Humberto Tan: ‘Laat kinderen buiten Zwarte Pieten-discussie’

Humberto Tan: ‘Laat kinderen buiten Zwarte Pieten-discussie’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Humberto Tan sluit zich aan bij de mening van de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams, die maandagavond te gast was in RTL Late Night. In de documentaire Blackface stelt Roger Zwarte Piet ter discussie. De talkshowhost vindt ook dat Zwarte Piet aangepast moet worden.

“Ik snap de gevoeligheden, maar laat kinderen daar vooral buiten. Laten wij op volwassenniveau met elkaar praten. Misschien moet je een aanpassing doen om te kijken of je het huidige Sinterklaasfeest op een andere manier kan handhaven”, zei Humberto maandagavond in RTL Late Night.

Roger Ross Williams heeft dezelfde mening. “Als dit feest voor kinderen moet zijn, moet dat voor alle kinderen zijn”, zei hij aan tafel in RTL Late Night. De documentairemaker hoopt dat andere landen door zijn documentaire druk gaan uitoefenen op Nederland om een einde aan Zwarte Piet te maken.

Roger snapt niet dat voorstanders van Zwarte Piet ‘traditie’ als argument gebruiken. “Als je traditie andere mensen kwetst, andere Nederlanders, zwarte Nederlanders. Als één kind op school Zwarte Piet wordt genoemd en gaat huilen, moet dat voldoende zijn om de traditie te veranderen.”

Hij vindt dat zijn achtergrond door Zwarte Piet belachelijk wordt gemaakt. “Mijn huid en mijn haar zijn geen kostuum. Het is geen karikatuur. Het is geen zaak voor grapjes. Zwarte Piet brengt misschien cadeautjes en snoep, maar het is een stereotype en je maakt mij en mijn achtergrond belachelijk.”

“De Nederlanders zien het verband met hun slavernijverleden niet. Nederland is gebouwd over de ruggen van slaven. En wij van buiten zien dat duidelijk. Het verbaast mij enorm dat jullie dat niet zien”, vervolgt de documentairemaker van de documentaire voor tv-zender CNN over Zwarte Piet.

Roger vindt het Sinterklaasfeest een leuk feest, maar Zwarte Piet moet worden aangepast. “Ik vind het een leuke, feestelijke traditie en het is prima om Sinterklaas te vieren. Het maakt de kinderen niet uit. Waarom moet daar zo’n negatief, racistisch figuur bij waarmee je zwarte mensen beledigt.”

De documentairemaker was ook benieuwd naar de mening van Humberto. “Ik hoop één ding, dat we met z’n alle cool in het hoofd blijven, warm in het hard”, reageerde de talkshowhost. Volgens Humberto moeten zowel de voor- als tegenstanders van Zwarte Piet zich beter inleven in de ander.

“Van de kant van van pro Zwarte Piet zou ik zeggen, probeer je in te leven in wat het voor een deel van de samenleving betekend. En van de kant van pro hervorming van Zwarte Piet, zou ik ook wel willen zeggen. Laten wij op volwassenniveau met elkaar praten”, aldus de RTL4-presentator.

De korte documentaire Blackface van 15 minuten is maandag in première gegaan op de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Roger praat in zijn documentaire onder andere met Pam Evenhuis, de woordvoerder van Sinterklaas, en Quinsy Gario, bekend van zijn verzet tegen Zwarte Piet.

Lees ook: 'CNN-documentaire Blackface in première'

Bekijk de uitzending van RTL Late Night met Roger Ross Williams op TVblik.nl