Showbizznetwork interviewt: Shalisa

Showbizznetwork interviewt: Shalisa

Geschreven door Daniël Schalk

De 15-jarige Shalisa uit Wognum heeft zaterdag 3 oktober met haar liedje Million Lights het Junior Songfestival 2015 gewonnen. De vakjury met Gerard Joling, Yes-R en Leona Philippo besloot samen met de kinderjury en de kijkers thuis dat Shalisa Nederland moet vertegenwoordigen in Bulgarije.

Voordat Shalisa ons land zal vertegenwoordigen op zaterdag 21 november in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, mochten wij haar interviewen over haar deelname aan het Junior Songfestival, haar liedje Million Lights, haar deelname aan The Voice Kids in 2012, haar toekomst en nog veel meer.

Wat was je eerste reactie toen jouw naam als winnaar werd genoemd tijdens de finale van de nationale voorronde van het Junior Eurovisie Songfestival?

We zaten op de bank met alle finalisten en hadden elkaar handen vast. Jan riep de uitslag: „En de 12 punten gaan naar Shalisa." Ik geloofde het niet. Myrthe dook over iedereen heen om me te knuffelen. Op dat moment moest ik huilen en lachen tegelijk maar toen bedacht ik dat ik moest rennen naar het podium. De andere finalisten zeiden „Ga, ga. Je moet rennen!" Ik dacht wat gebeurt hier allemaal. Er kwamen allemaal camera's op me af. Ik was in een soort shock en die duurde tot de volgende dag.

De voorronde van het Junior Eurovisie Songfestival is een wekenlang proces. Hoe heb jij deze periode beleeft?

Het was een hele intensieve periode. Ik heb er heel veel van geleerd. Naast leren was het ook vet gezellig met de andere finalisten en het JSF team.

Wat is er allemaal gebeurd nadat jij de voorronde van het Junior Eurovisie Songfestival hebt gewonnen?

Ik heb eerst lekker lang uitgeslapen en de uitzending teruggekeken. In de middag werd ik platgebeld door journalisten en radiostations om mij te interviewen. Ik heb ook zelfs nog opgetreden in het dorp op een evenement. Zij hadden mij ook gebeld of ik langs wilde komen om Million Lights te zingen.

Ga jij tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Sofia voor de winst of heb jij een ander doel om te bereiken op het Junior Eurovisie Songfestival 2015?

Het is een fantastische kans om mijn nummer in Europa te laten horen. Doordat ik in Nederland heb gewonnen biedt het JESC mij een nog groter podium. Het is nu al geslaagd voor mij. Je doet natuurlijk niet mee aan een wedstrijd om te verliezen dus ik ga zeker voor de winst.

Jij zal Nederland in Sofia vertegenwoordigen met jouw zelfgeschreven liedje Million Lights. Hoe ben jij op het nummer gekomen?

Million Lights heb ik bedacht toen ik op de bank zat. Wij hebben een lichtstraat in de woonkamer en als je daar 's avonds door naar boven kijkt zie je sterren, a million lights. Het liedje gaat over twee personen die verliefd zijn op elkaar maar heel ver bij elkaar vandaan wonen. Ze zien allebei de sterren in de hemel en zo zijn ze toch dicht bij elkaar.

Je hebt in 2012 meegedaan aan The Voice Kids. Je kwam tot The Battles. Waarom besloot je daarna deel te nemen aan het Junior Songfestival?

Na The Voice Kids heb ik de tijd genomen om mij verder te ontwikkelen. Ik ben pianolessen gaan volgen en heb twee jaar zangles gehad bij Babette Labij en heb daar onder andere meerstemmig leren zingen. Daarna heb ik de vooropleiding aan het conservatorium gedaan (DSOPM). Met pianoles ben ik gestopt en ben zelf verder gaan leren door covers te gaan spelen. Ik heb demo's gemaakt en een pianoversie van Addicted to you van Avicii en had dus materiaal om wat te laten horen. Toen was ik er aantoe om auditie te doen voor het JSF. De grote uitdaging was het schrijven van een eigen song. Dat is een stuk moeilijker dan het zingen van een cover. Ik heb het nummer gemaakt op mijn piano. Toen ik daar tevreden over was heb ik mijn liedje ingestuurd.

Je zat tijdens The Voice Kids in het team van Marco Borsato. Heeft Marco na jouw overwinning van de voorronde van het Junior Songfestival iets laten horen?

