NTR-baas Römer doet geen uitspraken over Zwarte Piet

NTR-baas Römer doet geen uitspraken over Zwarte Piet

Geschreven door Daniël Schalk

NTR-baas Paul Römer wil niks zeggen of het uiterlijk van Zwarte Piet dit jaar in NTR-programma Het Sinterklaasjournaal, dat heeft de omroepbaas laten weten op NPO Radio 1. RTL liet dinsdag weten dat hun Zwarte Piet gewoon zwart houden, maar Römer wil nog niks kwijt over hun keuze.

“Voorafgaand aan de uitzendingen gaan wij met niemand in gesprek, want wij willen de redactie onafhankelijk hun keuzes laten maken. We verantwoorden ons achteraf. Dat is nu ook zo”, aldus Römer. Vorig jaar introduceerde de NTR witte Clowns Pieten en Pieten met schoorsteenvegen.

“Wij hebben vorig jaar het verhaal van de schoorsteen nog eens op tafel gelegd. We hadden toen ook pieten met roetvegen”, aldus de omroepbaas. De NTR wil gehoorgeven aan wat er leeft in de maatschappij. “Wij staan midden in de maatschappij en wat er in de maatschappij te horen is, zie je terug in ons programma. Dat heb je vorig jaar gezien en dat zal je dit jaar ook zien.”

Volgens sommige critici moet de NTR een actieve rol spelen in de Zwarte Pieten-discussie, maar daar is Römer het niet mee eens. “Wij zien niet het morele kompas van Nederland, noch van het Sinterklaasverhaal. Wij gaan niet voorschrijven hoe Nederland het feest moet vieren.”

“Het is een evolutionair proces. De Sinterklaas van nu is een totaal andere Sinterklaas dan 30 jaar geleden. Dat geldt ook voor Piet. De verandering gaat nu sneller”, aldus Römer, die hiermee aangeeft dat het onvermijdelijk is dat Zwarte Piet niet veranderd. Volgens hem moet de maatschappij beslissen.

“De maatschappij moet het doen. Als Den Haag besluit ‘wij doen alleen maar groene pieten’ en de Bijenkorf zegt ‘wij doen alleen maar gouden pieten’, dan is de maatschappij blijkbaar aan het veranderen. Daar komt wat uit en in die fase zitten we nog”, sluit de omroepbaas af.

Bekijk Het Sinterklaasjournaal op TVblik.nl/het-sinterklaasjournaal