Christmas Songs 2019: #2 Kerstklassiekers 2.0

Christmas Songs 2019: #2 Kerstklassiekers 2.0

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is dinsdag 25 december 2019, eerste kerdag. Vandaag is het vierde advent en daarmee het begin van de kerstdagen. De gezelligste tijd van het jaar staat op punt van beginnen. Voor het feest echt gaat beginnen, eerst nog even een overzicht van kerstklassiekers.

Want met kerst hoort natuurlijk kerstmuziek. Er zijn van die hits die ieder jaar weer op de radio gedraaid worden. Vorige week kwamen al drie hele bekende kersthits aanbod. Nu is het tijd om drie andere hits in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten. Om maar even te beginnen met Do They Know It’s Christmas Time van Band Aid.

Dat is met recht een kerstklassieker te noemen. Heel veel artiesten verzamelden zich in 1984 om in actie te komen voor een goed doel. Zij wilden geld inzamelen voor de hongersnood in Ethiopië. Zo waren daar onder andere George Michael, Sting, Duran Duran, Paul Young, Bono (U2) en nog heel veel meer.

Het doel voor het nummer is natuurlijk prachtig: geld inzamelen voor het goede doel. Het nummer werd een hit in 1984 en in de jaren daarna groeide het uit tot een kerstklassieker. Ieder jaar keert het nummer terug op de radio. Het is daarmee een typische kerstklassieker. Het is één van de nummers die ieder jaar weer terugkeert.

Weten mensen eigenlijk wel dat het kerst is? Dat is de vraag die in het nummer naar voren kwam. Wat is er nu allemaal aan de hand? Iedereen denkt met de kerst niet genoeg aan anderen. Kerst is een feest voor familie en vrienden. Maar het is ook goed om eens verder te kijken. Er zijn veel meer mensen die het moeilijk hebben. Want iedereen verdient een fijne kerst, waar iemand ook is.

Band Aid - Do They Know It's Christmas Time?:

https://www.youtube.com/watch?v=bjQzJAKxTrE

Een tweede kerstklassieker is een heel bijzonder kerstnummer. Het lijkt meer op een verlate zomerhit. Boney M bracht de kerstsingle Mary’s Boy Child uit. De melodie is heel erg uptempo en verwacht je niet meteen bij een kerstnummer. Niet dat het verboden is, maar met kerst worden er vooral redelijk rustige nummers gedraaid.

Van de kerstklassieker van Boney M krijg je zin om te dansen. Maar dat heeft Boney M bijna met elke single. Zij staan bekend om hun bekende uptempo nummers. Dus waarom met de kerstdagen niet? Er mag zeker gedanst worden met de kerstdagen. Dat is weer iets anders dan alleen aan tafel zitten, eten of rond de kerstboom zitten.

Beweging is nooit verkeerd, dus Boney M mag met de kerstdagen zeker niet ontbreken. Er wordt gezongen over de zoon van Maria, die met kerst geboren is. Met dit nummer word je even herinnert aan het ware kerstverhaal. Dat verhaal wordt op een mooie manier verteld door Boney M. Het nummer is wellicht minder bekend dan de andere kerstklassiekers, maar hoort wel in het rijtje thuis.

Boney M - Mary's Boy Child:

https://www.youtube.com/watch?v=cmm1gt_2SkQ

Wat wil je zeggen met de kerstdagen? Dat is de vraag die zangeres Enya maar wat graag voor je beantwoord. Haar nummer, We Wish You A Merry Christmas, mag ook een kerstklassieker genoemd worden. Wij wensen iedereen een fijne kerst. Dat is toch wat iedereen elkaar wil wensen? Waarom zou je dat niet verwerken in een kerstnummer?

Bij de stem van Enya droom je heel eenvoudig makkelijk weg. Je denkt aan de gezelligheid die voor de deur staat. Natuurlijk wens je elkaar ook alvast een gelukkig nieuwjaar. Want dat staat in feite ook al voor de deur. Voor je het weet zitten wij weer in januari. Mooier verwoorden kun je het bijna niet. Tenminste niet in een kerstnummer.

Enya - We Wish You A Merry Christmas:

https://www.youtube.com/watch?v=Dt9l_SVvyRc

Er zijn natuurlijk veel meer kerstklassiekers te noemen. Hiervoor hoef je de radio maar even aan te zetten. Vooral Sky Radio staat erom bekend. Meteen na Sinterklaas wordt het radiostation omgetoverd tot kerststation. De hele dag hoor je de beste kerstmuziek. Daar hoor je onder andere de kerstklassiekers en heel veel meer. Het is vaak een mix tussen kerstklassiekers en een aantal nieuwe kersthits.

Wat Enya zong in haar kerstklassieker, willen wij, de medewerkers van Showbizznetwork ook zeggen. Wij wensen iedereen hele fijne kerstdagen en een gelukkig 2020!