Christmas Songs 2019: #1 Kerstklassiekers

Christmas Songs 2019: #1 Kerstklassiekers

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is zondag 15 december 2019, derde advent. Nog maar een paar weken en dan is het alweer kerst. Het jaar is werkelijk voorbijgevlogen. Na de lange zomer werd het sneller winter dan wij ons konden inbeelden. Voor je het wist werd de klok teruggedraaid en leefden wij langzaam maar zeker richting de mooiste maand van het jaar, december.

Wanneer je aan de kerst denkt, denk je aan muziek. Niet zomaar muziek, maar wel kerstmuziek. Ieder jaar zijn er weer van die klassiekers die iedere keer weer terugkeren in de hitlijsten. Zo is daar de welbekende ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carrey. Haar kersthit is echt niet meer weg te denken.

Je kunt een kerst zonder Mariah bijna niet meer voorstellen. Dat blijkt onder andere uit de hitlijst. Zo staat Mariah momenteel op plek twaalf in de Dutch Charts top honderd. Het blijft iedere keer weer bijzonder hoe haar hit de hitlijst iedere keer opnieuw weet te bereiken. De twee blijven maar met elkaar in verbinding staan.

In feite heeft Mariah wel een mooie boodschap in haar hit. Alles wat ik wil met kerst ben jij! Hoe mierzoet is dat? Geen dure cadeaus of lekker eten, nee met kerst wil ik samen zijn met mijn geliefde. Deze boodschap komt ieder jaar weer terug. Dan denk je wel even na over wat er nu echt belangrijk is in het leven. Cadeaus krijgen of cadeaus ontvangen is natuurlijk heel erg fijn, maar het mooiste aan kerst is toch het samenzijn met de mensen om wie je geeft.

Mariah Carrey  - All I Want For Christmas (Is You):

https://www.youtube.com/watch?v=yXQViqx6GMY

Naast Mariah keert Wham(!) ook ieder jaar terug in de hitlijst. De hit ‘Last Christmas’ doet je iedere keer denken aan hoe het vorig jaar ook alweer was. Tijdens het kerstdiner komen de verhalen van het jaar ervoor vaak weer aanbod. Alle grappige momenten, alle cadeaus alle gebeurtenissen komen allemaal weer voorbij.

Het nummer heeft sinds 2016 wel een dubbele lading gekregen. Op eerste kerstdag van dat jaar overleed de zanger George Michael op 53-jarige leeftijd. Nu zal iedereen bij het horen van ‘Last Christmas’ eerst aan zijn overlijden denken. Maar waar zingt Wham(!) nu eigenlijk over? Het lijkt een heel fijn nummer, maar is het eigenlijk helemaal niet.

‘De vorige kerst werd ik verliefd. Ik gaf je mijn hart omdat ik verliefd werd. De volgende dag gaf je het weg alsof het niets waard was’. Het leverde het jaar erop meteen ongemakkelijke momenten op. De liefde tussen twee mensen stond op het punt om open te bloeien. Toch besloot de één de ander in te ruilen.

Dat is toch een ondertoon die ieder jaar weer terug lijkt te komen. Ondanks dat zingt iedereen Last Christmas in volle borst mee. Het hoort inmiddels bij de kerstdagen. Want een kerst zonder Last Christmas is ondenkbaar. Het is met recht een klassieker te noemen. Het is één van de klassiekers die ieder jaar terugkeert in de hitlijsten. Dat is toch wel heel bijzonder.

Wham! - Last Christmas:

https://www.youtube.com/watch?v=E8gmARGvPlI

De derde klassieker van deze eerste editie van Christmas Songs is toch wel Driving Home For Christmas van Chris Rea. Hij rijdt ieder jaar weer naar huis en kan niet wachten om de gezichten thuis te zien. Iedereen (bijna iedereen) is vrij met de kerstdagen. Een mooi moment om stil te staan bij familie en vrienden. Hoe fijn is het dan om vlak voor kerst naar huis te rijden. Maar in werkelijkheid ziet het er vaak minder rooskleurig uit.

Chris komt heel relaxed over in zijn kersthit. Helaas is dat maar een illusie. Rond de kerstdagen ontstaan er vaak lange files. Vooral de dag voor kerst, wanneer iedereen vrij is, naar huis wil. Er ontstaan dan lange files, geïrriteerde automobilisten, overvolle treinen en bussen. Maar dat mag de pret natuurlijk niet verpesten. Denk aan het rustgevende nummer van Chris en alles lijkt dan ineens minder erg. Je bent op weg naar het mooiste feest van het jaar. Dus houd vol en geniet van de mooie momenten met de kerstdagen.

Chris Rea - Driving Home For Christmas:

https://www.youtube.com/watch?v=DDt3u2Ev1cI

Volgende week is er een tweede editie van Christmas Songs. Dan zullen er weer drie kerstklassiekers beschreven worden. Er zijn inmiddels zoveel kerstklassiekers, dat het nog lastig kiezen is. Het zullen in ieder geval nummers zijn die ieder jaar weer terugkomen en die echt horen bij de kerstdagen.

Tot volgende week!