'Buch in de Bajes: De zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland' in beruchte pi vught

'Buch in de Bajes: De zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland' in beruchte pi vught

Geschreven door Pieter Jongsma

Meer dan 600 gedetineerden en ruim 800 medewerkers op een terrein van maar liefst 30 hectare waaronder de beruchte Extra Beveiligde Inrichting: dat is de Penitentiaire Inrichtingen van Vught. De Extra Beveiligde Inrichting hiervan is de strengst beveiligde inrichting van Europa. De gevaarlijkste gedetineerden, zoals de moordenaar van Theo van Gogh, en kopstukken uit de Nederlandse onderwereld en internationale maffia verblijven hier in minimale vrijheid. Het strenge regime van deze veel besproken PI is het decor van ‘Buch In De Bajes: De Zwaarst Bewaakte Gevangenis Van Nederland’, dat vanaf donderdag 28 maart te zien is bij RTL 4.

Wederom laat Menno Buch zien hoe het er binnen de muren van het Nederlandse gevangeniswezen aan toe gaat. Maar daar waar hij zich eerder in Almere in een huis van bewaring met voornamelijk kortgestraften bevond, zitten in de PI Vught psychiatrische patiënten, tbs’ers, onhandelbare criminelen en langgestraften. Hij ervaart al snel dat er het hier veel strenger is dan in de meeste gevangenissen. Zo zijn er gevangenen die buiten hun cel altijd geboeid zijn en die individueel moeten luchten in overdekte kooien. Er zijn ook afdelingen waar de gedetineerden in feite patiënten zijn en de bewaarders verzorgers.

 

De PI Vught beschikt tevens over een tbs longstay unit en een speciale Terroristen Afdeling, maar het bekendste onderdeel is de Extra Beveiligde Inrichting, oftewel de EBI. Een van hen is Mohammed B. die zelfs klaagde over de ”onmenselijke omstandigheden”  in de EBI. Menno bezoekt de EBI en probeert te ervaren hoe het is om hier opgesloten te zitten.

 

Menno Buch: ”Na het maken van de eerste serie ‘Buch In De Bajes’ in de PI Almere dacht ik wel enigszins te weten hoe het Nederlandse gevangeniswezen in elkaar steekt. Natuurlijk was ik supertrots en opgetogen toen we te horen kregen dat we voor serie twee naar Vught mochten. Daar zitten de zwaarste gevallen, met psychiatrische centra en de EBI. Maar toen we daadwerkelijk dat gigantische complex van 30 hectare betraden, was ik verbijsterd door de grootsheid, de heftigheid en de gecompliceerdheid van de problematiek. Hier had ik me van tevoren geen voorstelling van kunnen maken. De verhalen die ik in de PI Vught te horen kreeg, waren zo schokkend en indrukwekkend, dat als ik de opnamen in de montage terugkeek, ik weer op het puntje van mijn stoel zat. Ik maak een diepe, diepe buiging voor die honderden personeelsleden die zich dag in, dag uit met grote professionaliteit inzetten om enige vooruitgang te kunnen bewerkstelligen in de levens van de gedetineerden en patiënten. Want voor mij als relatieve buitenstaander lijkt het vaak zo uitzichtloos.”

 

In ‘Buch In De Bajes: De Zwaarst Bewaakte Gevangenis Van Nederland’ (naar een idee van Menno Buch) duikt Buch tien weken lang onder in de bizarre en bijzondere wereld van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in de PI Vught. Hij heeft intense gesprekken met medewerkers en hij duikt in de ziel van gevaarlijke gedetineerden.

‘Buch In De Bajes: De Zwaarst Bewaakte Gevangenis Van Nederland’ is een coproductie van Blue Circle en Telebuch.

 

Uitzending: wekelijks, vanaf donderdag 28 maart, tussen 21.30 en 22.30 uur bij RTL 4.