Christmas Songs 2016 #2: What If

Christmas Songs 2016 #2: What If

Geschreven door Sebastiaan Boers

Kerst is een feest wat ieder jaar terugkeert. Het is een feest wat er soms voor zorgt dat mensen nadenken over het afgelopen jaar. Dat is ook het beeld waarover Kate Winslet zingt in het kerstnummer What If. Dit is geen typisch kerstnummer, maar wel ontzettend mooi. De tekst is bijzonder goed geschreven voor de kerstfilm A Christmas Carol. In deze film draait het allemaal om Ebenezer Scooge.

Meneer Scrooge is een oude, gierige man. Hij houdt alleen maar rekening met zichzelf. Zelfs met zijn personeel houdt hij geen rekening. Alles draait bij hem alleen maar om geld. Dit beeld doet sterk denken aan Dagobert Duck. Maar dan gebeurd er iets in het leven van meneer Scrooge. Er lijkt iets bijzonders te gebeuren in zijn leven. 

Allereerst ontvangt hij bezoek van een geest. Deze geest neemt meneer Scrooge terug naar het verleden. Hij laat hem dingen zien die gebeurd zijn in het leven van hem en van mensen om hem heen. Tot zover lijkt meneer Scrooge niet onder de indruk. Het verhaal gaat verder met een tweede geest.

De tweede geest die meneer Scrooge bezoekt is de geest van het heden. Deze geest laat meneer Scrooge zien waar hij nu staat in het leven. Ook hier lijkt hij niet van onder de indruk te zijn. Hij weet al precies hoe zijn leven in elkaar zit. Het lijkt het vooral te irriteren. Het lijkt erop alsof er weinig verandering op komst is. Maar dan krijgt mneer Scrooge bezoek van een derde geest.

De derde geest die meneer Scooge bezoekt is de geest van de toekomst. Nu krijgt meneer Scrooge een beeld van zijn toekomst. Langzaam maar zeker ziet hij hoe zijn toekomst eruit gaat zien. Als hij op de manier doorgaat, dan ziet zijn toekomst er alles behalve rooskleurig uit. Dan schrikt meneer Scrooge wakker en lijkt hij zich bewust te zijn van zijn gedrag.

Was alles wel een droom? Heeft hij alles wel bewust meegemaakt? Of was het allemaal maar een gedachte? De droom heeft indruk gemaakt om het leven van meneer Scrooge. Op de manier waarop hij nu leeft, wordt hij niet gelukkig. Wat zou er gebeuren als hij de tijd komt terugdraaien? Het verleden kun je niet veranderen. Maar je kunt dankzij het heden er wel voor zorgen dat de toekomst anders wordt.

Dit lijkt meneer Scrooge ook te gaan doen. Hij pakt alles op een andere manier aan. Van een gierige oude man, veranderd meneer Scrooge in een lieve, sociale man. De droom die hij heeft gehad, had hij ook nodig. Het heeft zijn leven op een positieve manier beïnvloed. Het nummer What If van Kate Winslet past dan ook perfect bij dit verhaal. Niet alleen slaat de tekst perfect bij A Christmas Carol, maar past ook heel goed bij de kerstdagen.

Met de kerstdagen denk je na over de dingen die je in dit jaar gedaan hebt. Sommige dingen zijn goed gegaan. Andere dingen konden beter en misschien zijn er dingen verkeerd gegaan. Maar waar het om draait is dat je het verleden niet meer kunt veranderen. Van je fouten leer je alleen maar, het maakt je wellicht sterker. Ook zie je de toekomst met een andere blik.

What If is niet een nummer die vaak op de radio te horen is. Toch staat juist dit nummer centraal in Christmas Songs. Omdat er een boodschap schuil gaat achter de titelsong van een bijzondere kerstfilm. Het is een nummer wat zeker aan de lijst kerstklassiekers toegevoegd mag worden. Een mooie melodie met een mooie stem en een mooie boodschap. Dat zijn de ingrediënten voor een mooie kerst. Dat wil toch iedereen?

Bekijk hieronder de videoclip van What If van Kate Winslet:

https://www.youtube.com/watch?v=_vId_4r925o