven naar een boer uit deze internationale reeks dan heb je tot 23 april 2023 de tijd om dit te doen. Ik hoop dat ze daarna een beetje opschieten met alles opnemen en het snel op televisie gaat komen. Ik ben heel erg benieuwd of mijn voorspellingen zullen gaan uitkomen. Ik hoop dat dit seizoen zal eindigen met 5 verliefde boeren, maar ik voorspel dat er 3 boeren de liefde zullen gaan vinden. Persoonlijk hoop ik wel dat het seizoen daarna weer een Nederlands seizoen zal zijn. Die vind ik toch leuker, omdat het niet zo veel gaat dan over je land verlaten en emigreren.

Niks missen van Boer Zoekt Vrouw én meepraten? Word lid van onze Facebook-groep!