Wijnand Speelman voor Serious Request naar Congo

Wijnand Speelman voor Serious Request naar Congo

Geschreven door Daniël Schalk

Wijnand Speelman reist af naar Congo om voor 3FM Serious Request reportages te maken over jongeren in oorlogsgebieden. De DJ van jongerenzender NPO 3FM vertrekt zondag 15 november naar Congo en komt ongeveer twee weken later, op zaterdag 28 november, weer terug in Nederland.

Speelman wil het verhaal van de jongeren in oorlogsgebieden vertellen. “Er zijn daar extreem veel jongeren die niks kunnen. Dat verhaal van die mensen moet ook verteld worden”, aldus de DJ tegenover NU.nl. Zijn collega Paul Rabbering is net terug uit Damascus, de hoofdstad van Syrië.

Rabbering was in Syrië om voor 3FM Serious Request reportages te maken over de jongeren in Syrische oorlogsgebieden. De twee 3FM-DJ’s nemen samen het stokje over van Eric Corton. Corton maakte voorgaande jaren de reportages maar heeft het nu te druk vanwege zijn werk bij Radio 1.

Anders dan voorgaande jaren worden er dit jaar twee reizen gemaakt naar een conflictgebied. 3FM-zenderbaas Wilbert Mutsaers liet weten meer aandacht aan de inhoud te willen besteden. “Daarom maken we ook met het Rode Kruis twee reizen naar de probleemgebieden dit jaar”, aldus Wilbert.

Hij vervolgde in een gesprek met de Nieuwe Revu: “We willen de luisteraar wat meegeven over de wereld, maar het moet niet te hoogdravend worden zodat je te veel mensen verliest.” Serious Request zet zich dit jaar in voor een goede toekomst van jongeren in verschillende oorlogsgebieden.

Voorheen ging de DJ die afreisde naar een conflictgebied nooit Het Glazen Huis in, maar Wijnand zou wel graag willen. “Ik heb maar één radiodroom: een week lang radio maken in het Glazen Huis met Barend van Deelen en Giel Beelen voor Serious Request”, zegt hij op de website van NPO 3FM.

Paul Rabbering maakte vorig jaar ook al een reis voor 3FM Serious Request, toen reide hij af naar het Afrikaanse land Zambia. Welke DJ’s dit jaar plaats zullen nemen in Het Glazen Huis zal op dinsdag 10 november bekendgemaakt worden. De actie vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 24 december.