Bekende fans blikken terug op 10 Jaar Ik Vertrek

Bekende fans blikken terug op 10 Jaar Ik Vertrek

Geschreven door Pieter Jongsma

De afgelopen tien jaar is het AVROTROS-programma Ik Vertrek, elke uitzending weer onderwerp van gesprek geweest. Thuis op de bank, op het werk bij het koffiezetapparaat of via social media. De spraakmakende verhalen van gezinnen die met ups and downs hun buitenlandse droom najagen, hebben die jaren voor veel gesprekstof gezorgd.

In 10 Jaar Ik Vertrek blikken bekende fans terug. Paul de Leeuw, Chantal Janzen, Richard Groenendijk, Tineke Schouten, Coen en Sander, Marga van Praag, Bert Visscher, Veldhuis & Kemper, Joop Braakhekke en Jeroen van der Boom delen, vanaf zaterdag 1 augustus op NPO 1, hun meest memorabele uitzending met de kijker. Wat was hun verhaal en hoe is het afgelopen met hun buitenlandse avontuur?

Aflevering 1, 1 augustus, Paul de Leeuw
Paul de Leeuw kijkt Ik Vertrek tijdens zijn cardiotraining en geeft toe net iets harder te gaan rennen als er weer eens een waterleiding knapt. Tegelijkertijd heeft hij veel ontzag voor alle mensen die het roer zo drastisch omgooien. Het verhaal over Erica en Martien die met hun dochters Montana en Maxime naar Frankrijk vertrokken, is hem vooral bijgebleven. In het gehucht Thénioux kochten zij een even reusachtig als vervallen kasteel. Niet alleen de onmogelijke uitdaging die het echtpaar aanging, maakte indruk; vooral de geaardheid van Martien was het gesprek van de dag. Negen jaar na hun vertrek ziet hun leven er heel anders uit en reageert Martien op alle commotie.

Aflevering 2, 8 augustus, Marga van Praag
Marga van Praag kijkt trouw, maar als het haar te spannend wordt, vlucht ze naar de keuken. Toch heeft ze maar weinig feeling met de ambities van de emigranten. Het verhaal over Ronald en Anneke die met hun vier kinderen naar het Oostenrijkse Maria Alm vertrokken om daar een pannenkoekenrestaurant te beginnen, maakte diepe indruk op haar. Terwijl de familie bouwde aan een nieuwe toekomst, werd er bij Anneke borstkanker geconstateerd waaraan ze uiteindelijk overleed. Hoe is het zeven jaar later met de familie?

Aflevering 3, 15 augustus, Chantal Janzen
Chantal Janzen vindt Ik Vertrek echt smullen geblazen. Ze blijft zelfs tijdens optredens op de hoogte door de sms'jes van haar echtgenoot. Hoewel ze zichzelf niet direct onder de doelgroep schaart, vindt ze de aflevering over familie Dierick die een naturistencamping begon, het allerleukst. De camping in het Zuid-Franse Castellane werd een doorslaand succes. Negen jaar later is alles anders. Na 27 jaar huwelijk heeft Annemiek voor een ander leven gekozen.

Aflevering 4, 22 augustus, Richard Groenendijk
Richard Groenendijk kijkt trouw en leeft gewoonlijk volop mee. Onder andere met de familie Hoek uit Heemskerk. De wens om altijd samen te zijn met elkaar én hun drie volwassen zoons, was de belangrijkste motivatie voor Corrie en Jan om naar het Tsjechische Luze te vertrekken. Eenmaal daar bleek hun duurbetaalde boerenhoeve in slechte staat. Toen na de verbouwing de boekingen ook nog eens uitbleven, kwam hun droom op losse schroeven te staan. Met pijn in het hart zetten ze hun bedrijf in de verkoop. Ze konden enkel nog hopen op een wonder. Acht jaar later is de grote vraag of ze de gedroomde doorstart hebben kunnen maken.

