Column De Lifeline: All You Need Is Serious Request

Column De Lifeline: All You Need Is Serious Request

Geschreven door Daniël Schalk

3FM staat deze week weer in het teken van 3FM Serious Request. Drie team van 3FM-dj’s gaan dit jaar vanaf drie verschillende locaties te voet van actie naar actie om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg. Daniël volgt de inzamelingsactie van NPO 3FM op de voet.

3FM Serious Request 2018: De Lifeline zit erop! De drie teams Sander Hoogendoorn & Eva Koreman, Jorien Renkema & Rob Janssen en Mark van der Molen & Rámon Verkoeijen zijn vandaag aangekomen bij TivoliVredenburg en onthulde daar de eindstand van 1.308.889 euro.

Natuurlijk heeft iedereen een mening over de eindstand. Gisteren schreef ik al over de tussenstand van toen 737.593 euro. De website Spreekbuis.nl durfde het als een van de weinige websites aan om over de tussenstand te schrijven en kopte ‘3FM Serious Request haalt stuk minder geld op’, dat door een lezer ‘een zure titel’ werd genoemd. Redacteur Richard Otto werd zelfs bedreigd, terwijl hij gewoon de waarheid vertelde.

In de succesjaren van Serious Request werd er elk jaar weer meer geld opgehaald en dat is dan benoemingswaardig, maar op het moment dat de actie minder goed loopt - wat vorig jaar ook al het geval was - kan het niet ineens verzwegen worden. De Lifeline is dan wel nieuw, het is nog steeds 3FM Serious Request. In 2004 was Serious Request compleet nieuw en moest er naamsbekendheid komen, maar nu kent iedereen Serious Request al.

Ik begon vorige week dinsdag vol goede moed aan De Lifeline. Terwijl veel mensen in mijn omgeving dachten dat Serious Request was gestopt, omdat zij in de media alleen hadden gelezen dat het Glazen Huis was gestopt, was ik erg benieuwd naar de nieuwe opzet van Serious Request. Het was even wennen en er zijn zeker veel verbeterpunten, maar het viel niet tegen. Ik vind het vooral heel goed van 3FM dat zij dit hebben aangedurfd.

Op de eerste dag van De Lifeline schreef ik dat ik het stiekem wel een goede beslissing vond om te stoppen met het Glazen Huis en dat ze dat misschien zelfs al eerder hadden moeten doen. Zenderbaas Sharid Alles zei vorige week op NPO Radio 1 dat het Glazen Huis erg aan oud-boegbeelden als Giel Beelen en Gerard Ekdom hing en daar had ze gelijk in. De nieuwe generatie 3FM-dj’s hadden hun eigen evenement nodig.

Dat evenement lijkt te zijn gevonden in De Lifeline, want er zit zeker potentie in dit evenement. De Lifeline begon erg rommelig, maar de dj’s hebben langzamerhand hun draai gevonden. Op dag 2 schreef ik dat het erg verwarrend was omdat er weinig structuur in het evenement zit, er is geen rode draad. Die rode draad zou bijvoorbeeld een soort Top 2000 Café kunnen zijn, waarvandaan de hele dag radio wordt gemaakt door verschillende 3FM-dj’s.

Ik opperde dit idee in mijn tweede column en introduceerde het Serious Request Café, waar artiesten langskomen, met Wijnand Speelman en Frank van der Lende (die met het Rode Kruis op reis zijn geweest) wordt gepraat over het goede doel en de hele dag wordt geschakeld naar de drie teams, die te voet van actie naar actie gaan. De actie draait nog steeds om het wandelen van actie naar actie, maar heeft meer structuur én een centraal punt.

3FM heeft de komende maanden genoeg te bespreken en ik hoop dat De Lifeline volgend jaar gewoon weer terugkeert. Met de nodigde aanpassingen heeft De Lifeline zeker de potentie om uit te groeien tot een groot en succesvol evenement, zoals Het Glazen Huis dat ook jarenlang was. Het Rode Kruis kan met het opgehaalde bedrag ontzettend veel mensen helpen en dat is uiteindelijk waar het tijdens kerst omdraait. Fijne feestdagen!

Foto: NPO 3FM / Bewerking Showbizznetwork.nl