Christmas Songs: Last Christmas

Christmas Songs: Last Christmas

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Iedereen kent het kerstnummer Last Christmas natuurlijk. In 1984 kwam de band Wham! met deze kersthit officieel uit. Dit nummer werd geschreven door één van de zangers George Michael. Nu ruim dertig jaar later keert dit nummer nog iedere kerst terug in de hitlijsten. 

Last Christmas is één van de weinige kerstnummers die tot de echte klassiekers hoort. In totaal is de bijbehorende videoclip al door zeker 115.149.248 mensen bekeken. Dit aantal views loopt alleen nog maar op met de kerstdagen in het vooruitzicht. In de dertig jaar is Last Christmas al veertien keer een hit geworden. Ook dit jaar zal dat niet anders zijn. Alle kerstklassiekers keren gewoon weer in de single top 100. Deze week kwam Last Christmas zelfs al binnen op nummer 44.

Maar wat Wham! kan, kunnen andere artiesten natuurlijk ook. Een band uit Duitsland, Cascada, maakte er een aantal jaar geleden een hippere, nieuwe versie van. Cascada is in Nederland ook aardig bekend. De eerste grote hit was Everytime We Touch en daarna bleven de hits maar komen.

In totaal hebben al 37.807.908 mensen de versie van Cascada bekeken via YouTube. Een klassiek kerstliedje omzetten tot een uptempo kerstnummer kan wel, maar is overbodig. Last Chrismas hoort een rustig en gevoelig kerstnummer te blijven.

Niet alleen Cascada bracht Last Chrismas opnieuw uit. Ook zangeres Taylor Swift besloot dit nummer op te gaan nemen. Dat werd een countryachtig nummer die best uniek is te noemen. Daarnaast nam Carly Rae Jepsen dit nummer van Wham! ook op. Zij maakte er een eigen popliedje van.

Ariana Grande heeft ook Last Christmas uitgebracht. Met een stem die lijkt op die van Mariah Carry zong ze vol overgave de kersthit van Wham! Steeds meer artiesten willen het succes van een klassieker evenaren. Maar toch is wel een feit dat het origineel beter klinkt dan een remake versie. Al is de artiest dan toch zo goed, een klassieker ben je en dat word je niet.

De clip van Wham! is ook erg bijzonder. George zingt over de liefde die hij met kerst zijn hart gaf. Maar de dag erna gaf de liefde van George het hart aan een ander. Nu een jaar later ontmoeten de geliefden elkaar weer. De spanning is duidelijk voelbaar en de liefde is nog altijd aanwezig. Last Christmas is een fijn kerstnummer om heerlijk bij weg te dromen. Door de sneeuw in de videoclip komt het kerstgevoel echt over. Alles klopt aan dit kerstnummer en hoort thuis bij de kerstdagen.

Ook dit jaar komt er weer een nieuwe versie van de Top 2000. Dit is een hitlijst met de beste 2000 nummers aller tijden. In deze hitlijst weet Wham! ook een plek te veroveren. Dit jaar staat Last Christmas op plek 547. Dat is best opmerkelijk dat een kerstnummer zo hoog scoort in een hitlijst.

Showbizznetwork kwam vorig weekend met een eigen kersthitlijst. Christmas top 25 zette de door ons gekozen kerstnummers op een rijtje. Van drie redacteuren is deze speciale kerst hitlijst tot stand gekomen. Wij hebben Last Christmas van Wham! op de derde plek gezet. Slechts twee nummers vonden wij net even beter dan de klassieker van Wham! Maar toch is een kerst zonder Last Christmas geen echte kerst. Een nummer wat ieder jaar weer onze harten weet te veroveren.

Een imitatie van Wham!'s klassieker kon niet uitblijven. Carlo Boszhard en Irene Moors deden maar wat graag Last Christmas na. Zo was Carlo te zien als George en had Irene haar Kim Holland pakje aan. Dit werd een hilarische versie van Last Christmas. Vooral Carlo leek sprekend op George, alsof de echte George te zien was in de TV Kantine.

Met deze woorden is deze eerste editie van Christmas Songs een feit. Morgen (z0ndag) komt er alweer een nieuwe versie online. De tweede editie zal in het teken staan van Do They Know It's Christmas Time?! Zorg dat je die niet mist.

Lees ook: '''Showbizznetwork Christmas Top 25''