Aflevering 5, 29 augustus, Tineke Schouten
Met een zus in Brussel, een dochter in Miami en een neef in Oeganda kan Tineke Schouten zich een leven in het buitenland wel voorstellen. Haar favoriete aflevering gaat over Alwin en Bionda Boerkamp en hun zoons Mike, Robbie en Jim. Ze vertrokken naar het pittoreske Montefiore dell' Aso, begonnen een Bed & Breakfast en leefden hun droom. Na de uitzending ontvingen ze honderden e-mails van bewonderaars die een leven wilden net zoals zij. Want wie droomt er nu niet van een Italiaanse villa met zwembad en diners aan lange tafels onder de olijfbomen? Leven zij negen jaar later nog steeds la dolce vita?

Aflevering 6, 5 september, Bert Visscher
Bert Visscher kijkt naar zijn favoriete programma gepaard met de nodige opwinding. Naar de aflevering over familie Hobbelen, die met hun behoorlijk grote huisvarken Kliko, naar Hongarije vertrok, keek hij vol verwondering. De boerderij die het stel voor 10.000 euro op de kop tikte, was namelijk niet voorzien van een WC, stromend water, elektriciteit of andere basisvoorzieningen. Menig kijker dacht dat hun Hongaarse droom geen lang leven beschoren was. Kunnen zij zichzelf tien jaar later nog altijd redden? Hoe zou het gaan met Kliko? Knort hij nog vrolijk in het rond of is hij – zoals Bert Visscher vreest- verdwenen in de goulash?

Aflevering 7, 12 september, Veldhuis & Kemper
Ik Vertrek was voor Veldhuis & Kemper ooit inspiratie voor hun theatershow. Het verhaal van Ton en Ricky die in 2007 naar Brazilië vertrokken, is hen het meest bijgebleven. Pal aan het strand wilden ze een super-de-luxe resort met restaurant bouwen; een plan waar het Braziliaanse Bos en Duinbeheer al snel een stokje voor stak . Strijdlustig schakelde het stel over van plan B naar plan C, maar de Braziliaanse overheid bleef hen dwarsbomen. De nieuwkomers stonden machteloos. Zeven jaar later bezoeken we hen opnieuw. Hebben ze, zeven jaar later, hun dromen alsnog waargemaakt?

Aflevering 8, 19 september, Joop Braakhekke
Als restaurateur ziet Joop Braakhekke de gastronomische ambities van sommige emigranten met lede ogen aan. Tegelijkertijd heeft hij veel respect voor mensen die doorzetten. Zo ook Bart en Christa uit Deventer. Vol goede moed vertrokken ze naar het Franse La Bourboule om daar een schattig hotelletje over te nemen. Eenmaal daar bleek echter dat de gesloten koopovereenkomst ongeldig was en waren ze in één klap 81.000 euro armer. Toch lieten ze het hoofd niet hangen en maakten ze een doorstart. Hoe gaat het nu, zeven jaar later, met Bart en Christa?

Aflevering 9, 3 oktober, Coen en Sander
Coen en Sander gaan er elke zaterdagavond lekker voor zitten en twitteren er vervolgens op los. Van Paula en Peter die naar het Deense Hals vertrokken, waren ze diep onder de indruk. Hoewel Paula en Peter onderweg op heel wat taalkundige problemen stuitten én ze bij moesten beunen voor extra inkomsten, werd hun natuurcamping 'Nature Ferie' een waar paradijsje. Drie jaar na hun vertrek is de vraag of ze inmiddels kunnen leven van de camping?

Aflevering 10, 17 oktober, Jeroen van der Boom
Jeroen van der Boom zingt altijd vrolijk mee met de begintune en mist geen aflevering. Zijn aflevering gaat over familie Oosterbaan die het Noord-Hollandse Limmen voor het Tsjechische Krásný Dvůr verruilde. Ze noemen zichzelf de grootste pechvogels allertijden, want werkelijk alles wat tegen kon zitten, zat tegen. Ze werden aangevallen door valse honden en hun campingveld bleek onbruikbaar. Toen ze uiteindelijk toch een prachtig, nieuw dak op hun boerenhoeve wisten te zetten, kwam Orkaan Emma om het in één klap weer weg te blazen. Gelukkig gaven de Oosterbaantjes niet zo snel op en lukte het – na jaren knokken- om hun camping te realiseren. Nu acht jaar later is te zien of ze hun Tsjechische droom in leven wisten te houden.

10 jaar Ik Vertrek, elke zaterdag vanaf 1 augustus om 20.30 uur op NPO 1.

Bekijk Ik Vertrek op TVblik.nl/ik-vertrek