Zwarte Piet blijft bij RTL

Zwarte Piet blijft bij RTL

Geschreven door Daniël Schalk

Zwarte Piet blijft bij RTL tijdens de komende viering van het Sinterklaasfeest. Sinds 2009 is De Club van Sinterklaas te zien bij RTL, eerst op RTL4 en later op RTL Telekids. Ook dit jaar komt er een Sinterklaasfilm in de bioscoop met de populaire Pieten van De Club van Sinterklaas.

De Zwarte Pieten in de Club van Sinterklaas zijn volgens RTL neergezet als kinderhelden en houden daarom hun eigen uiterlijk. “We zien het sinterklaasfeest als een feest voor kinderen en staan achter hetgeen we de afgelopen jaren hebben uitgezonden”, laat RTL dinsdagmiddag weten.

Het moederbedrijf van RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8 gaat mee in de keuze van de kijker. “Juist omdat het een feest voor kinderen is, is eenduidigheid in onze ogen heel belangrijk. Wij gaan mee in de keuzes van de brede Nederlandse samenleving, waar deze discussie naar onze mening ook thuishoort”

Als de Nederlandse samenleving Zwarte Piet toch liever anders ziet, gaat RTL opnieuw nadenken over de toekomst van de Pieten in hun serie. “Mocht op termijn de uitkomst van deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van piet, dan zullen wij daarin volgen.”

Vanwege de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet heeft kinderzender Nickelodeon besloten dit jaar de Pieten in hun serie Op weg naar pakjesavond - Sint vermist! niet te schminken. In Het Sinterklaasjournaal waren vorig jaar al ongeschminkte Pieten en witte Clowns Pieten te zien.