Alle Voice kandidaten mogen elk jaar bij Marco op de BBQ komen. Hij had mij ook dit jaar weer een uitnodiging gestuurd. Ik heb hem bedankt met een videoboodschap en daarin het goede nieuws verteld dat ik finaliste was en natuurlijk ook Million Lights meegestuurd. Ik wilde dat hij het liedje als eerste hoorde voordat het uitkwam. Hij heeft mij een gesproken boodschap teruggestuurd en zei dat hij ongelofelijk trots op me was en dat ik mij heel goed ontwikkeld heb. Op de BBQ bij Marco mocht ik voor alle Voice kandidaten Million Lights. Spannend en leuk!

Het Junior Songfestival werd gepresenteerd door Jan Smit. Heeft hij wat tegen jou gezegd nadat jij als winnaar van de voorronde uit de bus kwam?

Het ging in een waas aan mij voorbij. Ik was in een shock. Ik denk dat hij mij gefeliciteerd heeft. Wat er allemaal precies is gezegd kan ik me niet herinneren. Het duurde een hele tijd voordat het tot mij doordrong. Opeens heb je een microfoon in je handen. In de uitzending kun je zien dat hij meedanst op mijn nummer. Hij was ook blij voor mij. Ik was zelf zo emotioneel dat ik mijn tranen met moeite kon inhouden. Ik had een hele dikke brok in mijn keel.

Naast het presenteren van het Junior Songfestival begeleid Jan Smit jou ook in het hele Songfestival-avontuur. Is Jan Smit een goede coach?

Jan is heel grappig. Tijdens opnames loopt hij met ons te dollen. Dat maakt dat je wat minder gespannen bent en je zenuwen voor zo'n liveshow beter aan kan. Als je dat kunt dan ben je een goede coach.

Lisa, Amy en Shelley hebben de voorronde van het Junior Eurovisie Songfestival in 2007 gewonnen en hebben in 2014 The Voice of Holland gewonnen. Zijn Lisa, Amy en Shelley (O'G3NE) voorbeelden voor jou?

Wat zij kunnen vind ik heel cool. Hoe zij met zijn 3-en samen zingen vind ik heel mooi. Ze hebben een hele mooi harmonie samen. Ik zing solo dus dat is anders. Hoe zij het doen en het pad dat ze bewandelen is zeker een voorbeeld voor mij. Een ander groot voorbeeld voor mij is Joss Stone. Hoe zij op het podium staat, zingt en performed vind ik geweldig. Ik ben bij een concert van haar geweest op het NorthSea Jazz festival en zij heeft mij geïnspireerd. Ik had daarvoor nog nooit van haar gehoord en nu zing ik nummers van haar.

Je doet nu mee aan het Junior Eurovisie Songfestival, zou jij in de toekomst ook mee willen doen aan de volwassenenvariant, het Eurovisie Songfestival?

Dat lijkt me supertof. Je kunt je dan aan heel Europa laten zien. Er zijn al grote artiesten die Nederland hebben mogen vertegenwoordigen. Als ik ooit zover kom zou dat fantastisch zijn.

Nederland stuurt in 2016 singer-songwriter Douwe Bob naar het Eurovisie Songfestival in Zweden, wat vind jij van de Nederlandse inzending voor het aankomende Songfestival?

Ik vind Douwe Bob een hele pure artiest zonder tierelantijntjes. Hij heeft zijn gitaar en zijn stem, dat vind ik mooi. Ik denk dat het bij mensen binnenkomt en mensen kan raken. Een super goede kandidaat en kijk er al naar uit om hem te zien optreden.

Jij staat aan het begin van je carrière. Wat zou je in de toekomst allemaal willen doen op het gebied van showbizz?

Mijn grote wens is dat ik met een band kan optreden of een showtour met dansers met mijn eigen muziek. Op het podium voel ik mij lekker. Het is mooi om als je mensen kunt raken met je muziek. Ik zou het leuk vinden om een rol of bijrol te hebben in een film of tv serie. Ik heb jarenlang op de theaterschool gezeten dus dan komt dat ook weer van pas. Ik wil nog meer liedjes gaan schrijven en uitbrengen. Ik heb een superfijne samenwerking met Hansen Tomas van The Rocketeers. Zij hebben Million Lights geproduceerd en ik hoop nog meer met ze te mogen samenwerken.

Op zaterdag 21 november zal Shalisa Nederland vertegenwoordigen op het Junior Eurovisie Songfestival 2015 in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, met haar liedje Million Lights. Het Junior Eurovisie Songfestival is 21 november vanaf 19:30 uur te zien op NPO Zapp (NPO 3).

Wij willen Shalisa bedanken voor het leuke interview en wensen haar heel veel succes op het Junior Eurovisie Songfestival 2015 in Sofia. Wij hopen ook na het Junior Eurovisie Songfestival nog veel van Shalisa te horen en wellicht in de toekomst een deelname aan het Eurovisie Songfestival.