Christmas Songs: Do They Know It's Christmas Time?!

Christmas Songs: Do They Know It's Christmas Time?!

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de tweede editie van Christmas Songs draait het om een andere kerstklassieker. Band Aid werd mede door Bob Geldorf en Midge Ure samengesteld. Met een hele grote groep van bekende artiesten werd het nummer Do They Know It's Christmas Time?! opgenomen. In 1984 werd dit en enorme grote kersthit. 

De doelstelling achter deze bijzondere samenwerking was geld ophalen. Dit opgebrachte geld ging naar Ethiopië waar op dat moment een hongersnood heerste. Verschillende artiesten besloten hun medewerking te verlenen aan dit project. Muziek bracht niet alleen de artiesten dichter bij elkaar, ook de mensen kwamen in actie. Dit kerstnummer werd een enorm succes, wat ook de bedoeling was. 

De artiesten die de samenwerking aangingen waren onder andere Sting, George Michael, Phil Collins, Paul Young, David Bowie, Paul McCartney, Bono van U2 en Duran Duran. Mede dankzij deze artiesten en alle andere die meezongen op deze kerstklassieker wisten zij samen veel geld op te halen voor het goede doel.

Op YouTube is de bijbehorende videoclip al door ruim 14.294.546 mensen bekeken. Dit aantal loopt, met de kerstdagen voor de deur, alleen nog maar op. Niet alleen een succesvol nummer op de radio, maar ook online is deze kerstklassieker nog even actueel als de dag van gisteren.

Nu 30 jaar later blijft dit een enorm succesvol kerstnummer. Net als Last Christmas van Wham! is Do They Know It's Christmas Time?! een ware kerstklassieker. Een nummer wat ook niet mag ontbreken tijdens de kerstdagen. Het is een nummer met een achterliggende gedachte. Kerst is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Dat laat dit nummer goed horen.

Samenwerking om goede dingen te bereiken is een ding wat zeker is. Dat is de kracht van dit kerstnummer. Ieder jaar weer blijft dit nummer terug keren in de hitlijsten. Een kerst zonder Band Aid is bijna ondenkbaar. Het hoort bij het kerstfeest en dat al zeker 31 jaar.

Ruim 20 jaar later kwam Band Aid opnieuw bij elkaar. Dit keer in een andere samenstelling maar wel met dezelfde instelling. Het nummer Do They Know It's Christmas Time?! werd opnieuw opgenomen met een paar artiesten die ook in 1984 mee zongen. Zo deed Bono van U2 opnieuw mee aan dit muzikale project.

In 2004 deden onder andere de Sugababes, Katie Melua, Daniel en Natasha Beddingfield, Jamilia, Keane, Robbie Williams en Joss Stone onder andere mee. Dit nummer werd helaas niet zo'n groot succes al de klassieker uit 1984. Ieder jaar komt de klassieker weer tot een hoogtepunt rondom de feestdagen. Van een klassieker om toveren tot een nieuwe kersthit is een lastige opgave.

Een klassieker blijft een klassieker, die conclusie kan wel opgemaakt worden. Ieder jaar komt de klassieker uit 1984 terug in de hitlijsten. Iedere dag, vanaf 6 december, is dit nummer niet meer weg te denken van de radiozenders. Een versie die iedereen kent en ook iedereen kan meezingen. Een enorm gevoel van saamhorigheid komt met Do They Know It's Christmas Time?! zeker tot haar recht komt.

Ook wij van Showbizznetwork zijn ons bewust van deze klassieker. Dit jaar kwamen wij met een eigen Christmas top 25. In deze lijst hebben wij verschillende kerstnummers op een rijtje gezet. Band Aid is dit jaar op de tweede plek geëindigd. De reden om juist Band Aid op de tweede plek te zetten is niet alleen het gevoel van kerst, maar ook de boodschap achter dit nummer.

Een klassieker die ook in 2015 mensen weten te raken, is een goed voorbeeld van wat kerst is. Kerst is een feest voor iedereen. Niet alleen de gezelligheid met elkaar staat centraal, maar ook de dingen die wij in het leven doen. Samen ervoor zorgen dat iedereen een fijn kerstgevoel kan ervaren, dat is de boodschap die altijd duidelijk naar voren moet komen.

Hiermee is de tweede editie van Christmas Songs een feit. Dit jaar verschenen er twee edities over een kerstnummer. Dit kan wel eens een jaarlijkse traditie gaan worden. Volgend jaar zullen er waarschijnlijk nieuwe edities van Christmas Songs verschijnen.